.

Crişcior: Pandemia COVID-19 lasă urme în bugetul local

Pandemia de COVID-19 a schimbat planurile multor administraţii locale din judeţul Hunedoara. În special, în mediul rural a fost nevoie de o regândire a proiectelor pentru acest an, deoarece bugetul mic al primăriilor şi alocările de la stat pun autorităţile în faţa unor situaţii delicate, în care trebuie să decidă ce este prioritar.

Este şi cazul comunei Crişcior, unde primăria a încercat să sprijine cetăţenii aşa cum a putut mai bine. De aceea, au fost achiziţionate măşti de protecţie pentru fiecare familie şi au fost distribuite deja către populaţie. De asemenea, autoritatea locală a pus la dispoziţia locuitorilor comunei formularele pentru declaraţia pe propria răspundere, ceea ce nu este puţin lucru având în vedere faptul că nu toţi oamenii au putut să le descarce şi să apoi le tipărească pentru a le folosi.

„Toate măsurile pe care le-am luat în sprijinul oamenilor, inclusiv dezinfecţiile pe care le-am făcut pe domeniul public, au fost finanţate de la bugetul local. Banii, aşa puţini cum sunt, au trebuit să fie redistribuiţi spre nevoile de sănătate publică, deoarece acestea sunt cele mai importante într-o comunitate locală. Din păcate, a trebuit să revedem anumite investiţii pentru a ne putea încadra în bugetul pe 2020”, a explicat primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.

Pe de altă parte, edilul local atrage atenţia asupra necesităţii de a rectifica bugetele primăriilor, în condiţiile în care sumele alocate de la bugetul central şi judeţean pentru capitolele destinate persoanelor cu dizabilităţi nu ajung nici măcar pentru primele două trimestre ale acestui an. Practic, de la sfârşitul lunii iunie fondurile alocate se vor termina. Prin urmare, administraţia locală va trebui să găsească o sursă de finanţare pentru plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, în plată fiind acum 120 de dosare.

Din păcate, spune primarul comunei Crişcior, bugetul localităţii a primit de la Consiliul Judeţean Hunedoara doar 100.000 de lei, o sumă alocată, de regulă, pentru comunităţile mici, fără ca administraţia judeţeană să ţină cont de faptul că aici sunt în derulare zece proiecte de investiţii ce necesită cofinanţări.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate