.

După un an greu, apicultorii primesc ajutor de minimis

Anul apicol 2020 a fost unul dintre cele mai grele pentru stuparii din toată ţara. Producţia de miere a scăzut dramatic, chiar cu 80% în unele cazuri, din cauza condiţiilor climatice improprii pentru cules şi producţia de nectar.

„Lucrez în acest domeniu de 40 de ani, dar acest an a fost cel mai slab dintre toţi. Din cauza schimbărilor climatice culesul la floarea de salcâm a fost compromis. La fel s-a întâmplat la rapiţă şi floarea soarelui. A fost un an în care am avut cazuri de familii de albine care au murit pe parcursul verii pentru că nu au avut ce mânca”, a arătat vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Hunedoara, Iosif Korb.

Potrivit acestuia, pagubele pot fi estimate la 80% din ceea ce s-ar fi putut produce, în mod normal.

În aceste condiţii, apicultorii mai au o şansă şi, dacă au stupii înregistraţi, pot beneficia de un ajutor de minimis din partea statului. Valoarea acestui ajutor se ridică la 25 de lei pentru fiecare familie de albine, iar cererile trebuie depuse la Direcţia Agricolă Judeţeană până la 15 septembrie.

Apicultorii trebuie să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenția Națională pentru Zootehnie și să fie înregistrate/autorizate la DSVSA. Beneficiarii depun la DAJ cererea însoţită de copie a BI/CI al/a solicitantului persoană fizică, o copie a atestatului de producător în cazul beneficiarilor persoane fizice, copie a certificatului de înregistrare la Registrul comerţului, în cazul persoanelor juridice, numărul de cont bancar și copia documentului de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară, eliberat de către DSVSA pe a cărei rază teritorială se desfăşoară permanent activitatea stupinei.

În judeţul Hunedoara sunt 518 apicultori care pot beneficia de ajutorul de minis.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate