9 noiembrie, Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer

În fiecare an, pe 9 noiembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. S-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orășel din actuala Turcie. Sunt nenumărate mărturii ale celor ce au fost vindecați de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfântul Nectarie. Aceste minuni sunt consemnate în mai multe volume despre viața acestuia.

Veche de aproape patru secole și jumatate, Mănăstirea Radu-Vodă din București, cu hramul Sfânta Treime, și-a luat ca protector, din 2002, pe Sf. Nectarie Taumaturgul. Particele din moaștele sfântului, dăruite stareției în 2001, se află așezate într-o frumoasă raclă, în partea dreaptă a bisericii, sub un baldachin.

Sfântul Nectarie de Eghina

Sf. Nectarie s-a născut în orășelul Silivria din Tracia, de pe actualul teritoriu al Turciei, la 1 octombrie 1846, fiind crescut, împreună cu cei 6 frați ai săi.

La 14 ani a plecat să muncească la Constantinopol, unde dragostea lui pentru biserică a fost remarcată de conducatorii Școlii Metocului Sf. Mormânt și angajat ca pedagog și învățător.

La 27 de ani devine monah la Mănăstirea Nea Moni în insula Hios.

A urmat Facultatea de Teologie din Atena.

Sf. Nectarie a tipărit mai multe cărți de răspândire a dreptei credințe. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop și numit Mitropolit de Pentapolis.

În anul 1890, din pricina unor neînțelegeri, a fost trimis în Grecia.

După trecerea sa la cele veșnice, în 1920, printr-o întâmplare, trupul său a fost descoperit neputrezit și izvorând mir. Canonizarea sa a avut loc in 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie.

Despre minunile săvârșite de Sf. Nectarie în zilele noastre, mai ales vindecări de cancer și alte boli grave, ce se săvârșesc la moaștele sale, ori cu untdelemn de la candela sa, s-au scris nenumărate cărți în Grecia, care în parte au fost traduse și la noi în țară.

Odată cu așezarea raclei cu părticele din moaștele sale la Mănăstirea Radu-Vodă, au început să fie consemnate și la noi nenumărate minuni, probate cu martori. Astfel că mulțime de pelerini din toată țara au început să sosească la Radu-Vodă. Sursa: crestinortodox.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate