.

Admitere LICEU 2020: Care este perioada de înscrieri?

Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care elimină oficial obligativitatea școlii profesionale pentru elevii cu medii sub 5. A fost modificat și calendarul admiterii la liceu 2020, prin introducerea unei zile dedicate completării în aplicația informatică, de către secretariatele școlilor, a fișelor de înscriere ale elevilor care au susținut Evaluarea Națională.

Elevii care vor să urmeze liceul, la prima repartizare computerizată după Evaluarea Națională din vară, trebuie să îndeplinească o singură condiție: să fi susținut examenele Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a. A fost astfel eliminată prevederea prin care fostul ministru interimar Daniel Breaz introducea media 5 la Evaluarea Națională.

În plus, o altă modificare este înlocuirea sintagmei „candidaților declarați admiși”, cu sintagma „candidaților repartizați”.

Calendarul admiterii se modifică prin introducerea unei zile dedicate completării în aplicația informatică de către secretariatele școlilor, cea de 30 iunie 2020, a fișelor de înscriere ale elevilor care au susținut Evaluarea Națională. Până acum această înscriere avea loc în aceeași zi cu anunțarea ierarhiei la nivel județean a absolvenților de clasa a VIII-a, pe 1 iulie 2020, scrie edupedu.ro.

Înscrierile la liceu, prin completarea de către elevi a opțiunilor în fișele de înscriere, se vor desfășura în perioada 2 – 6 iulie 2020, iar prima repartizare computerizată la liceu va avea loc pe 10 iulie 2020.

Repartizarea a absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul liceal de stat se face în două etape

Media de admitere la liceu se calculează luând în calcul 80% media de la Evaluarea Națională 2020 și 20% media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a

REGULI din metodologie

Admiterea absolvenţilor clasei a VIII-a în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021 se desfăşoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012.

Absolvenţii clasei a VIII-a din serii anterioare care au participat la procesul de admitere în anii precedenţi şi au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ, în învăţământul liceal sau profesional, care s-au retras, au întrerupt studiile, au fost declaraţi repetenţi sau doresc să se transfere de la învăţământul profesional la învăţământul liceal sau, în cadrul aceluiaşi tip de învăţământ, de la o/un filieră/domeniu de pregătire/specializare/calificare profesională la alta/altul, nu participă la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021. Pentru continuarea studiilor de către aceşti absolvenţi se aplică prevederile Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 5.079/2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Absolvenţii clasei a VIII-a din serii anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2020 – 2021 şi care au participat la procesul de admitere în anii precedenţi, dar nu au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ pot participa la procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020 – 2021.

După repartizarea computerizată din prima etapă de admitere se rezolvă situaţiile speciale, respectându-se, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere, fără a depăşi numărul maxim de 30 de elevi la clasă.

REPARTIZAREA la liceu

Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opțiuni prima opțiune validă la care există locuri libere.
Ordinea opțiunilor de pe fișă este prin urmare semnificativă, prima opțiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opțiuni.

Exemplu: se verifică prima opțiune a candidatului curent; în cazul în care opțiunea este validă și mai există locuri la această opțiune, este considerat admis la această opțiune și se trece la următorul candidat; altfel se verifică a doua opțiune de pe fișă etc.

O opțiune este invalidă dacă:

– codul opțiunii alese de candidat nu există

– opțiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă și candidatul nu a susținut-o

– opțiunea aleasă este cu predare în limba maternă iar candidatul care a susținut Evaluarea Națională cu probă de limba maternă a optat pentru calculul mediei de Evaluare fără a lua în considerare nota de la proba de limba maternă

În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.
Situația poate apărea în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni, opțiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari.
Se recomandă prin urmare completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni pentru ca această situație să nu apară.

Dacă doi candidați au medii de admitere la liceu egale, atunci vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

a) media generală obținută la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a

b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a

c) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale

d) nota obținută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naționale

e) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale

Metodologia prevede că, în cazul în care la un liceu, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acel liceu și au mediile de admitere egale, precum și toate mediile de mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

CALENDAR ADMITERE LICEU 2020

12 – 18 mai 2020 – Transmiterea în școlile gimnaziale a broșurilor de admitere la liceu

1 iulie 2020 – Completarea de către secretariatelor școlilor a fișelor de înscriere, cu mediile de admitere

Probele de aptitudini

11 – 12 mai 2020 – Înscrierea pentru probele de aptitudini

13 – 15 mai 2020 – Desfășurarea probelor de aptitudini

18 mai 2020 – Rezultatele obținute de elevi la probele de aptitudini

Depunerea contestațiilor – acolo unde metodologia permite

22 mai 2020 – Rezultatele finale de la probele de aptitudini se afișează

Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

11 – 12 mai 2020 – Înscrierea candidaților pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

13 – 15 mai 2020 – Desfășurarea examenelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

18 mai 2020 – Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor, acolo unde metodologia permite

22 mai 2020 – Rezultatele finale, după contestații

Admiterea candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru învățământul special

15 mai 2020 – Afișarea locurilor speciale pentru candidații romi

9 – 15 iunie 2020 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților pe locurile speciale pentru romi

1 – 2 iulie 2020 – Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi

1 – 2 iulie 2020 – Înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special

Repartizarea computerizată și admiterea la liceu 2020 – Etapa I

30 iunie – completarea în aplicația informatică de către secretariatele școlilor a fișelor de înscriere ale elevilor care au susținut Evaluarea Națională

2 – 6 iulie 2020 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a

3 – 7 iulie 2020 – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator

10 iulie 2020 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat

Comunicarea rezultatelor și afișarea în școlile gimnaziale a listei cu locurile neocupate la liceele de stat

13 – 16 iulie 2020 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care elevii au fost repartizați./www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate