.

Sute de milioane de lei, din bugetul de stat, pentru partide

Aproape o jumătate de miliard de lei. Atât vor primi partidele politice anul acesta de la bugetul de stat.

O modificare legislativă iniţiată de PSD a făcut ca subvenţia pentru partide să fie acum de 28 de ori mai mare decât în 2016. Social democraţii vor încasa, de exemplu, peste 18 milioane de lei lunar, mai mult decât întreaga sumă alocată partidelor în 2016.

La începutul anului trecut intra în vigoare o modificare la legea finanţării partidelor, iniţiată de trezorierul PSD Mircea Drăghici. Astfel, în 2018, subvenția acordată partidelor din bani publici a crescut de cinci ori față de anul precedent. Iar anul acesta e de 28 de ori mai mare decât în 2016.  Și ajunge la suma record de 409 milioane de lei, mergând până la maximul prevăzut de lege.

Banii pentru partide sunt alocaţi în funcţie de rezultatele electorale, astfel PSD este cel mai avantajat.

Însă toate partidele parlamentare, cu excepţia USR, au susţinut proiectul de lege care le aduce zeci sau chiar sute de milioane de lei în conturi.

Chiar şi cei de la UDMR au votat pentru, deşi ei optează pentru subvenţia mai consistentă alocată minorităţilor naţionale.

Banii acordaţi partidelor anul acesta s-ar putea traduce în peste 100 km de drum naţional reabilitat şi reprezintă taxele pe muncă a peste 39.000 de români cu salariul minim, mai mulţi decât locuitorii municipiului Câmpina.

În schimb, statul alocă doar 15.700.000 pentru programul de rechizite şcolare şi sub 100 de milioane pentru incubatoare destinate copiilor născuţi prematur. Până şi ministrului Finanţelor îi este dificil să justifice sutele de milioane acordate partidelor.

Potrivit legii, partidele pot folosii banii din subvenție pentru sediul de partid, angajaţi, dar şi pentru propagandă, deplasări şi întreţinerea parcului auto.

În plus, partidelor le sunt decontate şi cheltuielile din campaniile electorale. Și chiar dacă nu reuşesc să cheltuiască toţi banii, nu au obligaţia de a-i returna la bugetul de stat./www.stiritvr.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate