.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, celebrează  prin activităţi ce se vor desfasura în două locaţii din Deva şi Hunedoara.

Colegiul National Pedagogic „Regina Maria” Deva, in data de  22.01.2019, ora 13:00;

– Colegiul Economic “Emanuil Gojdu” Hunedoara, in data de 29.01.2019, ora 13:00.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU,) lansată în 2007, are scopul de a creşte gradul de informare al femeilor aspupra cauzelor cancerului de col uterin şi de a atrage atenţia asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin!, campania va continua efortul susţinut pentru reducerea riscului şi intensificarea prevenţiei CCU. SEPCCU a adoptat pentru 2019 tema „Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiaţivei OMS de lansare a Apelului la acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

*

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În UE, România se afla într-o situaţie nefavorabilă în privinţa incidenţei (32,8 cazuri noi/100.000 femei) şi a mortalităţii prin cancer de col uterin (10,9 decese/100.000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva CCU. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin CCU.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening şi vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive bazate pe: informarea corectă şi consecventă a publicului; mesaje pozitive concentrate pe prevenţie; măsuri cuprinzătoare de prevenţie primară/secundară – esenţiale în scăderea incidenţei CCU. Acestea pot constitui modele valabile şi pentru ţara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Naţional de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populaţie extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuşi că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

Campania 2019 se derulează sub sloganul Cancerul de col uterin în România: o amenințare severă reductibilă prin vaccinare și screeningşi are ca scop creșterea gradului de informare și conștientizare a femeilor din România privind cauzele și mijloacele de prevenire a cancerului de col uterin.

Tema campaniei se focalizează pe eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infecţiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infecţii şi leziuni.         Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu condiţia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami şi să nu fi fost infectaţi anterior.

Prevenţia prin practicarea testării Babeş-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei şi factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie şi al fiecărei persoane de gen feminin.

 

  2018 2017 2016 2015 2014
Număr de femei  testate (Frotiu Babes –Papanicolau) 0 98 566 1.283 4.082
Rezultat pozitiv 0 5 47 198 316
Cancer de col 66 77 61 63 79

Sursa: Statistica D.S.P.Hunedoara

Prin activităţile preconizate, dorim să încurajăm adolescentele şi femeile de toate vârstele să utilizeze metodele de prevenire, prin participarea la programele de screening pentru cancerul de col uterin şi de vaccinare anti-HPV; vom desfasura si activitati ale campaniilor: „Luna sanatatii pielii – ianuarie”, „Gripa nu se trateaza cu antibiotice!”.

Cu acest prilej, promovăm simbolul european al prevenirii cancerului de col uterin, Perla Înţelepciunii, aflat pe website-ul www.pearlofwisdom.eu.

Reflectarea largă a SEPCCU 2019 de către media poate spori informarea publicului larg privind un subiect ce afectează sensibil femeile şi comunităţile din România. Situaţia este prea gravă: niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi preţioase de care depind generaţiile următoare.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate