.

Se înmulţesc cazurile de violenţă domestică în judeţ

În data de 13.02.2019, în jurul orei 06:50, Poliția Municipiului Hunedoara a fost sesizată de un hunedorean în vârstă de 59 de ani despre faptul că a fost lovit de către soţie.

Patrula de siguranță publică care s-a deplasat la fața locului a constatat faptul că, pe fondul consumului de alcool și în urma unor discuții contradictorii, bărbatul a fost lovit cu pumnul în zona feței de către soția sa, în vârstă de 60 de ani.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie. Cu ocazia întocmirii formularului de evaluare a riscului, bărbatul s-a opus emiterii unui ordin de protecție provizoriu împotriva soţiei.

***

În data de 13.02.2019, poliţiştii Postului de Poliție Romos au fost sesizaţi de un bărbat din comuna  Romos cu privire la faptul că, în seara zilei de 12.02.2019, în jurul orei  23:00, la domiciliul său a venit o vecină în vârstă de 90 de ani, care a relatat că a fost victimă a unei agresiuni.

În baza sesizării, poliţiştii  s-au deplasat la domiciliul femeii, care le-a declarat că, în seara zilei de 12.02.2019, pe fondul unor neînțelegeri și a consumului de băuturi alcoolice, fiica sa a lovit-o de mai multe ori cu pumnii și cu o coadă de mătură.

Şi în acest caz, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie. De asemenea, a fost întocmit formularul de evaluare a riscului în vederea emiterii ordinului de protecție provizoriu, însă partea vătămată s-a opus emiterii acestuia.

***

În data de 13.02.2019, în jurul orei 21:30, Poliţia Municipiului Petroşani a fost sesizată de o femeie în vârstă de 34 de ani, din Petroșani, despre faptul că soţul său, în vârstă de 40 de ani, a lovit-o cu palma.

Persoanele în cauză au fost conduse la sediul poliției, iar în urma completării chestionarului de evaluare a riscului, poliţiştii au constatat că sunt îndeplinite toate condițiile necesare eliberării ordinului de protecție provizoriu. Victima a fost de acord cu emiterea ordinului de protecție, context în care bărbat  a fost informat despre faptul că are obligația să părăsească temporar (pentru 5 zile) locuința comună.

Poliţiştii continuă cercetările, şi în acest caz, sub aspectul comiterii infracțiunii violenţă în familie.

***

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

 De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

 Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

 Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate