.

DEVA: Sesiune de informare susținută de reprezentantul Programului ROMACT al Consiliului Europei

Sesiune de informare în vederea absorbției de fonduri europene la nivel local și regional și găsirea de soluții pentru implementarea planurilor locale și de acțiune, prin intermediul Programului ROMACT al Consiliului Europei și Comisiei Europene.

Evenimentul a fost găzduit de Consiliul Județean Hunedoara și moderat de Maria Lepădat, expert ROMACT Programme Consiliul Europei, și de Marius Marinoff, președintele Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor. La prima parte a întâlnirii a fost prezent și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Flaviu Bobora.

Punctele abordate au vizat:

  • prezentarea programelor de finanțare nerambursabile, din fonduri europene și fonduri naționale, disponibile în următoarele 3 luni, cu preponderență POIM – Axe de finanțare nerambursabilă cu eligibilitate la nivel de spitale (inclusiv spitale private);
  • prezentarea modelului optim pentru implementarea colectării separate funcționale, încadrat în cadrul legislativ european și național, cu implicarea cetățenilor;
  • creșterea veniturilor la bugetul la nivel de spital, prin implementarea colectării separate a deșeurilor, cifre și studiu de caz;
  • prezentatea sistemului de management al deșeurilor infecțioase, prin prisma recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și modalitatea de reducere a riscurilor răspândirii, prin managementul deșeurilor, a SAR-COV-2, adică Covid-19.

Finalulprezentărilor a fost urmat de o sesiune de întrebări și răspunsuri, discuții libere legate de colaborarea A.D.I – Salubritate – cetățean, aplicarea prevederilor OUG 74/ Legea 211, SMID-uri, cadrul multianual 2021 – 2027, secțiunea deșeuri.

La discuții au fost invitați și au fostprezenți în sală, în două etape distincte (cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului) reprezentanții spitalelor, ai firmelor de salubritate care acționează în județul Hunedoara, ai ADI Deșeuri, primari, în special de comune. Cele mai animate discuții au fost în cadrul prezentării la care au luat parte primarii. Aceștia au avut numeroase intervenții legate de atragerea fondurilor europene și implementarea mai rapidă a proiectelor, dar și de îmbunătățirea relației cu firmele de salubritate.

Biroul de presă

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate