.

Controale ale ITM vizând sănătatea şi securitatea în muncă

În săptămâna 20-26.07.2020 Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfăşurat noi acţiuni de control care au vizat atât sănătatea şi securitatea în muncă cât şi relaţiile de muncă.

S-au continuat controalele în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pe linia respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă în contextul pandemiei Covid19.

Numărul controalelor din săptămâna 20-26.07.2020 a fost de 83, din care 48 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi 35 pe componenta relaţii de muncă.

Au fost aplicate 80 de sancţiuni astfel: 63 în domeniul SSM şi 17 în domeniul relaţiilor de muncă. Din totalul acestora 69 au fost de avertismente ( 61 SSM şi 8 RM) şi 11 amenzi în sumă totală de 42.000 lei.

În timpul controalelor două persoane au fost depistate fără forme legale de angajare (ambele executând muncă în folosul aceluiaşi angajator, care a primit primit o sancţiune de 40.000 lei).

Se remarcă aceleaşi deficienţe în sensul neevidenţierii corecte şi reale a timpului de muncă şi odihnă, nerespectarea termenelor de transmitere a contractelor de muncă în aplicaţia ReviSal, neacordarea repausului săptămânal.

S-au constatat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă deficienţe privind liupsa actualizării riscurilor biologice în contextul pandemiei, planul de prevenire şi protecţie nerevizuit neorganizarea corespunzătoare a activităţilor  de securitate şi sănătate sau lipsa măsurilor împotriva riscului de cădere de la înălţime.

Alte 15 persoane au depus sesizări care se referă în principal la neîntocmirea contract de muncă, neplata drepturilor salariale sau a şomajului tehnic, neacordarea echipa-mentului individual de protecţie sau lipsa truselor de prim-ajutor de la locurile de muncă.

O altă acţiune s-a desfăşurat în domeniul construcţiilor unde a avut loc o campanie la nivel naţional, fiind implicat astfel şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara.

În timpul campaniei care a durat trei zile au fost controlaţi 11 angajatori din domeniul specificat. A fost depistat un angajator care folosea muncă nedeclarată (având la muncă două persoane, din care una de sex feminin fără a le întocmi forme legale de angajare). Firma a fost sancţionată contravenţional şi i s-a dispus măsura încheierii retroactive a contractelor individuale de muncă pentru cele două persoane.

Vom reveni şi săptămâna viitoare cu statistice din programele de control desfăşurate de inspectorii de muncă din cadrul ITM Hunedoara.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate