Sărbătoarea de Sânziene

Născută dintr-un străvechi cult al soarelui, Sărbătoarea Sânzienelor  marchează începutul verii, având loc la trei zile după solstițiul de vară, pe 24 iunie. Și pentru că Sânzienele înfloresc în preajma zilei de 24 iunie, când credincioşii ortodocşi celebrează Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sărbătoarea Sânzienelor este asociată cu această zi.

Noaptea de Sânziene

Plină de magie și farmec, Noaptea dinspre Sânziene era considerată magică şi sfântă. În popor există credința că că cerurile se deschid la miez de noapte, forţele benefice şi malefice ajung la apogeu, iar barierele dintre lumea reală şi cea de dincolo, cad.

Numele sărbătorii

Vine de la zeița romana Santa Diana, patroana vânătorilor și a pădurilor, sau de la florile albe  sau galbene, cu o mireasmă îmbătătoare. Numite şi Sfintele, Frumoasele, Măiestrele, sau Drăgaicele, Sânzienele sunt, în tradiţia populară, fiinţe ireale, făpturi fantastice, luminoase, care aduc binele, spre deosebire de iele, care sunt zânele rele ale pădurii. Dar indiferent de nume, aceste făpturi mitice există în folclorul tuturor popoarelor, semnificând iubirea și fertilitatea.

În credinţa populară

Sânzienele sunt percepute a fi nişte femei frumoase, adevărate preotese ale soarelui, divinităţi nocturne ascunse prin pădurile întunecate şi neumblate de om. În noaptea de 23 spre 24 iunie, ele plutesc în aer sau umblă pe pământ, cântă şi dansează, împart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile căsătorite, înmulţesc animalele şi păsările, umplu de leac şi miros florile, tămăduiesc bolile şi suferinţele oamenilor. Iar dacă oamenii nu le sărbătoresc cum se cuvine, Sânzienele se supără, devenind surate bune cu înrăitele Iele sau Rusalii. De asemenea, ele se răzbună pe femeile care nu țin sărbătoarea de la 24 iunie, pocindu-le gura. Nici bărbații nu scapă ușor. Pe cei care au jurat strâmb vreodată sau au făcut alt rău, îi așteptă pedepse îngrozitoare, despre Sânziene știindu-se că sunt mari iubitoare de dreptate.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

  • În popor există obiceiul ca în Noaptea Sânzienelor, 23 spre 24 iunie, femeile merg să caute ierburi care vor fi folosite pentru vindecarea bolilor şi pentru descântece. Aceste ierburi se duc la biserică pentru a fi sfinţite şi descântate de influenţele negative ale Ielelor sau Rusaliilor, zânele rele ale pădurilor. După acest ritual, ierburile vor fi numai bune de leac.
  • altă tradiţie spune că fetele care vor purta flori de Sânziene în păr sau în sân în această zi, vor deveni mai atrăgătoare şi mai drăgăstoase.
  • Se crede că cei ce se vor spală cu rouă în zorii zilei de 24 iunie, vor fi mai chipeşi şi mai supli. Cine nu are un talisman, îl poate crea. Astfel că, dacă lasă un obiect în această noapte afară, roua care se depune pe el îi va conferi proprietăţi magice, cu condiţia să fie luat înainte de răsăritul soarelui.
  • Pentru a-și cunoaște sortitul, în Noaptea de Sânziene fetele își pun sub pernă câteva din florile culese. În plus, cele care au fost vrednice și și-au făcut cununi din flori de Sânzienepot să le arunce peste acoperișul casei. Iar dacă acea cunună va avea norocul și va rămâne atârnată acolo sus, atunci va fi semn că fata se va căsători în curând.
  • În unele locuri din țară există obiceiul numit ”Făclia de Sânziene, torța aprinsă în Noaptea de SânzienePe înserate, feciorii se adună în vârful dealului unde își aprind făcliile, dansează și trec torțele pe sub picioare. Când făcliile dau să nu mai ardă bine, junii satului coboară cu ele spre sat, dând ocoale grădinilor și livezilor, înfigându-le apoi în mijlocul lor.  Acest obicei transmite bucuria oamenilor pentru izbânda căldurii și a soarelui asupra frigului, reprezentând un semn al fertilității și al bunăstării.

Sânzienele – plante cu multiple proprietăți tămăduitoare

Folosite de sute de ani pentru tratarea mai multor afecțiuni, misterul acestei plante iubitoare de soare, nu a putut fi pătruns în totalitate de către știință. Se spune că este printre puținele plante la care proprietățile chimice nu justifică decât într-o foarte mică măsură acțiunile terapeutice.

Florile de Sânziene

Sunt așezate în semnul Sfintei Cruci, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că au fost binecuvântate de Dumnezeu. Binecuvântate cu frumusețe, culoare și un parfum dulce-îmbătător, florile de Sânziene sunt răspândite peste tot, în flora spontană. Cu proprietăți terapeutice de excepție, Sânzienele își merită din plin renumele de plante magice. Ele au în egală măsură atât proprietăți vindecătoare sau de înfrumusețare, cât și de imunizare față de anumite boli. De culoare albă sau gălbuie, aceste flori misterioase, pot aduce pace și liniște sufletească celui care le culege.

Sânzienele galbene

Au cele mai variate întrebuințări în medicina tradițională românească. Preferă locurile însorite, deschise și uscate, fiind întâlnite mai ales în zonele de deal. Mirosul florilor este asemănător cu cel al mierii. În contrast cu mirosul lor dulceag, gustul este foarte amar, fiind un indiciu al proprietăților tonice și drenante ale acestei plante. În scop terapeutic se folosesc florile, iar preparatele principale sunt infuzia, maceratul la rece şi tinctura.

Recoltarea

Se face începând din luna iunie până în august, în timpul înfloritului, la 3-5 cm deasupra solului. Se usucă la umbră, în straturi subțiri, întorcându-se zilnic.

Preparate din Sânziene galbene

Ceaiul

Pentru prepararea lui, planta mărunțită se lasă la macerat de seara până dimineața, apoi a doua zi se strecoară. Plantele rămase după macerat se opăresc, iar după răcire se amestecă cele două extracte. Ceaiul obținut se bea pe stomacul gol, fiind foarte eficient în cazul bolilor de ficat, rinichi, pancreas sau splină.

Pulberea

Florile uscate de Sânziene se macină fin, apoi se cern. Doza pentru adulți este de o linguriţă, de trei ori pe zi. Pulberea se ţine sub limbă, timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puţină apă. La copii, doza se înjumătăţeşte.

Maceratul
Se obține dintr-un litru de apă, la care se adaugă patru-șase linguri de pulbere de plantă. Se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de opt ore, după care se filtrează și se consumă imediat. La frigider se poate păstra doar 8-10 ore.

Tinctura

Se obține din pulberea plantei. Se vor pune 20 de linguri de pulbere într-un litru de alcool de 50 grade (o jumătate de litru de alcool alimentar îndoit cu apă) sau într-un litru de rachiu natural. Se lasă la macerat 12-14 zile, agitându-se zilnic vasul. La final, lichidul se strecoară şi se aşează în sticluţe închise la culoare.

Extractul fluid de Sânziene

Pentru obținerea lui se folosesc 20 de linguri de pulbere de Sânziene. Pulberea se pune într-un vas, la care se adaugă trei părți de alcool alimentar de 90 de grade și o parte de apă, în așa fel încât să cuprindă toată pulberea și să rămână o peliculă de alcool deasupra. Se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se filtrează. Tinctura obținută se toarnă într-o farfurie întinsă și se lasă timp de 12-24 de ore să se evapore, până ce volumul scade de trei ori. Se va obține astfel o pastă închisă la culoare, parfumată, cu virtuți vindecătoare deosebite.

Unguentul

Se obține prin topirea unui pachet de unt care se spumuiește bine. După limpezire, înainte de răcire, se  adaugă două linguri de extract fluid de Sânziene. Pasta se omogenizează şi se ține la rece.

 

Remedii naturiste cu sânziene

Cistita şi bolile renale

Pentru tratamentul adjuvant al cistitei şi al bolilor renale se iau 1-2 linguriţe de tinctură de sânziene, diluată în 100 ml de apă, de trei ori pe zi.

În caz de hernie

Se administrează o lingură de tinctură de Sânziene în jumătate de cană de apă, de trei ori pe zi, între mese. Tratamentul dureaza 49 de zile, timp în care mesele vor fi moderate din punct de vedere cantitativ. Se vor evita alimentele care balonează sau constipă. Suplimentar, înainte de masă, se ia un vârf de cuţit de pulbere de chimen şi unul de sânziană galbenă.

În cazul bolilor tiroidiene

Se consumă zilnic, pe stomacul gol, trei căni de macerat de Sânziene. Tratamentul durează minim șase luni. Pentru hipotiroidie, maceratul poate fi făcut din 2-3 linguri de Sânziene și 2-3 linguri de coji verzi de nucă (uscate și măcinate). Tratamentul durează 12-24 de luni.

În caz de epilepsia sau boli de nervi

Se consumă, zilnic, trei căni de macerat simplu sau în combinație cu alte plante, pe stomacul gol, tratamentul durează trei luni. În epilepsie, Sânzienele pot fi asociate cu  Sovârf, iar în depresie, cu Talpa gâștii.

Cicatrizează rănile, vindecă infecțiile

În cazul rănilor vechi, cicatricelor și a infecțiilor de la nivelul pielii, se va aplica, pe locul afectat, extractul fluid de Sânziene galbene, o dată pe zi, seara. Tratamentul durează minim o săptămână.

Pe plăgile psoriazice

Se va aplica, de trei ori pe zi, extractul fluid de Sânziene galbene. Tratamentul este de lungă durată și se asociază cu o dietă corespunzătoare. Extractul de Sânziene galbene se poate amesteca cu extractul fluid  de Arnică, (care se prepară la fel ca și extractul de Sânziene), în proporții egale.

Pentru curățarea petelor de pe piele

Se folosește, cu succes, unguentul de Sânziene, care curăță și petele de natură chimică. Astfel că, după o spălare insistentă, timp de 1-2 minute cu un tampon îmbibat în tinctură de Sânziene, se aplică unguentul de Sânziene, într-o peliculă de grosime medie. Tratamentul se face zilnic, timp de una-două săptămâni.

http://traditiidinromania.ro, http://www.crestinortodox.ro, http://www.formula-as.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate