.

Reţete delicioase pentru week-end

Ciorbă de roșii cu bacon

 Ingrediente: 750 g roșii bine coapte, 2 cepe, 2 morcovi, 350 g bacon afumat, 3 cartofi medii, un ardei capia roșu, 2,5 l apă, sare, piper, busuioc, cimbru, tarhon, leuștean și pătrunjel, o crenguță rozmarin, 110 ml ulei.

Mod de preparare

Ceapa se curăță și se toacă solzișori, morcovii se dau pe răzătoarea mare, iar baconul se taie cubulețe sau fideluțe. Toate aceste ingrediente se călesc în ulei încins, până când se pătrunde ceapa, iar baconul se rumenește ușor. Separat, într-un alt vas, se pun la fiert cartofii curățați și tăiați cubulețe. După câteva minute, legumele călite se toarnă peste cartofi și se lasă la fiert. Între timp, roșiile se opăresc în apă fierbinte și se curăță de coajă. Când cartofii încep să se pătrundă, se adaugă  și roșiile tăiate mărunt, iar peste câteva minute, ardeiul tocat. Ciorba se potrivește apoi de sare, iar spre final, se adaugă și condimentele. După stingerea focului, deasupra se presară verdeața tocată, iar oala se acoperă cu un capac.

https://www.bucataras.ro

Perișoare cu sos de smântână și mărar

 Ingrediente: 600 g carne tocată (poate fia amestec de carne de pui și de porc), o ceapă, 3 linguri orez, un ou, câteva fire de mărar și pătrunjel, sare, piper.

Sos: 250 g smântână fermentată (20% grăsime), 2 căni de supă (rezultată din fierberea perișoarelor), o lingură cu vârf de făină, puțin unt (30 g) sau 2-3 linguri de ulei, doi căței mari de usturoi, sare (vegeta), piper, o legătură de mărar verde.

Mod de preparare

La carnea tocată se adaugă oul, orezul spălat, ceapa și verdeața tocată mărunt. Totul se condimentează cu sare și piper, apoi ingredientele se amestecă până la omogenizare. Din compoziția rezultată, (cu mâinile umezite în apă), se fac perișoare mici, de mărimea unei nuci, care se pun pe un platou. Se pune apoi la fiert o oală cu aproximativ doi litri de apă și puțină sare, iar când  dă în clocot, se adaugă perișoarele pregătite anterior, lăsându-le la fiert 25-30 de minute. Se îndepărtează spuma formată, iar când sunt fierte, perișoarele vor fi scoase pe un platou cu ajutorul spumierei. Apa în care au fiert se păstrează.

Pentru pregătirea sosului, untul se pune la topit într-o tigaie, iar când s-a încins, se adaugă făina. Totul se amestecă până se formează o pastă omogenă, care se stinge cu puțină apă rece. Treptat, peste ea se toarnă câte puțin din apa în care au fiert perișoarele, amestecându-se continuu, să nu se facă cocoloașe, până se obține un sos consistent. Când sosul începe să fiarbă se adaugă smântâna. După două-trei clocote, în sos se pun perișoarele și totul se mai lasă la fiert încă 5-10 minute. Înainte de a se stinge focul, sosul de perișoare se condimentează cu sare și piper, se adaugă usturoiul și mărarul tocat, apoi se ia de pe foc.

https://romaniadeastazi.ro

Prăjitură cu iaurt și caise

Ingrediente:  5 ouă, 200 g iaurt, 100 ml ulei, 200 g zahăr, 220 g făină, 500 g caise,  un plic zahăr vanilat,  un plic praf de copt, sare.

Mod de preparare

Gălbenușurile, separate de albușuri, se mixează cu un praf de sare, praful de copt, vanilia și iaurtul. Albușurile se bat spumă, iar când încep să se întărească, se presară zahărul. Compoziția cu gălbenușuri se amestecă apoi cu 200 g de făină, la care se adaugă albușurile bătute spumă. După omogenizare, se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Blatul se nivelează, iar jumătățile de caise, trecute prin 20 g. de făină, se aranjază uniform pe suprafața blatului. Tava se dă la cuptor pentru 35-40 de minute.

https://www.libertateapentrufemei.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate