.

Firmele din centrele comerciale și mall-uri primesc bani de la stat pentru plata chiriei pe perioada starii de urgență și alertă

Firmele care dețin magazine în mall-uri vor primi ajutoare de la stat în sumă totală de 160 de milioane de lei, conform unui proiect de ordonanță aflat pe masa Guvernului pentru ședința din 3 septembrie.

Proiectul prevede acordarea sumelor nerambursabile pentru acoperirea a 50% din costul cu chiria, pentru firmele a căror activitate a fost suspendată pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020.

Potrivit legestart.ro ajutorul va fi acordat din fonduri externe nerambursabile și va fi acordat de Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri. Pentru a facilita procesul, un sistem informatic integrat va fi proiectat și dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, pe baza cerințelor operaționale furnizate de MEEMA, în scopul gestionării acordării sprijinului financiar pentru beneficiarii schemei de ajutor de stat.

Cererile de finanțare depuse în cadrul programului vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit – primul servit. Criteriile de eligibilitate vor fi stabilite pe baza prezentei ordonanțe de urgență și a procedurii de implementare și elaborate apoi de MEEMA în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

În ceea ce privește condițiile de acordare a ajutorului, vor exista trei tipuri de instrumente:

  • Ajutor de la stat nerambursabil din fonduri publice pentru a acoperi o parte din costurile cu chiriile pentru întreprinderile a căror activitate a fost suspendată de Guvern pe perioada stării de urgență și a stării de alertă, respectiv pentru perioada 16 martie 2020 – 15 iunie 2020.
  • Granturile vor reprezenta echivalentul a 50% din valoarea chiriei aferentă lunii februarie 2020 pentru maxim 3 luni (15 martie-15 iunie 2020), acordate potrivit modalităților prevăzute în ordonanța de urgență, fără a depăși 800.000 euro/beneficiar.
  • Granturile au ca sursă de finanțare fondurile naționale nerambursabile și va exista o obligație de cofinanțare proprie a beneficiarilor în cadrul Programului, destinate întreprinderilor a căror activitate curentă a fost întreruptă prin ordonanțe militare.
Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate