.

Gimnastică: Competiţie de excepţie a sportivelor din România

Campionatele Europene, desfășurate săptămâna trecută la Mercin în Turcia au reunit sportive din 15 țări, fără a fi prezente delegațiile din țările care au tradiție în această disciplină sportivă, Rusia, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, preferând să privească lupta pentru medalii din fața televizorului, fără a se expune la virusul pandemic care a stopat anul acesta multe competiții sportive.

În aceste condiții, întrece­rile de la Mercin au oferit posibilitatea unor sportive să urce pe podiumul de premiere după evoluții interesante, spectaculoase și apre­ciate de către cei care cunosc fenomenul, deși sunt și persoane care critică sau nu apreciază rezultatele înregistrate.
Pentru delegația României marea surpriză a oferit-o echipa de gimnastică junioare alcătuită din sportivele Mara Ceplinschi, Ana Maria Bărbosu, Iulia Trestianu, Andreea Preda și Ana Turcu, care a reușit o mare performanță la ediția din acest an a Campionatelor Europene cucerind medalia de aur și titlul de campioane europene cu un total de 156.463 puncte, urmate în clasament de Ucraina-145.995 puncte și Ungaria cu 143.428 puncte. Mai mult Ana Maria Bărbosu s-a impus fără drept de apel la individual compus, unde a cucerit medalia de aur, fiind declarată noua campioană europeană de junioare cu un total de 54.499 puncte , ea fiind urmată de colega ei Maria Ceplinschi – cu 50.499 puncte și Daniela Batrona (Ucraina)- 49.832 puncte.
Remarcabil pentru junioara din România este faptul că ea a cucerit medaliile de aur la toate cele patru finale pe aparate,sărituri, paralele, bârnă și sol, confirmând astfel că ea este campioana Europei .În finalele de ieri, au mai cucerit medalii la întrecerea junioarelor Maria Ceplinschi-argint la sol iar Andreea Preda-bronz la bâr­nă.
Echipa de junioare a Ro­mâniei se pregătește în Centrul Olimpic de la Deva cu antrenorii Lucian Sandu, Gina Gogean-Groza, Cristinel Micu și Cătălin Meran, cărora le adresăm și pe această cale felicitări pentru succesul re­mar­­cabil înregistrat la Mer­cin.
În competiția senioarelor echipa României alcătuită din gimnastele Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duță și Daniela Trică, a ratat posibilitatea de a cuceri o medalie de aur, clasându-se pe locul secund al podiumului de premiere cu totalul de 154.496 puncte fiind devansată de formația din Ucraina. Rezultatul a venit și ca urmare a unor ratări din partea gimnastelor noastre ceea ce a tras mult echipa în jos, deși veterana Larisa Iordache( revenită în echipă după o întrerupere a activității competiționale timp de trei ani), a încercat să suplinească slaba prestație a coleglor ei de echipă, dar a fost prea puțin pentru aceste întreceri.
Duminică în finalele pe aparate ale senioarelor, La­risa Iordache a câștigat o binemeritată medialie de aur la bârnă (notată cu 14.000 puncte), o medalie de aur la sol cu o execuție spectaculoasă (notată cu 13.450) după ce a fost depusă o contestație de către delegația României și nota initial a fost recalculată. Larisa mai aduce la palmaresul delegației de la Mercin o medalie de argint la sărituri (13,875 puncte), un loc IV (13.250 puncte) la paralele, Silvia Sfiringu a cucerit o nesperată medalie de argint la bârnă(13.800 puncte) iar Antonia Duță loc IV la sol la fel ca și Ioana Stănciulescu în finala de la sărituri.
Senioarele s-au pregătit o parte la Dinamo București cu soții Lăcrămioara și Cristian Moldovan iar la Deva cu Li­lia­na Cosma, Nicolae Forminte și Florin Cotuțiu.
Aceste rezultate trebuie confirmate la următoarea ediție de campionat European, la Basel,Elvetia , în luna aprilie 2021, competiție care va mai da o ultimă șansă de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate