.

Termocentrala Mintia ar putea trece la Consiliul Judeţean Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara, una din societăţile ce vor beneficia de amnistia fiscală.

Situaţia gravă, din punct de vedere financiar, în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a făcut obiectul unei analize complexe ce a avut loc în Valea Jiului, autorităţile fiind de acord că este necesară separarea termocentralei Mintia de termocentrala Paroşeni şi de minele de cărbune.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că producţia de cărbune din Valea Jiului nu poate asigura resursele pentru cele două termocentrale, iar Mintia nu mai dispune acum nici de autorizaţie integrată de mediu. Prin urmare, se pare că soluţia unanim acceptată este separarea termocentralei Mintia şi amnistia fiscală la nivelul CEH, care are datorii uriaşe la bugetul de stat.

Cel mai probabil, termocentrala Mintia va fi preluată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, documentele necesare fiind în circuitul de avizare pentru a fi apoi transpuse într-o ordonanţă de urgenţă.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, termocentrala Mintia nu a primit autorizaţie integrată de mediu, deoarece nu dispune de instalaţiile necesare pentru desulfurare, noxe şi pulberi. Prin urmare, se ia în calcul încadrarea în vechea autorizaţie de mediu prin utilizarea unui cărbune cu un conţinut redus de sulf.

Romgaz construieşte la Mintia

În paralel, Romgaz va construi la Mintia un grup energetic pe gaz cu o putere de 400 MW. “În urma analizei pe care a făcut-o compania (Romgaz, n.r.) a reieșit că este fezabil şi corespunde şi cu interesul României – care are un deficit de putere în zona de Centru-Vest, să dezvolte încă un grup de 400 MW, similar cu cel de la Iernut, dar calificat și în termoficare, în cogenerare, pentru asigurarea de termiei de la Deva, la termocentrala Mintia, ceea ce e un lucru foarte bun. În acest proces de tranziție trebuie să găsim o soluție pentru două grupuri la Deva, care să susțină, în continuare, activitatea. Una din variantele propuse, și care are și implicațiile financiare cele mai scăzute, o reprezintă achiziția unui cărbune cu conținut redus de sulf și încadrarea în plafoanele de emisie pe care Ministerul Mediului le-a impus la eliberarea primei autorizației integrate de mediu”, a spus Vişan.

Datorii de miliarde de lei

În ceea ce priveşte amnistia fiscal, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorivici, a menţionat că CEH ar putea să se numere printer companiile care vor beneficia de această măsură. “Va fi parte, pe lângă alte companii, atât publice, cât şi private, în acest subiect al amnistiei fiscale, cum îi spunem noi”, a spus ministrul Finanţelor.

Conform datelor financiare de pe site-ul companiei, CEH înregistra la data de 30 iunie 2018 o pierdere netă de 164,5 milioane lei. La aceeaşi dată, datoriile totale ale companiei se ridicau la 1,607 miliarde lei, din care 1,133 miliarde lei la bugetul general consolidat.

CEH a fost înfiinţat în anul 2012 prin comasarea termocentralelor Mintia şi Paroşeni şi a minelor de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, apreciate, la acea vreme, ca viabile.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate