SFATUL FARMACISTULUI: Şapte obiceiuri care nu ştiai că sunt periculoase pentru copilul tău

Dragi mămici, este timpul pentru curățenia de primăvară! Curățenie între idei și informații eronate care se transformă în obiceiuri nocive pentru copiii noștri.

1. Jucării colorate puternic sau care generează sunete nenaturale
Înainte de a merge la grădiniță, copiii explorează lumea din jur și își formează deprinderi sociale prin intermediul jucăriilor. Culorile, sunetele și detaliile nenaturale, excesive pot avea efecte negative asupra dezvoltării creativității și pot influența dezvoltarea personalității: comportament agresiv, frici neîntemeiate sau chiar depresie adolescentină.
Sfat: alege jucării din materiale naturale (lemn, materiale textile naturale), în culori blânde. Jucăriile ar trebui să arate realist.
2. Premergătoarele pentru copii
Aceste jucării sunt deja interzise în Canada. Efectul lor nociv este deja dovedit ca având un impact mai mare decât efectele benefice. Prin­tre pericole se numără: accidentări, dezvoltare neechili­brată a mușchilor piciorului, curburi ale coloanei vertebrale, întârzierea abilităților motorii independente datorită lipsei de motivație.
Sfat: Folosiți acest tip de accesoriu sub atenta supervizare a unui adult, nu mai mult de 15 minute pe zi și doar după ce copilul a început să se poată ridica independent.
3. Haine prea groase
Avem obiceiul ca atunci când ieșim afară să îi înfofolim pe cei mici. Știința ne spune că acest lucru le face mai mult rău decât bine. Procesul de termoreglare nu este bine acordat în primii ani de viață. O îmbrăcăminte prea groasă poate duce la supraîncălzire, manifestări nevrotice sau imunitate scăzută, datorită faptului că organismul nu a fost învățat să răspundă în mod natural la factorii de mediu.
Sfat: Hainele ar trebui să fie din materiale naturale prin care pielea să poată să respire.
4. Suc de fructe pasteurizat
Etichete atrăgătoare și mesaje care ne induc în eroare. Deși suntem tentați să credem că este o alegere sănătoasă, sucul de fructe pasteurizat are vitamine puține, în timp ce este foarte bogat în zaharuri. Poate cauza probleme dentare și obezitate.
Sfat: facem sucuri proaspăt stoarse sau le dăm celor mici fructe.
5. Lapte de vacă
“Toți am crescut cu lapte de vacă și uite că suntem bine!” Dacă un obicei se perpetuează de multe generații, asta nu înseamnă că nu trebuie înlocuit. Laptele de vacă este sărac în fier și foarte bogat în nutrienți. Un ingredient care nu este necesar în dieta celor mici. Poate avea efecte negative asupra rinichilor, poate provoca anemie sau alergii.
Sfat: Laptele de vacă poate fi introdus în alimentația copilului doar după vârsta de 1 an. Cu toate acestea aveți grijă să nu depășiți cantitatea de 500ml. Înlocuiți laptele cu alte ingrediente bogate în calciu: produse din lapte fermentat, legume verzi, fructe și ingrediente bogate în vitamina D: ouă, ficat de vită.
6. Telefoane mobile, tablete și alte gadgeturi electronice
Lumina albastră de la ecranele cu LED are impact negativ asupra retinei, ceea ce poate duce la degenerare maculară, cataractă sau chiar orbire.
Atunci când folosește o tabletă sau un telefon mobil, copilul este absorbit din lumea reală în lumea virtuală. Astfel că se întrerupe procesul de deprindere a unor abilități motorii și senzoriale fine care sunt esențiale pentru dezvoltarea corectă a lobului frontal. Aceasta este partea din creier responsabilă pentru limbaj, personalitate, pentru procesul de comunicare și de luare a deciziilor.
Sfat: Permiteți-le copiilor să folosească aceste gadgeturi nu mai mult de 1 oră pe zi în timpul săptămânii iar în weekend ajungeți împreună la o înțe­legere echilibrată. Încercați să îi direcționați pe cei mici înspre jocuri care să stimuleze inteligența. De asemenea trebuie să aveți grijă ca atunci când folosește aceste gadgeturi să interacționați cu ei.
7. Condusul mașinii în ultimul trimestru de sarcină
Desigur, atunci când suntem însărcinate, cei din jur au tendința de a ne apăra în exces. Aceasta generează în noi un răspuns-reacție opus. Vrem să facem mai multe decât ar trebui. Cu toate acestea sunt unele activități pe care poate că ar fi mai bine să le evităm. Una dintre acestea este condusul mașinii. Distanța mică dintre volan și abdomenul tău poate fi fatală chiar și în cazul unui impact minor. De asemenea felul în care purtăm centura de siguranță ne poate afecta.
Sfat: Este bine să conduci mașina doar dacă este absolut necesar. Trebuie să avem grijă ca în orice moment să purtăm ambele părți ale centurii de siguranță. Partea de sus trebuie așezată peste umăr, între sâni și să coboare prin lateralul abdomenului. Partea de jos trebuie așezată sub abdomen astfel încât să nu pună presiune pe acesta și să susțină zona pelviană.
Atât de multe informații și atât de multe surse. Realitatea este tot mai greu de filtrat. Nu vă speriați și luați fiecare aspect, rând pe rând, cu răbdare.
Irina TÂLVESCU

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate