.

Săptămâna Europeană a Vaccinării: 20-25 aprilie 2019

“Să ne protejăm împreună, #Vaccinurile sunt benefice”.

Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa al şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, va celebra Campania ,,Săptămâna Europeană a Vaccinării“ prin desfasurarea de actiuni dupa cum urmeaza :

19.04.2019 ora 1000  la Gradinita ,,Dumbrava Minunata” Hunedoara

22.04.2019 la Spitalul de Urgenţe Petroşani,

23.04.2019 la Spitalul Municipal ,,Al .Simionescu” Hunedoara,

24.04.2019 la Spitalul Judeţean Deva,

24.04.2019 ora 1000  la Penitenciarul Barcea Mare

25.04.2019 ora 1000 in fața Direcției de Sănătate Publică Hunedoara( zona pietonală ).

De la începutul sezonului de gripă 2018-2019 până la data de 22.03.2019 au fost confirmate 2108 cazuri de gripă și au fost înregistrate 180 decese confirmate cu virus gripal; au fost vaccinate antigripal 1327727 persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și pentru spitale

      7 motive esențiale pentru care trebuie să ne vaccinăm:

  1. Vaccinarea salvează vieți.
  2. Vaccinarea este un drept fundamental și o componentă strategică a programelor de reducere a

sărăciei.

  1. Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reprezintă încă un risc.
  2. Bolile pot fi controlate și eliminate.
  3. Vaccinarea este cost-eficientă.
  4. Copiii depind de sistemele de sănătate pentru a li se asigura vaccinarea sigură, eficace și ieftină.
  5. Fiecare copil trebuie vaccinat.

SEV 2019 încurajează oamenii să conștientizeze beneficiile vaccinurilor și să îi celebreze pe eroii care contribuie în atât de multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare.

 SCOPUL SEV 2019 : este creșterea acoperirii vaccinale, prin atragerea atenției și prin creșterea gradului de conștientizare asupra importanței vaccinării.

OBIECTIVE SEV:

  • creșterea acoperirii vaccinale, mai ales prin abordarea grupurilor vulnerabile sau slab deservite;
  • creșterea angajamentului față de vaccinare la nivel politic, profesional și personal;
  • creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța vaccinării, în rândul părinților și al altor persoane care îngrijesc copii, profesioniștilor din domeniul sănătății, factorilor de decizie politică și al presei;
  • creșterea succesului programelor de vaccinare, prin utilizarea metodelor de promovare și a comunicării țintite.

Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale şi globale de promovare a sănătăţii, aşa cum se prevede în Planul European de Acţiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate ”Sănătate 2020”, Planul Global de Acţiune pentru Vaccinare şi Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

Procentul de populație care trebuie vaccinată pentru a se ajunge la imunitatea colectivă variază pentru fiecare boală, dar ideea de bază e simplă: dacă destul de multe persoane sunt protejate, acestea vor proteja persoanele vulnerabile din comunitate, prin reducerea transmiterii bolii. Dacă ratele de vaccinare scad, imunitatea colectivă se distruge, ceea ce duce la creșterea numărului de cazuri. Imunitatea colectivă funcționează doar dacă majoritatea populației e vaccinată (de exemplu, 19 din 20 persoane trebuie vaccinate împotriva rujeolei pentru a proteja persoanele nevaccinate).  Când o parte semnificativă din populație devine imună, se atinge pragul sau nivelul de imunitate colectivă (NIC) , iar boala nu mai poate persista în populație.

Epidemiile de rujeolă din Europa și epidemiile de tuse convulsivă din SUA sunt atribuite declinului imunității colective.

România se confruntă cu epidemia de rujeolă. În România, în perioada 2016-2019, pînă la data de 22.03.2019, au fost confirmate 16211 cazuri de rujeolă, din care 62 decese. Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Este necesară o acoperire vaccinală de 95% pentru prima şi a doua doză de vaccin RRO, pentru atingerea nivelului de imunitate a populaţiei necesar pentru a întrerupe transmiterea endemică a virusului.

Sprijinul politic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea regională care este a noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

În perioada 2 aprilie, în ţara noastră, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a publicului ţintă, şi de abordare a provocărilor legate de vaccinare, precum şi organizarea de puncte şi sesiuni de vaccinare accesibile comunităţilor cu risc.

În România, Campania pentru celebrarea SEV este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică şi implementată local de Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara invită reprezentanţii mass-mediei să susţină eforturile organizatorilor Săptămânii Europene a Vaccinării 2019 prin reflectarea potrivită a evenimentelor aferente, ca o contribuţie la mai multă sănătate pentru copiii noştri şi pentru noi înşine.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate