Rezultatele PISA 2018: Doar 1% dintre elevii de 15 ani fac performanță la citire și științe, iar 3% la matematică

Rezultatele PISA 2018 arată că avem un număr în scădere de elevi care fac performanță, potrivit datelor publicate de OECD. Cei mai mulți sunt la matematică – 3% – unde avem în același timp și cel mai mare procent de elevi care ‘sub-performează’, nereușind să treacă de nivelul 2 (adică cele mai ușoare întrebări). Pe medie, procentul celor care fac performanță cel puțin pe un subiect este de 4, potrivit Raportului PISA, față de 16, cât e media țărilor OECD.

Elevi performanți la Citire/Lectură

Aproximativ 1% dintre elevii de 15 ani din România au performanțe foarte bune la citire. Asta înseamnă că au obținut nivelul 5 sau 6 la testul PISA 2018, adică au reușit să ajungă și să rezolve subiectele cele mai grele. În condițiile în care media statelor OECD este de 9%, procentul României este unul foarte scăzut.

Elevi performanți la Matematică 

La testul de matematică au reușit să ajungă cu brio la răspunsuri de nivel 5 sau 6 (cu dificultatea cea mai ridicată) circa 3% dintre elevii de 15 ani care au susținut testele PISA 2018. În țările membre OECD, media este 11% pentru acest indicator. Șase țări sau regiuni asiatice au înregistrat cele mai mari procente de studenți performanți – este vorba despre Beijing, Shanghai, Jiangsu and Zhejiang (China) (44%), Singapore (37%), Hong Kong (China) (29%), Macao (China) (28%), Taipei (23%) și Corea (21%).

Acești elevi pot aborda situații complexe în mod matematic și pot alege, compara și evalua strategii și soluții potrivite pentru a le face față.

Performanța la matematică a scăzut la testul PISA din 2018, față de cel din 2015 doar pentru trei state:

  • Malta,
  • România,
  • Taipei

În rest, pentru 47 de țări s-a menținut, iar pentru 13 s-a îmbunătățit: Albania, Islanda, Iordania, Letonia, Macao (China), Muntenegru, Peru, Polonia, Qatar, Macedonia de Nord, Slovacia, Turcia și Marea Britanie.

Elevi performanți la Științe

Ca și în cazul Citirii, în domeniul științelor procentul celor care fac performanță este tot 1, în condițiile în care media țărilor OECD este de 7. Acești elevi pot aplica independent cunoștințele pe care le au despre științe într-o mulțime de situații, inclusiv cele care nu le sunt familiare.

PISA 2018 s-a axat pe citire, ca domeniu principal. Au participat la acest test internațional peste 600.000 de elevi de 15 ani, elevi ce reprezintă 32 de milioane de tineri sin cele 79 de țări participante.

Testele s-au desfășurat pe hârtie în România și pe calculator în majoritatea statelor, iar durata de completare a fost de 2 ore. Elevii au răspuns apoi și unui chestionar de 35 de minute despre ei înșiși, atitudinile lor, credințele, casele și școlile lor și experiențele de învățare de pâna acum. La fe lși directorii școlilor au avut un chestionar care acoperea managementul școlar, organizarea și mediul de învățare./www.edupedu.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.