.

Cum să-i învăţaţi pe copii să joace şah

Jocurile de societate clasice au un rol foarte important, mai ales în situaţia de acum, în care familiile sunt nevoite să stea pentru perioade lungi de timp în casă. Există studii care arată că jocurile de tip “board games” reprezintă un exercițiu excelent pentru creier, contribuind la dezvoltarea unor abilități cognitive esențiale, precum şi la păstrarea capacităţii de gândire la vârste înaintate.

Şahul – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 – 18 ani, părinți, bunici

Șahul este considerat „jocul minții”, stimulează capacitatea cognitivă, capacitatea de a
prezice și de a prevedea consecințele acțiunilor, dezvoltă memoria, exersează gândirea logică, îmbunătățește concentrarea și sporește creativitatea.

Ai nevoie de o tablă de șah cu 32 de piese.

 

1. Aranjarea tablei: fiecare jucător are pătratul de culoare deschisă (alb) în partea din dreapta  jos. Turnurile se așează în colțuri, caii se așează lângă turnuri, urmați de nebuni și în cele din urmă se așează regina, întotdeauna pe propria ei culoare (regina alba pe alb, regina neagră pe negru), iar regale se așează pe pătratul rămas liber. Al doilea rând este ocupat numai de pioni.

2. Mutarea pieselor. Cele șase tipuri de piese se mută diferit. Astfel, piesele nu se pot muta trecând prin alte piese (excepție făcând calul, care poate sări peste alte piese) și nu se pot muta pe un câmp pe care se află deja propriile piese. Mutarea pieselor se realizează, de obicei, pe poziții din care se pot captura alte piese (ajungând pe câmpul lor și înlocuindu-le), pot apăra propriile piese în situația unei capturi sau pot controla câmpuri importante din partidă.

Cea mai importantă, dar și una dintre cele mai slabe piese este regele. Acesta se poate muta doar un pătrat, în orice direcție: în sus, în jos, în lateral și în diagonală. Regele nu poate niciodată muta în șah (unde ar putea fi capturat). Atunci când regele este atacat de o altă piesă se numește „șah”.

Cea mai puternică piesă este regina. Ea se poate muta în linie dreaptă în orice direcție: înainte, înapoi, lateral sau în diagonală, atât timp cât nu trece prin oricare dintre piesele proprii. Ca și celelalte piese, în cazul în care regina capturează o piesă de-a adversarului, mutarea ei se oprește.

Tura poate muta numai înainte, înapoi și în lateral, cât de departe se dorește. Turnurile sunt piese deosebit de puternice atunci când se protejează reciproc și lucrează împreună.

Nebunul se poate muta numai în diagonală, oricât de departe dorești. Fiecare nebun începe partida pe o culoare (închisă sau deschisă) și trebuie să rămână mereu pe acea culoare. Nebunii lucrează bine împreună, deoarece își acoperă reciproc punctele slabe.

Caii sunt singurele piese care pot sări peste alte piese, merg două pătrate într-o direcție și apoi încă unul la un unghi de 90 grade, în forma literei „L”.

Pionii sunt neobișnuiți deoarece mută și capturează în moduri diferite: mută înainte, dar capturează în diagonală. Pionii pot muta înainte doar un pătrat la un moment dat, cu excepția primei lor mutări, când se pot deplasa două pătrate înainte. Nu pot muta sau captura înapoi. Dacă există o altă piesă direct în fața unui pion, el nu poate sări peste sau captura acea piesă.

3. Reguli speciale de șah. Pionii au o altă abilitate specială și anume, dacă un pion ajunge la celălalt capăt al tablei, poate deveni orice altă piesă de șah (se numește promovare). Un pion poate fi promovat în orice piesă. O neînțelegere uzuală este că pionii pot fi schimbați doar pentru o piesă capturată. Acest lucru nu este adevărat. Un pion este promovat de obicei în regină. Dacă un pion mută două pătrate la prima sa mutare și astfel ajunge în lateralul pionului adversarului (sărind efectiv peste câmpul acestuia de captură), celălalt pion are opțiunea de a-l captura în timp ce trece.

4. Prima mutare în șah. Jucătorul cu piesele albe mută întotdeauna primul.

5. Moduri de câștig a unei partied de șah: șah – mat, remiză, prin cedare, prin consumarea timpului de gândire.

6. Strategii de bază în șah.

  • Protejați-vă regele!
  • Nu pierdeți din neatenție piesele proprii!
  • Controlați centrul tablei cu figurile și pionii. Folosiți toate piesele!
  • Jocul de șah îndeamnă la reguli și elemente ale strategiei: siguranța regelui, schimburile de piese sau ocuparea centrului. Daca un jucător de șah stăpânește elementul strategiei „siguranța regelui”, nu-i va fi deloc greu să înțeleagă „managementul riscului financiar”.
  • Înțelegerea modului în care trebuie să facem schimburi dezvoltă calități incontestabile de negociere. La șah învățăm ca „ocuparea centrului” este un principiu al strategiei, așa cum economia folosește cuvântul „monopol” pentru aceeași idee.
  • Transferul abilităților învățate la această activitate creează punți de dezvoltare personală între membrii familiei, indiferent de vârstă./www.edupedu.ro
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate