.

Descoperiri importante la Castelul Corvinilor din Hunedoara

Lucrările de restaurare ale castelului au permis descoperirea unei fresce extrem de importante.

O frescă din secolul al XV-lea, păstrată în condiţii „excepţionale”, şi un etaj de apărare situat la baza Turnului Alb au fost scoase la iveală de lucrările de restaurare ale Castelului Corvinilor din Hunedoara, descoperirile fiind prezentate public miercuri de către administraţia monumentului istoric.

Potrivit directorului Muzeului Castelul Corvinilor, arheologul Sorin Tincu, deşi castelul este închis vizitatorilor, lucrările de restaurare ale acestuia sunt în plină desfăşurare, ocazie care a rezervat specialiştilor „o serie de surprize” în special în zona Turnului Vechi de Poartă şi a Turnului Alb.

„Odată cu deschiderea rosturilor şi îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment am avut plăcuta surpriză de a descoperi o intrare practicată în zidul cetăţii de secol XIV – acea cetate care a fost dăruită lui Voicu de către Sigismund de Luxemburg. Totodată la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare de secol XVII ne-a adus plăcuta surpriză a unui acces într-o încăpere sigilată (…) cel mai probabil în secolul al XIX-lea, în timpul lucrărilor de restaurare. În acest sector, se păstrează într-o stare de sănătate excepţională fresca de secol XV, cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime”, a declarat directorul Muzeului Castelului Corvinilor.

De asemenea, la baza Turnului Alb a a fost descoperit un etaj de apărare cu guri de tragere cu trei locaşuri, o inovaţie specifică secolului al XVII-lea.

„În timpul lucrărilor de restaurare a Castelului Corvinilor s-a constatat că o serie de guri de tragere a unui nivel de apărare dispărut astăzi au fost astupate intenţionat în timpul lucrărilor de restaurare precedente. Practic, la baza acestui turn există un întreg etaj de apărare de care nu aveam cunoştinţă până în momentul de faţă, un nivel de apărare prevăzut cu guri de tragere, cu trei locaşuri, o inovaţie tipică secolului al XVII-lea. Sperăm ca în cursul acestor lucrări să ne putem mobiliza şi, după restaurare, să deschidem spre vizitare şi acest tronson al castelului, realizat în secolul al XVII-lea, în timpul lui Gabriel Bethlen”, a menţionat dr. Sorin Tincu.

Castelul Corvinilor din Hunedoara se află într-un proces de restaurare realizat în baza unui contract de finanţare cu fonduri europene nerambursabile în valoare de 5 milioane de euro.

Între obiectivele care vor fi restaurate se numără Turnul pictat sau Turnul Buzdugan, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Turnul Vechi de Poartă, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântâna, Capela, Groapa urşilor, Turnul Njeboisia.

Termenul de finalizare al întregului proiect este 31 august 2021.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate