Efectele benefice ale postului

Au fost dovedite de oamenii de știință, care susțin că, pe lângă purificarea sufletească, postul este un bun prilej pentru detoxifierea organismului. Și cum Postul Crăciunului este abia la început, nu ne rămâne decât să decidem ce vom face în continuare.

În plan spiritual

Postul Crăciunului pregătește credincioșii pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului. În același timp, ne aduce mai multă liniște sufletească și, nu în ultimul rând, ne creează sentimental apropierii de divinitate. În cele 40 zile de post,  Biserica Ortodoxă impune renunțarea la carne, lapte, brânză sau ouă, cu toate produsele derivate.

Pregătirea pentru post

Chiar dacă efectele postului sunt multiple, medicii ne spun că, înainte de începerea postului, organismul are nevoie de o perioadă de pregătire, pentru a putea funcționa normal. Astfel că, înainte cu o săptămână, trebuie să scoatem, pe rând, din alimentație produsele de origine animală, începând cu cele lactate, carnea,  ouăle și peștele, potrivit abcnutritiei.ro/. Și, înainte cu două zile de începerea postului, ideal ar fi să consumăm legume și fructe proaspete, ne sfătuiesc nutriționiștii. De asemenea, pe toată durata postului, este bine să consumăm cel puțin 10 pahare de apă pe zi.

Beneficiile și necesitatea postului

Au fost demonstrate, de-a lungul timpului de oamenii de știință. Tocmai de aceea, în cele ce urmează vom puncta doar câteva dintre ele:

Detoxifierea organismului

Este o schimbare drastică a regimului alimentar, ce poate aduce organismului o stare de bine. Asta pentru că sunt eliminate, în mare parte substanțele chimice, metalele grele sau pesticidele folosite în agricultură, precum și grăsimile depuse de-a lungul anilor în organism, scrie luvie.ro/. Și cum acest proces se derulează în mod natural, organismul nu va resimți, în tot acest timp, efecte secundare. De asemenea, în lipsa produselor de origine animală, organismul nu mai depune eforturi atât de mari pentru digestie sau eliminarea elementelor nocive, producându-se astfel regenerarea și purificarea organismului. Specialiștii susțin că, chiar și o zi de post pe săptămână are efecte binefăcătoare, mai ales pentru sistemul digestiv. Dar, trei până la cinci  zile de post pe săptămână, pot duce la regenerarea sistemului imunitar.

Previne crizele reumatice și alte boli degenerative

Potrivit cercetătorilor, un regim (cum este postul), fără proteine animale şi grăsimi, poate ajuta pacienții cu probleme reumatice sau boli generative să se simtă mai bine. Asta pentru că, în mare parte, în timpul postului, toxinele vor fi eliminate din organism.

Reduce apariția bolilor de inimă

În urma studiilor recente, s-a ajuns la concluzia că perioada de post poate reduce apariția bolilor cardiovasculare. Asta pentru că, spun oamenii de știință, acest tip de regim ajută la scăderea trigliceridelor, a greutății și a glicemiei, ținând departe bolile de inimă.

Întărește sistemul imunitar

Întrucât în timpul postului organismul depune un efort mai mic pentru a procesa mâncarea,  corpul începe să-și canalizeze energia spre metabolism și sistemul imunitar scrie kudica.ro. În acest fel, începe procesul de vindecare naturală a organismului, iar proteinele pe care le produce ajută la regenerarea lui.

Întinerește organismul

Prin post, organismul are ocazia să-ți revină, mecanismele de apărare se măresc, observându-se o îmbunătățire a stării mentale și a circulației sângelui, spun cercetătorii. De asemenea, s-a constatat că, postul crește capacitatea regenerativă a celulelor stem.

Alimente contraindicate în post

Produsele din soia, contrar aparențelor, nu sunt recomandate în timpul postului. Pentru că, acestea conțin anumite substanțe care pot dăuna bolnavilor cu afecțiuni hepatice sau cu un nivel anormal de colesterol.

Nu sunt indicate nici produsele ”de post” care, mai nou, se găsesc din abundență prin magazine, scrie luvie.ro. Nutriționiștii ne avertizează că acestea conțin o cantitatea însemnată de potențiatori de gust, aditivi sau alte ingrediente dăunătoare organismului. Astfel de produse, nu sunt agreate nici de reprezentanții bisericii.

Precauții !

Chiar dacă postul este foarte util, în anumite situații, trebuie să fim precauți, ne avertizează medicii. Asta pentru că:

  • Postul nu este recomandat persoanelor care nu au împlinit 18 ani și nici femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
  • Nu este recomandat nici celor care au suferit infarct sau diabeticilor.
  • Persoanele care au probleme cu stomacul sau care urmează un tratament anume, ar trebui să se consulte cu medicul
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate