.

Hrana de la munte!

Dacă până în momentul de față nu am acordat atenția meritată, țăra­nului român, fermier sau producător, evenimentele cotidiene ne obligă să realizăm că în vremuri de restriște, supraviețuirea vine din agricultura locală. Considerăm că a sosit vremea să ne asigurăm singuri, pentru că putem, hrana de zi cu zi.

Aş fi vrut să spun că o să fim surprinși de numărul considerabil de producători care pun zilnic hrană pe masa românilor, dar nu surprin­derea este termenul potrivit… mai degrabă constatarea și din păcate dezamagirea faptului că într-adevăr aceştia există, dar nu reușim să îi scoatem pe piață, rămânând din păcate, marea majoritate, izolați – acesta fiind termenul zilei.
Într-o piață care abundă de produse având o calitate îndoielnica, cu ingrediente care majoritatea duc cu gândul mai mult la o industrie chimică decât la cea alimentară, în contextul în care ne dăm seama că suntem ceea ce consumăm, găsim posibilitatea de a ne întoarce la ori­gini, la ulița satului și la mâncarea cu gust de ”ACASĂ”. Această hrană de acasă… astăzi îmbracă numele de produs montan.

 

Produs montan= produs destinat consumului uman obținut de la animale crescute în zona montană, hrănite cu furaje care provin din zona montană, din pășuni și fânețe, unde se știe faptul că factorii nocivi și poluarea nu au ajuns la fel de mult ca în sistemul intensiv de agricultură.
Produsele montane, cu­nos­cute ca fiind produse ce respectă o schemă de calitate recunoscută la nivel european, au o capacitate mare de a contribui la dezvoltarea comunităților locale, iar conștientizarea fermierilor și a publicului larg cu privire la potențialul economic al acestora și la importanța menți­ne­rii biodiversi­tății și prac­ti­cilor agricole tradițio­nale, repre­zintă punctul de plecare pentru dezvoltarea durabilă a zonei montane. Zona montană este recunoscută pentru gradul mic de poluare, ceea ce conferă alimentelor provenite din acest areal un plus de valoare.

De ce produs montan?
• Pentru a păstra autenti­citatea produselor agricole destinate consumului uman și pentru a aduce plus valoare gospodăriilor din zona montană.
• Pentru a evita folosirea termenului munte într-un mod abuziv și a reglementa faptul că produsul care a obținut dreptul de utilizare a acestei mențiuni este verificat și certificat ca fiind de la munte.
• Pentru a proteja patrimoniul gastronomic local a zonelor de munte.
Agenția Națională a Zonei Montane este autoritatea competentă de verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate produs montan.
Pot fi atestate produsele lactate (în special brânzetu­rile), carnea şi unele preparate din carne, fructele, desigur și fructele de pădure, ciupercile, mierea de albine, dar lista nu este epuizată. Obținerea dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” este destul de simplă, iar solicitantul poate fi: persoană fizică ce deține atestat de producător; societăți comerciale; persoane fizice autori­zate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale; coo­perative agricole; grupuri de producători; societăți coope­rative; obştile şi composesoratele; asociaţii, fundaţii, federaţii ce desfăşoară acti­vităţi agricole.

Condițiile de certificare sunt foarte simple, aproape naturale și firești, ușor de îndeplinit pentru fermierii din zona montană iar documentația ce se întocmește este la fel de simplă și concisă.
În momentul de față în Registrul Național al Produ­selor Montane sunt cuprinse un număr de 605 produse ali­mentare care au obținut certi­­ficarea ”Produs Montan” – produse lactate, produse din carne, legume, fructe și nu numai.
Haideți să le mulțumim producătorilor locali care au înteles beneficiile mențiunii de calitate produs montan, mai departe decât în re­gistrele contabile și pun zilnic pe masa românilor mâncare sănătoasă și cu gust!Cu gust de ACASĂ!

Producători din Hunedoara:
1. Iordate Mihai (loc.Vărmaga)- Lapte crud de vacă
2. OnescuFlorina (Vâlceluța) – Produse lactate
3. Fermele ADO (Peșteana)- Produse lactate
4. Uleiuri Naturale (Hațeg)- Uleiuri
5. Nicolae Dincă (Hondol)- Produseapicole
6. Grup de producătoriCorvinia (Uroi, Rovina, Gelmar) – Legume
7. Macra Anton (Silvașul de Sus) -Lapte de capră

Iar lista rămâne deschisă!

Anamaria Părăian-Nicoară
Centrul regional de  Dezvoltare Montană, nr 4 Hațeg

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate