Noi reguli sanitare pentru studenți, publicate în Monitorul Oficial în ziua în care începe anul universitar

Studenții din cămine, confirmați cu COVID, pot pleca să se izoleze la domiciliu dacă fac asta cu mașina personală și nu cu mijloace de transport în comun, potrivit noului Ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației nr. 5.650/1.670/2020 publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ modifică vechiul ghid privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în instituţiile de învăţământ superior în perioada pandemiei de COVID-19, aprobat prin ordinul 5.487/1494/2020 din 1 septembrie.

Documentul care se aplică de azi în toate universitățile de stat și private din România, prevede că dacă un student care este cazat în caminele unei facultăți este depistat pozitiv, acesta se poate izola fie la spital, fie acasă, dacă pleacă cu mașina personală spre domiciliu.

“Studentul confirmat se va izola în unitățile de izolare și tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu condiția ca deplasarea până la acesta să se facă cu mijloc de transport personal și nu cu mijloace de transport în comun”, prevede ordinul citat.

Ba mai mult, colegii de cameră ai studentului infectat cu noul coronavirus rămân 14 zile în carantină, în cameră, dacă au acolo grup sanitar propriu. “Contacții de cameră ai studentului confirmat vor fi carantinați în camera de cămin, cu condiția ca aceasta să aibă grup sanitar propriu. În cazul în care nu are grup sanitar propriu, vor fi carantinați în izolator”, se precizează în actul normativ.

“Pentru studenții alfați în carantină se vor găsi soluții punctuale pentru a li se furniza alimentele la ușa camerei”, mai prevede ordinul de ministru.

Actul normativ aduce și o altă inovație, aceea că universitățile stabilesc ce scenariu vor, pe baza autonomiei universitare și “cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic”. Asta după ce în noul set de reguli semnate de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și de ministrul Educației, Monica Anisie, nu se mai regăsește criteriul epidemiologic cu rata de infectare la mia de locuitori, acesta a fost eliminat complet din ordinul comun, potrivit analizei făcute de Edupedu.ro.

Concret, alegerea scenariului se face în felul următor: “Instituţiile de învăţământ superior informează Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu privire la data începerii anului universitar. Direcţia de sănătate publică judeţeană/a municipiului Bucureşti (DSP) informează cu o săptămână înainte de începerea anului universitar conducerea instituţiilor de învăţământ superior cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi în care funcţionează o instituţie de învăţământ superior.

În baza autonomiei universitare, cu asumarea răspunderii publice şi cu respectarea calităţii actului didactic, instituţia de învăţământ superior decide scenariul de funcţionare propriu, în concordanţă cu:

  • situaţia epidemiologică cu o săptămână înainte de data începerii anului universitar;
  • specificul fiecărei instituţii de învăţământ superior.”

A fost eliminiată astfel în întregime modalitatea de stabilire a criteriului epidemiologic în baza căruia instituţiile de învăţământ superior urmează unul dintre cele 3 (trei) scenarii și anume rata incidenţei cumulate, criteriu pe baza căruia se calculează scenariile în învățământul preuniversitar și care era în vechiul ordin obligatoriu și pentru universități.

Iată prevederea care a fost eliminată:

“Criteriul epidemiologic în baza căruia instituţiile de învăţământ superior vor urma unul dintre cele 3 (trei) scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile, raportat la 1.000 de locuitori)./www.edupedu.ro

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.