.

Winkler: Plățile întârziate afectează dramatic IMM-urile europene

Plățile întârziate în domeniul tranzacțiilor comerciale continuă să afecteze dramatic sectorul european al IMM-urilor, de aceea revizuirea Directivei 7/2011 trebuie să fie o prioritate a viitoarei Comisii Europene, consideră deputatul european Iuliu Winkler, prim-vicepreședinte al SME Europe, organizația economică a Partidului Popular European (PPE)

”Plățile întârziate în domeniul tranzacțiilor comerciale trebuie combătute energic, întreprinderile mici și mijlocii fiind cele mai afectate de această practică. SME Europe se exprimă hotărât pentru combaterea plăților întârziate, solicitând următoarei Comisii Europene să includă pe lista de priorități combaterea acestei practici”, a afirmat Winkler la finalul discuțiilor pe care le-a avut, în această săptămână, la Strasbourg, cu reprezentanții Federation of Small Businesses (FSB). FSB a declanșat, la nivel european, campania ”Fair Pay, Fair Play”, care are ca scop stoparea plăților întârziate.

La nivelul UE, plățile întârziate cauzează 25% din totalul falimentelor IMM-urilor. În UE, plățile întârziate îngreunează activitatea a 60% din totalul întreprinderilor și jumătate dintre acestea sunt afectate de întârzieri mai mari de 90 de zile a plăților. Un studiu publicat de FSB arată că în cazul întreprinderilor mici, probabilitatea de a intra în faliment crește brusc după o întârziere de numai 6 zile a plăților comerciale.

”Chestiunea combaterii plăților întârziate face subiectul Directivei 7 din 2011. Eu cred că, așa cum se arată și în raportul Parlamentului European adoptat în ianuarie a acestui an, a venit momentul revizuirii acestei directive. Conform statisticilor Eurostat, în 2011, întârzierile medii la plăți în UE28 erau de 56 de zile, acestea îmbunătățindu-se în 2018 când a scăzut la 34 de zile. Statisticile Eurostat oferă imaginea unei medii la nivelul UE, pentru că, de fapt, situația variază foarte mult între statele membre. Conform unui studiu Keys Fin, în România, în 2015, întârzierea medie a plăților în domeniul comerțului era de 67 de zile, de 182 de zile în domeniul construcțiilor și de peste 372 de zile în domeniul asigurărilor și intermedierilor financiare”, a arătat europarlamentarul UDMR.

Potrivit prim-vicepreședintelui SME Europe, este de datoria următoarei Comisii Europene să pornească procedura de revizuire a Directivei 7/2011. ”Comisia ar trebui să elaboreze un set de valori de referință, baze de date accesibile pentru toate companiile și un mecanism de monitorizare a plăților întârziate diferențiat la nivelul statelor membre. Companiile europene, dar și autoritățile publice ar trebui să aibă posibilitatea de a verifica modul în care anumite companii, cu precădere cele care participă la procedurile de achiziții publice, își îndeplinesc obligațiile de plată către furnizorii lor. Este nevoie de o schimbare a climatului de afaceri, iar această schimbare trebuie să fie promovată de Comisie. Comisia Europeană trebuie să fie un catalizator al schimbărilor dorite și necesare în mediul de afaceri, în practicile comerciale corecte”, a subliniat parlamentarul european al UDMR.

Winkler s-a declarat unul dintre susținătorii campaniei campania ”Fair Pay, Fair Play”.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate