.

Muzeul devean prezintă volumul IV Istorie, Cultură şi Cercetare

Compartimentul de Cercetare şi Documentare în Studii Culturale din cadrul Muzeului Civilizaţiei  Dacice şi Romane, cu finanţarea Consiliului Judeţean Hunedoara, a reuşit să publice volumul IV Istorie, Cultură şi Cercetare, în condiţiile de pandemie în care accesul la informaţia de specialitate a fost redus prin închiderea arhivelor şi funcţionarea limitată a bibliotecilor.

Acest volum este rodul colaborării din ultimii ani cu specialişti din ţară şi străinătate, care au reuşit să materializeze şi de această dată teme importante din aria lor de preocupări ştiinţifice.

Din cele 25 de articole, 9 aparţin autorilor din străinătate (Serbia, Grecia, Macedonia, Republica Moldova) şi 16 autorilor români. Diversitatea subiectelor tratate se subordonează perfect tematicii alese de coordonatori, materialele ştiinţifice făcând incursiuni în istorie, etnografie, cultură, sport, filosofie, istoria jurnalismului, securitate şi mediu, într-un stil propriu autorilor însă perfect ştiinţific prin sursele utilizate, prin calitatea şi multitudinea acestora.

Autorii surprind cititorul prin informaţiile prezentate într-o manieră ştiinţifică, unele prin ineditul lor, altele prin interpretarea personală dar susţinută puternic de dovezi istorice şi arhivistice. Şi acest volum, deşi cuprinde teme relativ diferite, prezintă totuşi o mare unitate, introducerea fiind făcută de modul în care se scrie istoria, din perspectiva unui filosof. Articolele se succed în cronologia lor şi abordează teme ca istoria naţională şi locală românească, teme de istorie universală, subiecte sensibile ale istoriei moldovenilor, teme de economie, cultură şi sport atât din arealul românesc, cât şi cel macedonean sau moldovenesc ş.a.

Volumul a fost deschis de către Andrei Marga, un intelectual şi filosof de o mare fineţe în analiza şi interpretarea felului în care este scrisă istoria, legătura istoriei cu formarea democratică și cu proiectele din societate, redarea istoriei și istoria ultimului secol din perspectiva lui Martin Heidegger, în opera sa finală, Caietele negre.

Se aduc în atenţia cititorului şi aspecte legate de cultură, cinematografie, gen, literatură, care incită la cercetări ulterioare, interdisciplinare, menite să lămurească alte dimensiuni ale subiectului.

Având în vedere varietatea mare a studiilor, precum şi investigaţiile ştiinţifice realizate de autori, dar şi a anvergura intelectuală a acestora, nu ne rămâne decât să recomandăm cu tărie lecturarea acestui volum.

 

Coordonatorii

C.S.III dr. habil. Rogojanu Dumitru-Cătălin

C.S.I dr. habil. Gherghina Boda

 

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați prezentarea volumului  pagina de facebook a muzeului: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției:  www.mcdr.ro.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate