.

Reţete delicioase pentru mesele de week-end

Soleanca (ciorbă rusească)

 Ingrediente: 500 g afumătură ( cârnați, costiță, kaizer, orice afumătură), un morcov, o ceapă, o felie țelină, 2 cartofi, 5 castraveți murați,  o mână de măsline,  pătrunjel, sare, piper, o lingură suc de roșii.

Mod de preparare:

Ceapa, morcovul și țelina, se curăță, se taie mărunt și se pun la călit în puțin ulei. Cartofii se curăță de coajă, se taie în cuburi mai mari și se călesc împreună cu legumele aproximativ două minute. Se adaugă apoi afumătura și castraveții murați, tăiați bucăți și totul se amestecă bine. La final, se adaugă măslinele și legumele se acoperă cu apă. Totul se lasă la fiert până ce legumele sunt gata. Dacă este cazul, se mai adaugă sare și piper. Se pune apoi o lingură de roșii, pătrunjelul tocat și se  lasă să mai dea câteva clocote. Ciorba se servește cu smântână.

Tochitură cu mămăliguţă

Ingrediente:  200 gr ceafă de porc, 200 gr pulpe de pui dezosate, 150 gr cabanos, 4 fire usturoi verde, 250 ml suc de roşii, 100 ml apă, 4 crenguţe cimbru proaspăt, 3 linguri ulei,  sare şi piper,  o linguriţă boia dulce.

Pentru servire: 2 ouă ochiuri, 50 gr telemea rasă,  mămăliguţă.

Mod de preparare

Pulpele dezosate de pui se taie bucăți se pun la prăjit într-o tigaie mai adâncă, apoi se scot pe un platou. În uleiul rămas se prăjește  și cabanosul tăiat bucăți, apoi se scoate și se pune într-un castron. Ceafa de porc se taie bucăți și se rumenește în același ulei, se adaugă apoi carnea de pui, cabanosul și usturoiul verde tăiat mărunt. Totul se condimentează după gust, iar la ingredientele din tigaie se adaugă 100 ml de apă și totul se lasă la fiert. Spre final, se pune bulionul și crenguțele de cimbru. Sosul se mai fierbe puțin, apoi se acoperă și se ia de pe foc. Tochitura se va servi alături de mămăligă cu brânză telemea rasă și câte un ochi de ou.

Prăjitură negresă cu gem de prune și bezea

Ingrediente: 5 ouă, separate, gălbenuș și albuș, 200 g unt gras 65%, 400 g zahăr pudră, 300 g făină, 250 ml lapte dulce, 70 g cacao, 10 g praf de copt, 200 g gem de prune sau de caise, puțină sare, esență de vanilie.

Mod de preparare:

Untul se mixează împreună cu zahărul și treptat, se adaugă câte un gălbenuș de ou. Făina, împreună cu praful de copt, se  adaugă la crema obținută și se pune, treptat, laptele. După omogenizare, se adaugă și praful de cacao și se amestecă bine toată compoziția. Aluatul obținut se pune într-o tavă, tapetată cu hârtie de copt, și se dă la cuptorul încins, pentru 20-25 de minute. Albușurile rămase se mixează cu esența de vanilie și zahărul adăugat treptat, până se formează o spumă consistentă. Peste aluatul care a crescut și s-a copt, chiar dacă e fierbinte, se întinde gemul și apoi se spuma bezea. Prăjitura se dă din nou la cuptor, pentru 10-15 minute. După ce se răcește complet, se poate tăia și servi. Răcirea se recomandă a se face treptat, în cuptorul stins.

https://www.youtube.com

https://www.bucataras.ro/retete

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate