Sfatul farmacistului: Igiena Emoțională (Episodul 4)

Mai sunt două episoade din seria articolelor despre igiena emoțională. Fiecare subiect pe care am ales să îl ating în cadrul acestei serii de articole face parte din viața noastră, a tuturor. Cine poate să spună că nu a trecut niciodată printr-un eșec, că nu s-a simțit vreodată singur sau respins?

Dacă vă întrebați ce legătură are asta cu farmacia, vă propun să devenim familiari cu conceptul de psihosomatizare. Psihosomatizările sunt diferitele manifestări corporale ale durerilor psihice. Dacă în vremurile îndepărtate, oamenii doar bănuiau că diferite emoții provoacă diferite boli fizice, la începutul anilor 1900 Sigmund Freud a demonstrate acest lucru, l-a înglobat în teoria psihanalitică și l-a numit psihosomatizare.

Da, traumele, tiparele de reacție, fricile, frustrările și nevoile noastre provoacă reacții la nivel fizic, iar astăzi vom vorbi despre respingere și încredere în sine.

Mintea și emoțiile noastre nu sunt tocmai acei prieteni de bună credință pe care îi credeam a fi. Natura lor este schimbătoare. Într-un moment ne pot susține și în următorul moment să ne fie ostile. Atunci când suntem respinși, mintea noastră începe să caute toate defectele și neajunsurile noastre și ne adresăm singuri cuvinte urâte. Practic, exact când avem cea mai mare nevoie de noi, ajungem să ne sabotăm.

Acesta este un alt exemplu în care ne raportăm diferit la rănile emoționale față de cele fizice. Dacă ne zgâriem, n-o să luăm un cuțit și să ne adâncim rana. Atunci de ce luăm cuțitul emoțional și ne augmentăm suferința psihică? Din cauza unei igiene mintale deficitare și pentru că nu punem preț pe sănătatea nevăzută.

Atunci când stima noastră de sine este scăzută, suntem mai vulnerabili la stress și anxietate decât în mod normal. Recuperarea după impas survine greoi. Astfel că, soluția este simplă. Atunci când suntem respinși, primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să ne întărim stima de sine, pentru ca organismul nostru să își poată pune în mișcare mecanismele naturale de revenire din impas.

Ușor de exprimat, dar greu de pus în aplicare. Cum facem acest lucru? Ce trebuie să facem ca să ne ridicăm singuri stima de sine? Este, de fapt, un artificiu care ne este la îndemână. Atunci când experimentăm stress emoțional, este foarte important să ne tratăm cu aceeași compasiune și considerație pe care le așteptăm de la un prieten bun. Trebuie să devenim proprii noștri mici cercetători și să depistăm obiceiurile psihologice nesănătoase. Astfel că ajungem la aceleași elemente esențiale pe care le-am descoperit în episodul 3: atenția și observarea. Atunci când suntem atenți, observăm tiparele de reacție care ne determină să reacționăm inconștient și astfel putem să preluăm controlul și să acționăm conștient.

Dacă iei măsuri atunci când te simți singur, dacă îți schimbi atitudinea față de eșec și dacă îți protejezi stima de sine, nu numai că îți vei vindeca rănile psihice ci îți vei forma o rezistență emoțională care te va ajuta să prosperi. O gândire puternică înseamnă o viață mai sănătoasă din toate punctele de vedere.

Irina TÂLVESCU

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate