Dovleacul – un veritabil medicament

Fiind printre ultimii emisari ai toamnei, dovleacul își ia în serios menirea, atrăgând privirile prin colorit, mărime și formele sale. Gustos, parfumat și plin de calități nutritive, despre dovleac se spune că este un veritabil medicament, ajutând la ameliorarea sau tratarea mai multor afecțiuni.

 Originea dovleacului  .

Se crede că dovlecii își au originea în America de Sud, unde creșteau sub formă sălbatică, în Conul Sud. Dar, semințe de dovleac au fost descoperite în  Mexic, fiind datate din anii 7000-5500 î.Hr. Astăzi, dovleacul este cultivat pe mari suprafețe, în toate regiunile lumii, mai puțin în Antarctica. Se cunosc aproape 800 de soiuri de dovleac, dintre care, doar 200 sunt comestibile.

În Antichitate, dovleacului i s-au atribuit calități deosebite.

  • În Egiptul Antic era venerat ca întruchipare a unei zeiţe.
  • În Japonia, China sau Africa, oamenii au sacralizat dovleacul, fiecare zonă având un adevărat cult al acestuia, potrivit libersaspun.ro.
  • Pentru chinezi, dovleacul este simbol al abundenței, fertilității, regenerării și imortalității. În Laos, legendele povestesc că din dovlecii de pe vrejul crescut pe vrejul Axului lumii, s-au născut oamenii.
  • La noi în țară, dovleacul este asociat cultului strămoşilor, în perioada posturilor fiind un aliment gătit şi pus pe mesele de pomenire. În Noaptea Sfântului Andrei, dovlecii decupați în diferite forme, sunt puși la streșinile caselor, pentru a alunga spiritele rele, potrivit superstitiisiobiceiuri.ro.

 Calități terapeutice

Potrivit studiilor efectuate, specialiștii susțin că, din punct de vedere nutriţional, dovleacul este similar cu morcovul. Și, dincolo de gustul minunat pe care îl are, este bogat în vitamina A şi carotenoizi, cu proprietăţi antioxidante puternice, care protejează şi fortifică organismul. În plus, dovleacul are în compoziție  fier și magneziu, fiind, totodată, și o sursă importantă de fibre, atât de necesare digestiei.

Remedii naturiste

 Pulpa de dovleac

Este un  diuretic natural, dar are și certe calități purgative sau sedative. Pentru a beneficia de efectele terapeutice ale dovleacului, specialiștii ne recomandă un terci de dovleac, preparat din  2,5 kg pulpă de dovleac, fiartă în lapte. Ca arome, pot fi folosite frunze de cimbru și tarhon, tăiate mărunt. O astfel de cură se face de două ori pe săptămână.

 În caz de constipație

Se pregătește așa-numita ”ciulama de dovleac”, care se prepară astfel: se fierbe miezul de dovleac (aproximativ 500 g), apoi se pasează. La pasta obținută se adaugă apa în care a fiert dovleacul și totul se omogenizează. Preparatul obținut se împarte în două și se consumă într-o singură zi.

Sucul de dovleac

Se obține prin centrifugarea pulpei. Este un foarte bun detoxifiant, datorită conţinutului mare de vitamina A. Pentru eliminarea toxinelor din organism, se va consuma, după mesele principale, timp de 10 zile, câte un pahar de 100 ml de suc de dovleac, amestecat cu ceai de afin.  De asemenea, sucul de dovleac poate fi utilizat în afecțiuni cardiovasculare, ale rinichilor dar și ale ficatului, scrie monitorulbt.ro/

 Semințele de dovleac

Consumate în stare crudă, semințele de dovleac pot înlocui unele medicamente, în tratarea afecțiunilor intestinale, dar și articulare. Ajută și la eliminarea viermilor intestinali, dar s-au dovedit foarte utile în vindecarea prostatei, scrie csid.ro.

 În cazul durerilor articulare

Se pot folosi două linguri de semințe descojite, dar cu pielița verde păstrată, la care se adaugă un pahar de apă caldă. Se lasă așa de seara până dimineața, când se scot din apă și se trec prin mașina de tocat. Se amestecă apoi cu apa în care au stat peste noapte, până se obține o pastă omogenă. Cura durează 10-15 zile, timp în care trebuie excluse din dietă mâncărurile sărate, condimentate și alcoolul.

În caz de cistită

Se folosesc 200 g de semințe și 500 ml apă clocotiră. Semințele pisate se infuzează în apă clocotită timp de 8-10 ore. Compoziția obținută se consumă fierbinte, câte 100 ml, de patru ori pe zi, între mese, potrivit expresul.md.

Pentru combaterea diabetului

Semințele de dovleac (30 de grame) se curăță și se fierb la foc mic, în 500 ml de apă. Sucul obținut se consumă dimineața pe stomacul gol și seara înainte de culcare, scrie sanatate.ro

Uleiul din semințe de dovleac

S-a dovedit a fi printre cele mai puternice vermifuge și detoxifiante naturale, spun nutriționiștii. De asemenea, este foarte util și în tratamentul colitei de putrefacție. În astfel de situații, înaintea meselor principale, se consumă o salată preparată din doi morcovi raşi şi asezonaţi cu două linguriţe de ulei de dovleac şi suc de lămâie. Tratamentul durează 14 zile, iar în acest interval nu se consumă carne, nici alte preparate bogate în proteine

Păstrarea dovleacului

Dovleacul se poate congela, în acest fel păstrându-și calitățile. După curățare, dovleacul se taie bucăți și se pune în pungi din plastic sau tăvi pentru îngheț.

Învelite în folie alimentară, bucățile de dovleac pot fi păstrate și în frigider, timp de 2-3 săptămâni, foliile fiind schimbate periodic.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.