.

Rețete pentru Masa de Crăciun şi An Nou

Biluțe din piept de pui și brânză

Ingrediente: un piept de pui, 70 g alune, 50 g unt, 100 g brânză de vaci, o lingură de maioneză, 3 căței de usturoi, 20 de boabe de struguri, frunze de salată, piper și sare.

 

Mod de preparare

Pieptul de pui se pune la fiert în apă puțină sare. Când carnea este deja moale și se desface ușor, se scurge de apă și se lasă să se răcească. Untul se mixează cu brânza de vaci, iar carnea de pui se dă prin mașina de tocat, după care, se încorporează în crema de brânză. La compoziție se adaugă  maioneza, usturoiul pisat, două linguri de alune mărunțite fin, apoi se potrivește de sare și piper. Din amestecul rezultat se formează biluțe, care se dau prin alune zdrobite. Se pregătește un platou ornat cu frunze de salată, unde se aranjează biluțele, asezonate cu boabe de struguri. Platoul se dă la rece pentru două-trei ore, pentru a prinde consistență.

https://www.ecuisine.ro/bilute

Mousse de ton

Ingrediente: o cutie de ton în ulei de măsline Rio Mare, 50 gr unt, două linguri de suc de lămâie, un praf de sare.

 

Mod de preparare

Conserva de ton se desface și se scurge excesul de ulei. Se adaugă untul moale și sucul de lămâie, iar ingredientele se mixează bine, până se obține o pastă fină.  Cine dorește, poate adăuga și puțină ceapă roșie. Pasta obținută se poate aranja, cu ajutorul unui poș, pe felii de castravete.

http://www.caietulcuretete.com/

 

Ciorbă de porc cu smântână și zeamă de varză

Ingrediente: 800-1000 g carne de porc (cu puțină grăsime pe ea), doi morcovi mari, o ceapă mare, o rădăcină de pătrunjel, o felie țelină, 1/2 ardei gras roșu, 2 linguri ulei, o lingură roșii uscate, 500 ml zeamă de varză acră, frunze de leuștean, 1/2 legătură pătrunjel, sare,  piper, 2 gălbenușuri, 200 ml smântână groasă.

Mod de preparare

 Legumele tocate se călesc ușor și se pun în oala pentru ciorbă. Peste ele se toană apă, apoi se dau la fiert. Separat, carnea se călește într-o tigaie până-și schimbă puțin culoarea și se albește. Bucățile de carne astfel pregătite se pun la fiert, împreună cu legumele, frunzele de leuștean (uscate sau proaspete) și o lingură de roșii uscate. Dacă este cazul, ciorba se mai completează, din când în când, cu apă. Se condimentează cu piper și un praf de sare, iar când carnea este fiartă, se acrește cu zeamă de varză (fiartă). După ce se mai dau câteva clocote, se stinge focul. Ciorba se drege cu gălbenușurile bătute cu smântână, în care se pune un polonic de ciorbă fierbinte, amestecându-se bine, până la omogenizare. Se servește cu smântână și ardei iute.

https://divainbucatarie.ro/

Ruladă din mușchi de porc cu ciuperci

Ingrediente: o bucată mușchi de porc de aproximativ un kg., un borcan de ciuperci, 2 linguri tocană de legume sau bulion, un ardei roșu,  pătrunjel, cașcaval,  bacon sau kaizer, sare, piper, busuioc uscat, 2 linguri ulei de măsline, 50 ml vin.

Mod de preparare

Mușchiul de porc se spală și se usucă într-un șervețel de hârtie. Se crestează apoi pe jumătate, în așa fel încât să nu se desprindă, după care, se bate cu ciocanul de șnițele pe ambele fețe. Într-o tigaie cu ulei se pun ciupercile la călit, sucul de roșii sau tocana de legume. Totul se condimentează cu sare și piper, apoi se asezonează cu pătrunjel verde. Amestecul obținut se întinde uniform pe mușchiulețul de porc, peste care se așază, una lângă alta, feliile de kaizer sau bacon. Deasupra lor se vor aranja feliile de cașcaval, apoi mușchiulețul se rulează cu grijă, prinzându-se, din loc în loc cu scobitori, pentru a nu ieși umplutura. Rulada se învelește apoi în felii de bacon, se acoperă cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30 de minute. După acest interval, hârtia se desface, rulada se stropește cu vin, se introduce din nou la cuptor, pentru încă 30 de minute. Timpul de coacere depinde de fiecare cuptor, dar când se rumenește, rulada poate fi testată. Se va servi alături de o porție de cartofi țărănești și salată.
http://pusikmea.blogspot.com/2

Prăjitură ”Crăiasa zăpezii”

Ingrediente pentru blat: 5 albuşuri, 5 linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, 4 linguri de făină, o jumătate pliculeț praf de copt,  un vârf de cuțit de sare.

Ingrediente pentru cremă:  5 gălbenuşuri, 150 gr  zahăr, 3 plicuri zahăr vanilat, 4 linguri de amidon ( sau făină ), 500 ml  lapte, 100 gr ciocolată neagră, 250 gr unt.

Mai avem nevoie de: 200 gr biscuiţi simpli, 200 ml lapte

Ingrediente pentru decor : 400 ml  frişcă, 50 gr.  nucă de cocos

Siropul : 4 linguri lapte călduţ

Mod de preparare

Pentru prepararea blatului, albuşurile se mixează cu sare, adăugându-se treptat, zahărul. Mixarea se continuă până ce se va obține o spumă consistentă, ca pentru bezea. La compoziție se adăugă, în fir subțire, uleiul, făina cu praful de copt. Totul se amestecă ușor, cu mișcări ample, de sus în jos, până la omogenizare. Compoziţia obținută se  toarnă într-o tavă cu dimensiunea de  25×35 cm tapetată cu hârtie de copt. Se dă la copt în cuptorul preîncălzit  la 180˚,pentru circa 20-25 de minute. Blatul se lasă la răcit în tavă.

Prepararea cremei.

Gălbenuşurile se mixează cu zahărul şi zahărul vanilat, până se obține o cremă omogenă. La crema obținută se adaugă, treptat, amidonul (sau făina ) şi laptele. Compoziția se toarnă  într-o  cratiţă și se pune la fiert, amestecându-se continuu, până se îngroaşă. După ce se ia de pe foc, crema obținută se împarte în două părți egale. O parte din cremă rămâne de vanilie. În cealaltă parte, se pun bucățele rupte de ciocolată și totul se amestecă, până când ciocolata se topește. Untul se împarte în două și se mixează cu fiecare cremă în parte, până se va obține o pastă omogenă, spumoasă.

Asamblarea prăjiturii:

Pe o tavă dreaptă se așază blatul însiropat cu patru linguri de lapte călduț, peste care se întinde uniform, crema de ciocolată. Peste cremă se vor aranja biscuiții, înmuiați în lapte călduț. Peste biscuiți se pune crema de vanilie, care se nivelează uniform. Peste crema de vanilie se întinde frișca bine bătută, care se presară cu fulgi de cocos. Prăjitura se dă la frigider pentru trei-patru ore, apoi se poate porționa.

https://www.gustoase.ne

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate