.

“Satisfacţiile ne hrănesc şi stau la baza fiecărei zi de lucru”

Dialog cu Csaba TOTH, medic stomatolog/ rezident în chirurgie orală și maxilo-facială.

– O scurtă autobiografie, ne puteți oferi?

– Mă numesc Toth Csaba, născut în Cluj-Napoca, județul Cluj, de profesie Medic Stomatolog și medic rezident la chirurgie orală și maxilo-facială. Sunt o persoană activă, plină de energie care a făcut sport de mic, lucru care m-a ajutat pe plan profesional prin disciplină și perseverență, calități obligatorii în orice domeniu.

– Aveți o specialitate profesională frumoasă, interesantă. Prezentați-ne-o!

– Atât stomatologia generală cât și chirurgia orală și maxilo-facială sunt specialități frumoase, ocupându-se de cea mai vulnerabilă și vizibilă parte a corpului.

– Cât despre satisfacții, ce ne puteți spune?

– Satisfacțiile ne hrănesc, fuga după o manoperă cât mai reușită, cât mai estetică, cât mai eficientă stă la baza fiecărei zi de lucru, mai ales într-o eră digitalizată unde toate manoperele pot fi înregistrate foto/video cu o calitate asemănătoare imaginii reale care pot fi ulterior arătate publicului pentru a-l invita cu încredere la diferite tratamente.

– Greutățile vă ocolesc sau nu?

– Am învățat de mic că greutățile duc într-un final la lucruri bune, la recompense mai mari, astfel mereu am îmbrățișat orbește greutățile, obligându-mă să fac sacrificii, știind în subconștientul meu că la finalul zilei succesul va fi pe măsură.

– Prezentați-ne o reușită profesională.

– Cea mai plăcută reușită profesională este atunci când transformi o persoană inhibată, retrasă în a-și exprima emoțiile cu expresii faciale și zâmbete din cauza statusului dentar, într-una de nerecunoscut care mereu zâmbește și vorbește, în decursul a câtorva săptămâni sau luni de zile, reabilitând nu doar statusul dentar, ci și cel mental .

– Cât despre nereușite?

– Ca în orice specialitate, nereușite există, scopul este de a învăța din ele și de a le preveni cu planuri de tratamente cât mai bine puse la punct. O nereușită nu înseamnă neaparat un eșec, factorul uman joacă un rol foarte important în succesul tratamentului lăsând mereu o fereastră pentru un rezultat neașteptat, dar care aproape mereu poate fi corectat.

– Privind studiul individual, pe linia pregătirii profesionale, ne puteți zice ceva?

– Studiul individual este extrem de important în specialitatea noastră care se dezvoltă pe zi ce trece,  odată cu terminarea facultății, este alegerea fiecăruia cât dorește să investească în studii contemporane, acestea constând din conferințe, congrese, workshop-uri etc., fără ele am rămâne în urmă, iar rata succesului ar scădea.

– Ce noutăți medicale veți oferi pacienților în perioada imediat următoare?

– Scanările orale digitale, realizarea planurilor de tratament cu ajutorul unui simplu laptop, simularea rezultatului final înainte de a se atinge medicul de pacient sunt tehnologii care deja se folosesc în ziua de astăzi și sunt în plină dezvoltare, acestea reprezentând viitorul, atât al stomatologiei generale, cât și al chirurgiei orale și maxilo-faciale.

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate