.

SĂNĂTATEA – CEL MAI DE PREȚ DAR AL VIEȚII

  … A fost genericul unei reușite activități care a avut loc la Hotelul „Maier” din orașul de pe Cerna, organizată cu sprijinul Primăriei Hunedoara și al Consiliului local Hunedoara, parteneri fiind UZPR (președinte Doru Dinu GLĂVAN – care a oferit invitaților diplome de onoare pentru participanți) săptămânalul „Accent Media” (director Cornel POENAR), Cabinetul medicină de familie – Mircea ARTEAN, subfiliala Hunedoara de Cruce roșie (director Lucia TĂNASE) și Asociația „Pădurenii Hunedoarei” (președinte Bogdan TOMA).

Au vorbit auditoriului, celor peste 100 de elevi și cadre didactice, dr. Cecilia BIRĂU, dr. Mircea ARTEAN, ec. Aurel ȘENDRONI, Dorin GHERMAN, Irina POPA, Bogdan TOMA și prof. Isabela SUSANYI.

Proiectul s-a dovedit o necesitate și a fost relevant față de nevoile grupului țintă.

El s-a justificat atât calitativ, cât și cantitativ, implementarea făcându-se în sprijinul sănătății tinerilor, a luptei acestora împotriva factorilor nocivi pentru sănătatea fiecăruia și a colectivității.

Pe fondul implementării proiectului, participanții vor dovedi prin comportament dorința multiplicării informațiilor și promovarea sănătății, îmbunătățindu-și codurile de conduită sanitară, hotărâți să-și formeze un stil de viață sănătos, sub genericul „Este mai ușor să previi, decât să tratezi o boală”.

Cu această ocazie, sub bagheta prof. Liliana GALEA s-a înființat Cercul „Prietenii sănătății”, elevii fiind de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, care recent au poposit la mănăstirea din localitatea Ohaba, unde protosinghelul Maxim MOLDOVEANU, în calitatea sa de stareț, sub genericul „Ortodoxia – păzitoare și ocrotitoare a sănătății sufletești ” le-a vorbit acestora pe marginea temei „Omul – trup și suflet”.

Nu a lipsit premierea câștigătorilor concursului de jurnalism cu tema „Sănătatea – primăvara vieții” și la a cărui start au fost prezenți elevi din Hunedoara, Deva și Hațeg.

De fapt, acest concurs a fost dedicat și memoriei elevei Maria Bianca FLORINCAȘ de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” Hunedoara, plecată dintre noi mult prea devreme spre viața veșnică.

Toți concurenții au primit din partea săptămânalului „Accent Media” diplome și pixuri, iar din partea organizatorilor, cărți și dulciuri.

Acțiunea (la a cărei reușită au contribuit din plin cadrele didactice Liliana GALEA, Carmen LUPESCU, Isabela SUSANYI, Georgeta CIZMAȘ, Marius ONCU, Iolanda IACOB și Monica NEGRU) s-a finalizat cu un moment cultural de colinde mult aplaudat de participanți și semnat de cunoscuții interpreți de muzică populară Valerica IANOȘI MARIAN și Bogdan TOMA.

A fost așadar – după cum remarca Cornel POENAR, directorul săptămânalului „Accent Media” – o activitate educativă în care tinerii au fost sfătuiți să nu-și formeze păreri greșite, negative despre sănătate și viață. Să fie mereu optimiști pentru a nu risca să devină adulți triști care nu se simt în stare să se bucure de viață, ci adulți care știu lupta pentru ei, pentru sănătatea lor și a colectivității.

Ioan Vlad și Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate