.

DIN BUCĂTĂRIA POPOARELOR

Ciorbă tătărască de nuntă

Ingrediente: ulei, 500 g carne tocată (de vită sau curcan), o ceapă mare, suc de roșii sau bulion, 2 morcovi, un iaurt, un gălbenuș crud, o lămâie, o legătură de pătrunjel, paste, (steluțe sau fidea fină), sare după gust.

Mod de preparare

Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei încins. Se adaugă apoi morcovul dat prin blender sau răzătoare și sosul de roșii. Când legumele s-au călit, se adaugă carnea tocată și se presară sare. Se călește și carnea, amestecându-se des, să nu se formeze bulgări mari, iar la final, se adaugă 1,5-2 litri de apă.

Separat, într-o farfurie adâncă se bate gălbenușul de ou crud cu iaurtul (sau smântână acrișoară). Cu ajutorul unei linguri mai mari, se pune treptat peste iaurt câte puțin din zeama fierbinte, amestecându-se continuu, în așa fel încât iaurtul să-și mărească temperatura încet și să nu se taie. Când legumele și carnea s-au fiert, în oala cu ciorbă se toarnă sosul de iaurt, în fir subțire, amestecându-se continuu. Astfel ciorba va avea un aspect cremos și alb. Când dă în clocot se pun și pastele, care se lasă la fiert după instrucțiunile de pe cutie. La final, ciorba se acrește cu suc de lămâie, iar după ce mai dă câteva clocote, se oprește focul și se presară pătrunjel tocat.

Prăjitură cu pepene roşu

Ingrediente: 6 ouă, 6 linguri de făină, 6 linguri de zahăr, patru linguri de apă, un pepene roşu, 3 plicuri de gelatină, 200 g zahăr, 200 ml vin alb, sec, lămâie, 200 ml frişcă.

Mod de preparare

Blatul: albuşurile se separă de gălbenuşuri apoi se bat spumă, adăugându-se zahărul în ploaie. După ce s-au întărit, se adaugă, pe rând gălbenuşurile, făina, iar la final apa. Compoziţia se împarte în două şi se coace la foc mediu, timp de 30 de minute.

Crema: miezul de la pepene se scoate şi se taie cubuleţe, înlăturându-se sâmburii. Se prepară gelatina conform instrucţiunilor de pe plic, apoi se amestecă bine cu vinul, zahărul, zeama de lămâie şi 200 ml apă. Compoziţia obţinută se fierbe timp de un minut. După ce blatul s-a răcit, se aşează din nou în tavă, deasupra se pun cubuleţele de pepene roşu, iar peste ele se toarnă siropul care s-a răcit, apoi se dă la frigider. Când crema s-a întărit se ornează cu frişcă şi feliuţe din blatul al doilea.

Ghiveci turcesc, din carne și legume

Ingrediente:  800 g carne (pulpă de miel, vită sau porc), 3 linguri de ulei, 3-4 cepe, o căpățână de usturoi (10-12 căței), 800 g ardei, 600 g roșii proaspete, 500 ml suc de roșii, 2-3 cartofi, 2 morcovi medii, sare, piper negru măcinat, o lingură de boia de ardei (paprika dulce).  În plus: 200 g brânză gen mozzarella, feta, 2 ardei tăiați rondele, ardei iute (opțional), o vânătă mare + 2 linguri de ulei, pătrunjel tocat.

Mod de preparare

Ceapa se curăță și se taie în cuburi. Ardeii, după spălare, se curăță de cotoare și se taie în pătrate de circa 4×4 cm. Cartofii se decojesc și se taie în cuburi de 3×3 cm, iar morcovii în rondele. Carnea, poate fi pulpă de porc sau carne de lucru, se taie în cuburi de 2-3 cm.

Se pregătește o tigaie antiaderentă cu trei linguri de ulei, în care se prăjesc cubulețele de carne, la foc iute. După ce se rumenesc, cubulețele se scot pe o farfurie și se condimentează cu sare și piper. În grăsimea rămasă în tigaie se călește, doar zece minute, sub capac, ceapa și usturoiul, la foc mediu. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă ardeii, se amestecă ușor cu o spatulă se sărează, se adaugă piper și totul se lasă sub capac încă zece minute.

Se pregătește apoi un alt vas (ideal ar fi din ceramic) în care se pun legumele călite, cubulețele de carne rumenite, roșiile tăiate felii precum și cele întregi (cherry), cartofii cruzi și rondelele de morcovi. Ghiveciul se asezonează, din nou, cu sare și piper, iar deasupra se toarnă sucul de roșii, după care, ingredientele se amestecă ușor, cu ajutorul unei palete. Nu se pune apă în plus, întrucât legumele vor lăsa apă. Vasul se acoperă cu un capac și se dă la cuptorul încins, unde se lasă 1-2 ore. Dacă se folosește carne de vită, se lasă mai mult, dar se verifică nivelul lichidului.

Între timp, se spală vinetele și se taie în cuburi de 3 cm ( cu coajă cu tot). Ca să se scoată amăreală din vinete, se pregătește un castron în care se pun vinetele, peste ele se toarnă apă caldă și sare (la 3 l de apă, 2 linguri de sare). Vinetele se țin în apă 1-2 ore, apoi se strecoară. Cubulețele de vinete se usucă într-un prosop de bucătărie, ca să se poată rumeni. Se pun apoi 2 linguri de ulei într-o tigaie, în care se rumenesc vinetele și se pregătesc rondelele de ardei.

Ghiveciul se poate lăsa în cratiță sau se împarte în forme mai mici, pentru gratinare. Pe fiecare porție (sau în cratița cu ghiveci) se distribuie întâi vinetele, apoi rondelele de ardei și ardei iute. La final, se pune brânza feta, mozzarella sau cașcaval. Cratița cu ghiveci se dă la cuptor pentru încă 20 de minute. După ce se scoate din cuptor, deasupra se presază pătrunjel verde. Ghiveciul și se poate servi alături de o garnitură de orez.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate