.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge – “Sânge sigur pentru toţi”

În fiecare an, la 14 iunie, țările din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorilor de Sînge.

Hotărarea a fost luată pentru a marca data naşterii, în 1868, a vienezului Karl Landsteiner, omul care a descoperit grupele de sânge şi care, pentru reuşita sa, a primit premiul Nobel în anul 1930. Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătaţii, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge.
Datorită descoperirii lui Karl Landsteiner sunt salvate anual, prin transfuzie, milioane de vieţi omeneşti, aflate în pragul morţii din cauza accidenelor de circulaţie, a unor boli, naşterilor cu probleme grave şi altor situaţii care necesită inervenţia terapeutică.

Tema campaniei din acest an este: “Donarea de sânge și accesul universal la transfuzia sanguină sigură, ca o componentă a realizării unei acoperire universală a sănătății. Asigurarea unei cantități sigure și suficiente de sânge, iar  sloganul este: “Sânge sigur pentru toti !”

 Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean , Centrul de Transfuzie Sanguină  Hunedoara, va celebra ” ZIUA  MONDIALĂ  A  DONATORULUI  DE  SÂNGE” în data de :

          – 13 iunie la Universitatea din Petrosani , va avea loc o acţiune de conştientizare şi informare, cu  distribuire de materiale informativ-educative.

          -14 iunie la ora 10ºº, în faţa sediului D.S.P. Deva (zona pietonală)unde va avea loc o acţiune de conştientizare şi informare, cu  distribuire de materiale informativ-educative.

         – 15 iunie 2019 , in intervalul orar 09,00-14,00, Centrul de Transfuzii Sanguine Deva, v-a organiza in colaborare cu voluntari de la Crucea Rosie, o actiune de donare de sange, pe platoul Magazinului Auchan, din Deva , intr-un autobuz special amenajat pentru recoltari de sange.

Obiectivele campaniei OMS :

-să-i sarbatorim si sa le mulțumim persoanelor care donează sânge și să-i încurajeze pe cei care nu au donat încă sânge să înceapă să doneze;

-sporirea  gradului de conștientizare a faptului că donarea de sânge este o acțiune altruistă care aduce beneficii întregii societăți și că o aprovizionare adecvată poate fi asigurată numai prin donații regulate de către donatori de sânge voluntari și neplătiți;

-să sublinieze necesitatea unei donări de sânge dedicate pe tot parcursul anului, pentru a menține aprovizionarea adecvată și pentru a obține autosuficiența națională a sângelui;

-să se concentreze atenția asupra donării de sânge ca expresie a participării comunității în sistemul de sănătate și importanța participării comunității la menținerea aprovizionării sanguine suficiente, sigure și durabile;

-să promoveze valorile comunității donăriide sânge,în consolidarea solidarității comunitare, a coeziunii sociale și să încurajeze oamenii să se îngrijească unul de celălalt ;

-să promoveze colaborarea internațională și să asigure diseminarea la nivel mondial și consensul asupra principiilor donării voluntare neremunerate, sporind în același timp siguranța și disponibilitatea sângelui .

Transfuzia de sange este o operatiune medicala de administrare de sange in sistemul circulator al unui bolnav. Prin multiplele sale actiuni, donarea de sange este cel mai eficace dintre mijloacele majore ale reanimarii. Donarea de sange poate fi directa, adica de la donator la primitor si indirecta, cu sange conservat. Scopul transfuziei este restabilirea masei sanguine in caz de anemii acute prin hemoragie, de soc,de arsuri. Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat.

Asigurarea unei cantități sigure și suficiente de sânge necesită dezvoltarea unui serviciu de transfuzie de sânge coordonat la nivel național, bazat pe donări de sânge neremunerate voluntare. Cu toate acestea, în multe țări, serviciile de sânge se confruntă cu provocarea de a face disponibil suficient sânge, asigurând în același timp calitatea și siguranța.

O priză obisnuita de singe este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva circa 300-400 ml de sange (pe care il foloseste cand se depun eforturi mari), precum si capacitatea de a reface repede sangele donat (cantitativ in 1—2 ore, iar calitativ in 14 zile), fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala, totul depinzind de modul in care organismul repartizeaza diversele cantitati de sange in raport de nevoi si de promptitudinea cu care se face aceasta permanenta adaptare.

La nivel global, în fiecare an se înregistrează aproximativ 112 milioane de donații de sânge de la voluntari. Cu toate acestea, doar aproximativ 33 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mari donează sânge în mod regulat și numai 4 din 1.000 de persoane din țările cu venituri mici dau sânge, astfel încât nevoia de aprovizionare cu sânge este permanentă. Un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde, dar doar 1,7 % donează!

În fiecare minut este nevoie continuă de sânge din cauza perioadei scăzute de viaţă a componentelor sale. Extremele sunt eritrocitele (globulele roşii), care pot fi stocate 35 de zile şi trombocitele (factori ai coagulării sangvine) care au o perioadă de viaţă de numai 5 zile.

În lume sunt 108 milioane donaţii de sânge în fiecare an.

În Uniunea Europeană, în medie 7% din populaţie donează sânge.

În România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E.,  numai 1,7%; faţă de Danemarca 10%, Anglia 9%, Olanda 8%. Totuşi, în ultimii ani s-a observat o uşoară creştere a numărului donărilor de sânge, fapt explicat, poate, prin mai buna informare şi mediatizare care s-a realizat cu ocazia campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor. 62 țări colectează 100 % din oferta lor de sânge de la donatori voluntari de sânge (neplătiţi).

Numărul donatorilor de sânge în judeţul Hunedoara:

An 2016   5.727 din care 14,7% Rh negativ
An 2017   5.487din care 16,1% Rh negativ
An 2018   7.431 din care 17,5% Rh negativ
An 2019 trim.I    1.877 din care 16,8%Rh negativ
Gr. Sang./Rh 2017 2018 2019    trim. I

 

A II + 37.4 36,4 36,8
A II – 6.5 6,4 6,0
O I + 27.2 28,2 28,4
O I- 7.2 7,3 7,1
B III + 14.3 14,1 15,1
B III- 3.1 3,3 2,3
AB IV + 3.9 3,8 3,9
AB IV- 0.4 0,5 0,4

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate