.

Camelia Bedea (director ADEH) – Punem în lumină hărnicia şi măiestria oamenilor, sprijinim turismul

Ultimele trei luni de zile au fost profund marcate de pandemia de Covid-19. Toate ramurile economiei româneşti au fost afectate de restricţiile impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii bolii. În aceste condiţii, producătorii locali şi turismul hunedorean au găsit un sprijin profesionist şi amical din partea Agenţiei de Dezvoltare Economico-Socială (ADEH) a judeţului Hunedoara.

Directorul instituţiei, Camelia Bedea, a răspuns întrebărilor noastre despre cum s-a văzut perioada parcursă până acum, în contextul vremurilor speciale pe care le traversăm.

 

Accent Media (AM): Stimată doamnă Camelia Bedea, care a fost activitatea agenției în primăvara acestui an, având în vedere situația creată de  apariția noului virus Covid-19?

Camelia Bedea: În această perioadă, activitatea agenției a fost intensă și fructuoasă. Tot ceea ce a ținut de activitatea de promovare, atât a obiectivelor turistice cât și a producătorilor agricoli și meșterilor populari, s-a desfășurat în mediul on-line, echipa A.D.E.H. deplasându-se în teren pentru activitățile de fotografiere și filmări aeriene.

Mai exact, în această perioadă am intensificat numărul postărilor pe paginile de facebook pe care le administrăm:

”Enjoy Hunedoara” pentru obiective turistice, cazări, etc. ;

-”Produs de Hunedoara” pentru producători, meșteșugari, artizani și magazine care comercializează produse autohtone. Am creat și grupul cu aceeași denumire, care  la această dată are în jur de 3700 membrii.

AM: Producătorii locali şi turismul au primit un sprijin binevenit…

Camelia Bedea: Aşa este. Începând cu  data de 15 iunie 2020 a  devenit funcțional site-ul www.produsdehunedoara.ro. Crearea acestui site a fost o inițiativă a Consiliului Județean Hunedoara și A.D.E.H., o alternativă de sprijin și promovare al producătorilor locali, artizani și meșterii populari din județul nostru, astfel încât consumatorii care doresc să cumpere produse autohtone să aibă la dispoziție un instrument modern și facil de informare. Site-ul este structurat în patru mari categorii: Produse Agricole, Meșteri Populari, Artizanat și Produse de Artizanat, Magazine și Mari Producători.

Tot în această perioadă am actualizat Ghidul turistic Discover Hunedoara- Official County App, ghidul turistic digital al județului Hunedoara, realizat de către instituție  în anul 2019. Conținutul de tip text, foto, baze de date a fost creat în regie proprie și listat în aplicație, este disponibil pentru descărcare gratuită pe dispozitivele Android și iOS, oferind informații de interes turistic și general, atât în limba română, cât și în limba engleză.

 

AM: Știm că în cursul anului 2019, instituția pe care o reprezentați a sprijinit producătorii tradiționali  și meșterii populari din județ. Puteți să ne prezentați în câteva cuvinte acțiunile realizate?

 Camelia Bedea: Deși este destul de greu să prezint în câteva cuvinte activitatea A.D.E.H. din anul 2019, în ceea ce privește promovarea produsului cultural și tradițional o să amintesc o parte dintre activitățile realizate:

-Organizarea ”Târgului de Paște” și a ”Târgului de Cadouri” la Parcul de Afaceri Simeria, în cadrul cărora au fost prezenți producători și meșteri populari, s-au desfășurat diverse ateliere de lucru și programe artistice;

-Participarea cu standurile „Produs în Hunedoara” alături de producătorii tradiționali la următoarele evenimente:  Festivalul Taragotului Vața de Jos,  Zilele Comunei Băița, Târgul de producători locali organizat la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Retezat Maraton, Festivalul Plăcintelor Pădurenești, Sărbătoarea Meșterilor Populari din Țara Zarandului organizată la Tomești- Obârșa, Sărbătoarea Națională de la Țebea, Ediția a patra a Târgului de Toamnă de la Băița.

AM: Putem spune că am ieşit şi în lume. Din câte ştim, la Muzeul Astra din Sibiu aţi avut un mare succes.

 Camelia Bedea:Am încercat că arătăm potenţialul real al producătorilor din judeţul Hunedoara printr-o acţiune organizată într-un oraş care se bucură şi acum de reputaţia ce i-a fost conferită de statutul de Capitală Culturală Europenă.

Organizarea evenimentului ”Zilele Satului Hunedorean” la Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra Sibiu. Pe parcursul celor trei zile de eveniment, au fost organizate ateliere meșteșugărești ale meșterilor populari hunedoreni, expoziții cu vânzare de produse tradiționale și momente artistice puse în scenă de artiști populari și ansambluri folclorice din județul Hunedoara.

Prin această acțiune de promovare a valorilor tradiționale specifice județului nostru, s-a dorit punerea în lumină a autenticității tradițiilor și a vechilor meșteșuguri transmise din generație în generație, spiritul creativ, frumusețea porturilor populare, hărnicia și măiestria oamenilor din satele hunedorene, fiind un bun prilej de promovare turistică a județului.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate