.

EROI DECLARAȚI PRIN LEGE

Cu toțiisuntem diferiți, dar avem un lucru care ne unește – identitatea noastră. Avem o istorie comună care ne-a adus împreună, avem simboluri, avem eroi care s-au jertfit pentru noi, pe care eu consider că trebuie să îi cinstim și să le acordăm statutul corespunzător, recunoscut prin Lege. De aceea, sunt bucuroasă că astăzi, Parlamentul României a adoptat două proiecte legislativede o profundă semnificație istorică.

La recomandarea scriitorului Laurian Stănchescu, un mare patriot căruia vreau să îi mulțumesc pe această cale, am inițiat la începutul acestui an, alături de colegii mei, două proiecte de Lege pentru declararea domnitorului Mihai Viteazul și revoluționarilor Horea, Cloșca și Crișan drept martiri și eroi ai națiunii române.

Atât Mihai Viteazul, primulconducătoral tuturorcelortreiţări care formeazăRomânia de astăzi, câtșiVasile Nicula, Ion Oargă, și Gheorghe Crișan, cunoscuți popular sub numele Horea, Cloşca şi Crişan, a căror revoltă a reprezentat dorința și lupta tuturor românilor pentru dezrobire și emancipare, urmează să fie recunoscuți pentru faptele lor și în fața Legii, nu doar în conștiința națională. De asemenea, românii și autoritățile vor putea marca într-un cadru oficial memoria celor menționați prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific. Astfel, ceremoniile anuale pentru Mihai Viteazul se vor putea organiza în data de 27 mai – data UniriicelortreiȚăriRomânești în anul 1600 sub conducerea marelui voievod, iar ceremoniile pentru Horea, Cloșca și Crișan se vor desfășura în data de 2 noiembrie – data în care a izbucnit Răscoala ţărănească din Transilvania din 1784, condusă de cei trei. Totodată, pentru a subliniacontinuitateasacrificiilorpoporuluiromân din MunțiiApusenișiîntradițiaeroilormartiriHorea, CloșcașiCrișan, la data de 8 noiembrie se vacomemoraZiuaMartirilorRomâni de la Beliș.

Mai departe, depinde de Președintele Klaus-Werner Iohannis să promulge aceste Legi. Acesta este momentul să demonstreze că simte cu adevărat românește și respectă istoria acestui popor. Închei prin a spune un lucru: dacă nu învățăm să ne prețuim trecutul și strămoșii care și-au vărsat propriul sânge pentru neamul românesc, dacă nu învățăm și asimilăm din valorile pe care ei le-au susținut, riscăm să ne pierdem. Cinste eroilor români!

Natalia-Elena INTOTERO                                                                        

Deputat PSD Hunedoara

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate