.

Săptămânile ecoturistice ale României: 7 filme, în 7 săptămâni

Primul film lansat mâine, 30 noiembrie, ora 13.00, este cel al Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat.

 Marți, 26 noiembrie, a fost lansată inițiativa de promovare a șapte destinații ecoturistice, Săptămânile ecoturistice ale României. Astfel, pentru șapte săptămâni la rând, publicul va avea ocazia să descopere câte un film despre cele mai spectaculoase, frumoase, pline de farmec eco-destinații, văzute prin obiectivul fotografului de natură Mihai Moiceanu.

Primul lansat a fost trailerul Descoperă Eco-România, disponibil aici https://www.youtube.com/watch?v=LVyGi_yWHfo&t=117s.

Apoi, pe rând, pe canalul de Youtube Descoperă Eco-România vor fi lansate în premieră, săptămânal, începând cu data de 30 noiembrie, filme despre Țara Hațegului – Retezat, Ținutul Zimbrului, Eco Maramureș, Băile Tușnad și împrejurimile, Țara Dornelor, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei.

„Suntem în acest moment, după un demers de peste 5 ani, în care s-a lucrat profesionist la nivelul fiecărei destinații, pe infrastructură ecoturistică, calitatea serviciilor, informare și semnalizare”, declară Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România.

Aceste destinații cumulează o ofertă de 200 de produse și servicii, care sunt disponibile pentru iubitorii de natură, mișcare în aer liber, taifas cu localnicii și mâncare gustoasă. În acest moment, în rețeaua ecoturistică, sunt peste 180 de pensiuni, peste 1700 de kilometri de trasee de drumeție, cicloturism și trasee tematice. De asemenea, s-a depășit cifra de 100 de mii de turiști găzduiți, cu peste 250 de mii de înnoptări.

Programul „Dezvoltarea destinațiilor ecoturistice în România” este o inițiativă comună a  Romanian-American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat și este implementat de șapte unități de management de destinație, coordonate de Asociația de Ecoturism din România.

„Este o premieră pentru România existența unui program de finanțare pe un subiect bine definit cum este destinația de ecoturism, pe o durată așa de lungă. Vorbim de două module de finanțare de 4 ani fiecare, care au început în 2015 și vor continua cel puțin până în 2023” subliniază László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat.

Programul stimulează profesionalizarea managementului destinațiilor de ecoturism și reușește să propulseze rețeaua de destinații sub brand-ulDescoperă Eco-Romania pe piața națională și internațională de turism.

„Ne dorim stimularea antreprenorialului local și realizarea unor modele replicabile de dezvoltare locală prin ecoturism” declară Roxana Vitan, președintele Romanian-American Foundation.

Impactul socio-economic al ecoturismului integrat în această inițiativă este deja semnificativ, estimat la peste 30 de milioane de lei anual, direct în economia locală, peste 550 de antreprenori locali implicați și peste 140 de locuri de muncă create direct de dezvoltarea destinațiilor. Toate acestea fiind posibile în urma unei finanțări de peste 3,5 milioane de USD în primii 4 ani.

Ecoturismul pentru România reprezintă o șansă excepțională prin atragerea de turiști din străinătate și din țară pe un produs turistic de calitate, care creează un impact economic remarcabil la nivel de comunități rurale. Astfel, se demonstrează că natura României și bogăția culturală utilizate cu atenție și bine păstrate pot genera venituri considerabile din ecoturism.

Zona ŢaraHaţegului – Retezat este singura din România care are pe teritoriul său două situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO (Rezervaţia Biosferei Retezat şi Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului), trei arii protejate mari (Parcul Naţional Retezat, Parcul Natural Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina), dar şi o destinaţie ecoturistică recunoscută la nivel naţional, de către Ministerul Turismului.

Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului – Retezat este coordonată de către Asociaţia de Turism Retezat – unitate de management, iar partenerii care contribuie la dezvoltarea zonei sunt: Administraţia Parcului Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Decebal“ Hunedoara, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“ Haţeg, Unităţile Administrativ – Teritoriale din Ţara Haţegului, Asociaţia Intercomunală Ţara Haţegului şi mai mulţi operatori în turism din zonă.

“Primul film lansat în cadrul campaniei, cel de prezentare a Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat vine la mai bine de 10 ani după ce colegii mei de la Asociația de Turism Retezat au început, alături de Asociația de Ecoturism din România, munca în cadrul acestui proiect amplu de dezvoltare și promovare a zonei. Pentru felul profesionist în care am crescut noi, ca destinație, în tot acest timp, le mulțumesc atât finanțatorilor, cât și tuturor partenerilor noștri publici și privați! Pe potențialii turiști îi invit să se bucure de călătoria în timp pe care o oferă minunatele locuri ale Țării Hațegului și ale Retezatului și le recomand să fie atenți cu tot ceea ce îi înconjoară, pentru că suntem cu toții responsabili de ceea ce lăsăm în urma noastră. Totodată, țin să le mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea acestui film, atât instituții, cât și persoane fizice!” – Anca Rusu, manager al Destinației ecoturistice ȚaraHațegului – Retezat.

În premieră, vineri, 30 noiembrie, la ora 13.00, veți putea viziona filmul oficial de prezentare a Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, care va fi disponibil aici – https://www.youtube.com/watch?v=qjaHerE8TB8.

Traierul lansat în premieră astăzi, pe canalul de Youtube Descoperă Eco-România, este disponibil aici –  https://www.youtube.com/watch?v=6fF5EhtFYRk.

Informații suplimentare:

 Destinația de ecoturism este o zonă în care există cel puțin o arie protejată (de exemplu: parc național sau natural, rezervație naturală, sit Natura 2000) și unde dezvoltarea și oferta turistică este un rezultat al colaborării între afacerile locale, primării și administratorul ariei protejate.

  1. Conceptul de destinație de ecoturism este recunoscut de către sectorul guvernamental, România având în premieră internațională un sistem de evaluare și certificare a acestor destinații. Până în acest momente au fost evaluate și recunoscute 5 destinații de ecoturism: Eco Maramureș, Zărnești – Piatra Craiului, Țara Hațegului – Retezat, Ținutul zimbrului și Țara Dornelor.

Pentru mai multe detalii despre ecoturism și inițiatorii programului:

www.eco-romania.rowww.rafonline.orgwww.repf.rowww.asociatiaaer.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate