.

Starea Civilă Deva: 2018 – mai multe căsătorii şi mai puţine decese faţă de 2017!

Aproape 9.500 de acte de identitate şi alte peste 3.100 de acte de stare civilă au fost înregistrate, anul trecut, la Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva, potrivit raportului de activitate al instituţiei, pe anul 2018.

*9.482 de persoane din municipiul Deva şi localităţile aparţinătoare (Archia, Cristur, Bârcea Mică şi Sântuham), precum şi din comunele Brănişca, Hărău, Cârjiţi, Certeju de Sus, Şoimuş şi Veţel au solicitat, anul trecut, Serviciului Evidenţa Persoanelor Deva eliberarea unui nou act de identitate sau viză de stabilire a reşedinţei. Astfel, au fost eliberate 7.774 de cărţi de identitate (la împlinirea vârstei de 14 ani sau ca urmare a expirării valabilităţii, schimbării numelui sau domiciliului, a furtului, pierderii ori deteriorării), alte 642 de cărţi de identitate provizorii şi, totodată, au fost înscrise în actele de identitate 1.066 de menţiuni privind stabilirea reşedinţei.

Potrivit datelor oficiale ale Direcţiei Publice Locale de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva, cel mai mare număr de documente de identitate eliberate (2.650) a fost înregistrat în perioada iulie-septembrie 2018, iar cel mai mic procent (22%), în ultima parte a anului (intervalul octombrie-decembrie).

Peste 400 de persoane au obţinut acte de identitate în urma campaniilor derulate de DPLEPSC Deva pe tot parcursul anului – „Prioritate la identitate! (în cadrul căreia reprezentanţii Serviciului Evidenţa Persoanelor Deva se deplasează săptămânal, cu staţia, mobilă, în comunele Hărău, Veţel, Brănişca şi Certeju de Sus, pentru preluarea cererilor şi a imaginilor, astfel încât cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze la Deva), “Am 14 ani! Primul meu act de identitate! (desfăşurată în şapte şcoli şi colegii din municipiul Deva, cu participarea a 1.650 de elevi de clasele a VII-a şi a VIII-a).

De asemenea, în 97 de cazuri, staţia mobilă a fost solicitată la domiciliu, de către persoane netransportabile sau cu dizabilităţi, precum şi de către persoane aflate în instituţii de ocrotire socială, în Penitenciarul Deva şi la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Municipiului Deva.

*3.124 de acte de stare civilă au fost întocmite, anul trecut, de Compartimentul Stare Civilă Deva, în creştere cu peste 30% faţă de anul 2017. Cel mai mare procent (41%) l-au reprezentat actele de naştere, urmate de actele de deces (39%) şi cele de căsătorie (20%).

-Din totalul actelor de naştere (1.273), 515 au fost certificate pentru nou-născuţi, alte 9 documente pentru copii născuţi morţi, 108 transcrieri ale actelor de naştere din străinătate, 5 adopţii cu efecte depline şi alte 636 de transcrieri de acte de naştere ale cetăţenilor din Ucraina şi Republica Moldova.

Cel mai mare număr de nou-născuţi a fost înregistrat în luna septembrie (67), aceasta fiind urmată de lunile august (50) şi aprilie (48), iar la polul opus, cu cel mai mic număr de nou-născuţi (32), se situează lunile februarie, martie şi mai. Potrivit registrelor de stare civilă, se observă o creştere a numărului bebeluşilor întregistraţi cu două şi chiar trei prenume (Samaria-Irina, Manfred-Augustin, Nidia-Ştefania, Layla-Sophia, Amiris-Răzvan, Sofia-Ilaria, Eusebiu-Ionatan, Arabela-Daria, Raisa-Selena-Maria, Alexia-Antonia-Maria, Floricica-Salomea-Zara, Darwin-Nicholas-Florin, Ianis-Andreas-Iasmin).

-Din totalul de 628 de documente de căsătorie, 396 au fost acte de căsătorii civile oficiate (în creştere uşoară comparativ cu anul 2017, când au fost înregistrate 383 de căsătorii), la care se adaugă alte 232 de acte transcrise din străinătate şi documente de căsătorie transcrise prin redobândire.

Anul trecut, la Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva au fost oficiate 6 căsătorii mixte, între cetăţeni români şi cetăţeni din Germania, Turcia, Spania, SUA şi Republica Moldova. Cel mai mare număr de căsătorii mixte oficiate la Deva, în ultimii şase ani, a fost înregistrat în 2015, când 13 cetăţeni români s-au căsătorit cu cetăţeni din China, Albania, Spania, Brazilia, Egipt, Ucraina, Italia şi Republica Moldova.

-Compartimentul Stare Civilă Deva a întocmit, anul trecut, și 1.223 de acte de deces, dintre care 23 de transcrieri din străinătate şi alte 1.200 de decese (în scădere uşoară faţă de anul 2017, când au fost înregistrate 1.207 decese).

*112 cupluri care au aniversat “50 de ani de căsătorie” au fost premiate, anul trecut, de Ziua Internaţională a Familiei, cu suma de 500 de lei şi cu o “Diplomă de fidelitate”. Numărul familiilor care au sărbătorit “Nunta de Aur” a crescut faţă de ultimii trei ani, când au fost premiate între 67 şi 99 de cupluri. Fondurile destinate premierii au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 107/2017 şi au fost alocate de la bugetul local.

*Pentru evitarea cozilor de la ghişeu, Direcţia Publică Locală de Evidenţa Persoanelor şi Stare Civilă Deva pune la dispoziţia cetăţenilor 3 aplicaţii online, disponibile pe site-ul Primăriei Municipiului Deva:

-Programarea online a căsătoriei (link: http://primariadeva.ro/starecivila/programare-casatorie/);

-Programare online pentru obţinerea cărţii de identitate (link: https://deva-evp.admin-primarie.ro/formulare/prog0.php);

-Programare pentru transcrierea actelor de stare civilă ale cetăţenilor din Republica Moldova şi Ucraina (link: https://deva-trans.admin-primarie.ro/).

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate