.

Donarea de plasmă – o necesitate

La ora actuală – după cum ne spunea în exclusivitate medicul primar, Cristina BICHIȘ (foto), coordonator al Centrului de transfuzie Hunedoara – ne confruntăm cu o situaţie gravă atât pe ţară, cât şi la nivelul judeţului Hunedoara în ceea ce priveşte infecţia cu virusul SARS-CoV-2, incidenţa infectărilor în judeţ ajungând undeva la 2,5 ‰ în ultimele două săptămâni.

Pacienții vindecați de COVID-19 pot salva viețile celor infectați cu coronavirus prin donarea de plasmă.

Colectivul nostru se  adresează celor care au luptat şi au învins în lupta cu acest virus şi îi îndeamnă să doneze plasmă.

Plasma le face bine bolnavilor gravi de la secţia de Infecţioase şi din secţia ATI, celor ce duc în aceste zile o bătălie cruntă pentru a rămâne în viață.

Recoltarea de plasmă are loc în cadrul Ambulatoriului de Specialitate a Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, cu ajutorul unui aparat de plasmafereză care a fost achiziționat în luna mai a acestui an, dovedindu-se din nou că investind în sănătate, în cazul de față, dăm viață.

Aparatul recoltează sângele pacienților și îl filtrează pentru a separa plasma de celulele sanguine, iar aceasta provenind de la bolnavii de COVID-19 vindecați este folosită de medici pentru tratarea pacienților nou infectați.

Mulţi hunedoreni au răspuns deja apelului nostru. Unii s-au prezentat pentru a dona plasmă. Printre ei sunt şi cadre medicale din Spitalul Municipal Hunedoara şi Spitalul Judeţean Deva. Toţi donatorii de plasmă au devenit „eroii noştri” mulți dintre ei donând pentru  a doua, a treia, a patra sau a cincea oară, iar noi le mulţumim tuturor.

În această perioadă de pandemie nu uităm nici de ceilalţi bolnavi cronici care au nevoie de alte componente sanguine: concentrat eritrocitar, concentrat trombocitar. Cererea de concentrat trombocitar (fiind mulţi bolnavi oncologici sau la secţia de hematologie) a rămas crescută pe toată perioada, aşa că am avea nevoie în continuare de donatorii fidelizaţi, cei care vin la donare frecvent.

Ioan Vlad

Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate