.

România vrea de la Cuba tratamentul anti-cancer în schimbul datoriilor din vremea comunistă

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a propus oficial Cubei compensarea datoriei istorice faţă de România, în schimbul tratamentului anti-cancer pe care îl dezvoltă această ţară.

Conform unui raport aflat pe masa guvernului, la finalul anului 2018, România mai avea de recuperat peste 700 de milioane de dolari şi un miliard şi jumătate de ruble tranferabile, datorii istorice din perioada comunistă.

Principalele ţări care au datorii către România sunt Cuba, Irak, Sudan, Libia sau Mozambic, iar şansele ca banii să fie recuperaţi în totalitate sunt mici. În 2018 România a recuperat doar 60 de milioane de dolari.

Raportul care urmează să fie prezentat Parlamentului, menţionează refuzul categoric al autorităţilor cubaneze de a accepta începerea negocierilor pentru convertirea celor peste un miliard şi jumatate de ruble în dolari americani şi stabilirea unor modalitaţi de rambursare a datoriei.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, au mers în decembrie 2018 în Cuba, pentru a debloca problema datoriei faţă de România şi de a identifica proiecte comune de cooperare economică şi în domeniul sănătăţii.

Doar biletele de avion pentru deplasare au costat 15 000 de dolari, iar vizita a fost ţinută la secret până o serie de informaţii au apărut în presă.

La Havana, Teodorovici a propus să fie „valorificate unele facilități medicale și de cercetare din țara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei și famaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii față de datoria Cubei și să găsească soluții pentru tratamentele contra cancerului”, se arată în raport.

Deşi discuţiile păreau că merg în direcţia bună, după vizita în Cuba, vicepreşedintele cubanez Ricardo Cabrisas a refuzat plata datoriei sau echivalarea acesteia cu o eventuală colaborare.

Totuşi, Teodorovici încă îşi doreşte să îmbunătăţească realaţiile şi, în baza unui acord de cooperare, să obţină un vaccin pentru cancer şi diabet.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate