.

„O să mă înjure tot poporul român”. Augustin Zegrean are soluția pentru a putea fi menținute restricțiile după 15 mai

Augustin Zegrean, fostul președinte CCR, are soluția legală prin care guvernanții să aibă în continuare pârghii pentru a impune restricții, în condițiile în care există lacune în legislație care ar face imposibilă orice măsură coercitivă ce ar limita drepturile și libertățile persoanei, în condițiile ridicării stării de urgență. Fostul constituționalist spune că pentru soluția pe care o are, o să-l înjure tot poporul român.

Articolul 53 din Constituție spune că drepturile fundamentale pot fi limitate numai prin lege, prin nimic altceva, nici măcar prin ordonanță de urgență. Or, încetarea stării de urgență, la 15 mai, ar face imposibilă, de pildă, limitarea circulației persoanelor. Lipsit de pârghii, Guvernul depinde acum de decizia Parlamentului.

Confruntat brusc cu noua situație, pe care a înțeles-o abia săptămâna trecută, odată cu decizia CCR privind amenzile din starea de urgență, Guvernul a adoptat rapid, luni, un proiect de lege care conține măsurile ce ar urma să intre în vigoare după 15 mai, când autoritățile vor să înlocuiască starea de urgență cu starea de alertă. Proiectul trebuie să fie însă aprobat și în Parlament, unde poate suferi modificări. Mai mult, Avocatul Poporului a constestat deja starea de alertă la Curtea Constituțională, care ar urma să ia joi o decizie pe această sesizare.

„Legea care există se pare că este deficitară și Guvernul probabil că a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu acea lege, pe care Curtea încă nu s-a pronunțat. Este vorba despre o ordonanță de urgență, nr. 21 din 2004, care a fost aprobată prin lege, dar se pare că nici aceasta nu întrunește toate elementele prevăzute de articolul 53 din Constituție”, a explicat Augustin Zegrean, luni seara, la Digi24.

În aceste condiții, Parlamentul este chemat să se miște repede și să voteze asupra proiectului de lege înaintat de Guvern, în condițiile în care ultima zi a stării de urgență este 15 mai. Odată votată, legea ar trebui să intre în vigoare sâmbătă. Însă chiar dacă s-ar mișca repede Parlamentul, legea nu poate intra în vigoare mai devreme de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, a arătat Augustin Zegrean precizând că asta prevede Art. 78 din Constituție. În plus, legea trebuie să stea două zile la dispoziția celor care pot sesiza Curtea Constituțională.

Constituția nu este slabă, dimpotrivă, este apreciată de toți cunoscătorii care o citesc, a spus Augustin Zegrean. „Nu trebuia să așteptăm pandemia ca să facem legislația. Nu reproșez nimic acestui guvern, nu ei trebuiau să facă. Demult trebuia făcut”, a adăugat fostul președinte CCR.

El spune că au fost vicii în actele ce au stat la baza legiferării stării de urgență – prima ordonanță, nr. 1 din 1999, „care fost clar făcută într-o noapte, pe genunchi, că veneau minerii la București să dea jos guvernul și au făcut ordonanța cu starea de urgență ca să-i poată opri”, și o altă ordonanță, care s-a făcut pentru că nu era nicio prevedere referitoare la amenințare teroristă, a explicat Zegrean.

„Și-au făcut planuri să meargă la bere, nu?”

Totuși, fostul președinte al CCR spune că sunt soluții. „Tot poporul român o să mă înjure”, a menționat el înainte de a da această soluție: președintele să prelungească cu trei zile starea de urgență. „Oricând există această posibilitate. Președintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea”, a spus Zegrean. „Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a subliniat fostul judecător constituțional.

Întrebat de ce spune că ar fi înjurat de tot poporul român pentru soluția pe care o dă, Zegrean a spus că „tot poporul român vrea să scape de starea de urgență. Și-au făcut planuri să meargă sâmbătă la bere, nu?” a întrebat retoric fostul președinte CCR. Întrebat dacă asta e bine, Augustin Zegrean a spus că nu știe, nu cunoaște situația reală în legătură cu coronavirusul și ce se întâmplă în spitale și nu vrea să se pronunțe. „Vedeți, e și luna asta, care te îndeamnă să ieși din casă, să pleci, așa este, asta am făcut întotdeauna în mai cu toții”, a încheiat fostul președinte al CCR./www.digi24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate