.

Ce gătim în week-end?

Supă de roșii cu orez

Ingrediente: 500 grame de ciuperci champignon, 3 morcovi

un pătrunjel, o felie groasă de țelină, 2 cepe galbene, 4-5 căței de usturoi, ulei de floarea soarelui, 2 roșii, 300-350 ml de suc de roșii, o legătură de frunze de pătrunjel, 2 linguri de orez, piper, sare.

 Mod de preparare:

Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) se curăță, se taie și se pun la fiert în trei litri de apă rece. Cepele se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei până devin transparente. Roșiile se curăță de pielițe și semințe, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia în care s-au călit cepele. Se lasă tigaia la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii. Ciupercile se curăță de pielițe, se spală în câteva ape, se feliază, se călesc și ele ușor în tigaie, la foc mic, înăbușit, împreunăcu celelalte legume, până ce se înmoaie. Se adaugă sucul de roșii și după 2-3 minute, se ia tigaia de pe foc. Usturoiul se feliază, iar frunzele de pătrunjel se toacă mărunt. Se alege orezul, se spală în mai multe ape și se pune la fiert. Când a fiert pe jumătate, se strecoară și se lasă în așteptare. Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă în oală: legumele călite, orezul fiert pe jumătate și usturoiul feliat. Se completează cu apă caldă, dacă mai este nevoie. Supa se mai lasă la fiert încă 3-4 minute, se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul și se ia de pe foc. După zece minute, se poate servi.

Lasagna cu cartofi și brânză sărată

 INGREDIENTE: 9 foi de lasagna, 3 ouă, 500 grame de brânză de burduf, 6 cartofi roz, mari, 6-8 linguri de lapte.

Pentru sos: 3 ouă, 200 ml de smântână, sare, piper.

Pentru servit: smântână (iaurt).

Mod de preparare:

Pentru început, cartofii se fierb în coajă. Se lasă să se răcorească, se decojesc și se taie cubulețe. Se adaugă brânza fărâmițată și apoi 3 ouă, sare (dacă mai este nevoie) și piper, după care compoziția se omogenizează ușor.

Se pregătește apoi un vas termorezistent, în care se pun 3 foi de lasagna, care se stropesc cu 3-4 linguri de lapte și se adaugă jumătate din cantitatea de compoziție. Se acoperă cu alte 3 foi de lasagna, care se stropesc, de asemenea, cu 3-4 linguri de lapte, după care se pune și restul de compoziție. Totul se acoperă cu ultimele 3 foi de lasagna, iar deasupra se toarnă sosul format din: 200 ml de smântână, 3 ouă, sare și piper. Trebuie să avem grijă ca sosul să acopere toată suprafața și să pătrundă uniform peste tot. Vasul se acoperă cu un capac sau folie și se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 20-25 de minute. După acest interval de timp, se îndepărtează capacul și vasul se mai lasă aproximativ 10-15 minute la cuptor, până ce preparatul se rumenește frumos și mai scade puțin sosul. Se poate servi cu smântână sau iaurt.

Preparatul se servește cald, cu smântână sau iaurt. Dacă se răcește, se poate încălzi la cuptorul cu microunde și va fi la fel de bun, ca atunci când a fost proaspăt scos din cuptor.

https://www.bucataras.ro/

Prăjitură de iarnă

Ingrediente pentru aluat: 380 g făină,180 g unt 65%, 80 g zahăr pudră, 5 g praf de copt, 4 gălbenușuri, 2 linguri de smântână, 20%.

Umplutura : 360 g iaurt simplu 3%,360 g smântână 20%, 6 lg faină, 4 albușuri, 300 g zahăr, un borcănel gem de prune.

Pentru decor: 200 ml smântână pentru frișcă, o lingură de zahăr pudră.

Mod de preparare :

Întru-un castron se cerne făina, la care se adaugă zahărul pudră, praful de copt și untul moale. Ingredientele se frământă până se obține un aluat sfărâmicios. Se adaugă apoi gălbenușurile și smântâna, frământându-se în continuare, până la omogenizare.  Aluatul obținut se împarte în două, se acoperă cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru 30 de minute.

După acest interval, prima bilă de aluat se întinde cu sucitorul și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (20×30 cm). Din cea de a doua bilă, se formează 15 bile mai mici, care se întind puțin cu mâna. În mijlocul fiecărei bile se pune gem, apoi părțile se strâng (ca la găluștele cu prune), obținându-se astfel bile umplute cu gem. Peste foaia de aluat din tavă se întinde gemul de prune rămas, apoi, pe toată suprafața tăvii se așază cele 15 bile umplute cu gem. Tava se lasă apoi de-o parte și se pregătește umplutura: iaurtul, smântâna și făina se amestecă bine până la omogenizare, la care se adaugă albușurile bătute cu zahăr pudră și un praf de sare. Umplutura obținută se întinde peste bilele din tavă, apoi prăjitura se dă la copt pentru 40-45 de minute, când se face și testul cu scobitoarea. După ce prăjitura se răcește, se ornează cu frișca bătută cu zahăr pudră. Se taie cu un cuțit care se trece prin apă caldă.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate