.

DONAREA DE SÂNGE ÎN SPRIJINUL SEMENILOR

Acum, în perioada carantinei și desfășurării luptei asidue împotriva furiei coronavirusului și de aplicare strictă a măsurilor de autoprotecție împotriva acestuia, în municipiul Hunedoara se poate consemna o eficientă activitate voluntară materializată în donarea de sânge.

Se reflectă astfel, sub genericul „mereu alături de membrii comunității”, momente de umanitate, solidaritate, înțelegere și respect față de semenii noștri care suferă de dureri trupești și care au nevoie de sânge.

Dar iată ce ne declară medicul primar Cristina BICHIȘ (în foto) coordonator al Laboratorului de Transfuzii Hunedoara:

– Nu de mult a fost o scădere a donatorilor aproape de zero.  Am apelat prin SMS şi cu telefonul donatorii fidelizaţi din fişier care au răspuns chemării noastre.  O parte dintre aceștia ne-au sunat la telefon întrebând dacă avem deschis şi dacă se donează sânge, având în vedere restricţiile. Unii chiar au vrut să ştie dacă sunt supuşi vreunui risc de la donarea de sânge. I-am asigurat că nu este niciun risc: dezinfectăm locaţia după un protocol şi de câte ori este ori este nevoie. Donatorii se spală pe mâini la intrare şi se dezinfectează, le dăm măşti, păstrăm distanţarea socială necesară, nu mai mult de 2 donatori la sala de recoltare.

După apelul de la televizor pentru ca populaţia să doneze sânge pentru că sunt şi bolnavi care au nevoie de tratament şi unii şi de sânge, s-a scris şi-n declaraţia pe proprie răspundere că este voie să ieşi din casă pentru a dona, numărul donatorilor a revenit la media noastră zilnică. Acum însă se întâmplă alt fenomen: cererea de sânge a scărut pentru că bolnavii cronici au fost externaţi, aşa că la momentul actual avem sânge în stoc, iar pentru că acesta are un anumit termen de valabilitate sperăm să nu expire.

A rămas totuşi cererea de concentrat trombocitar, fiind mulţi bolnavi oncologici sau la secţia de hematologie, aşa că am avea nevoie mai mult de donatorii fidelizaţi, cei care vin la donare frecvent, tocmai pentru a prepara acest component sanguin.

Ioan Vlad

Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate