OPINII: Concubinajul Partidelor Politice a descompus şi descompun această ŢARĂ

,,Ideologii și guralivii sunt cei care distrug oameni, națiuni și partide”.

În lume încă mai găsim, slavă Domnului, oameni harnici, onești, dedicați, ambițioși, viguroși, credincioși, creativi, caritabili și binevoitori”.
Dacă nu îi vezi în preajma ta, însemnă că nu îi meriți sau că nu ai nevoie de ei. Asta nu înseamnă că nu există sau că altcineva complotează împotriva ta.
Pe principiul cauzei și al efectului sau mai tradițional “cin’ se-aseamănă se-adună”, te vei înconjura doar de acei oameni cu care rezonezi și cu care vorbești “aceeași limbă”!
Bârfitorii, trădătorii, mincinoșii, manipulatori, conspiraționiștii, inculții și inteligenții asimptomatici au întotdeauna o atracție irezistibilă unii față de ceilalți. Pentru că, sunt toți la fel. Se stârnește concurența între cine distruge mai grațios mediul în care viețuiește și, la extrema opusă, oamenii buni vor stârni admirație, respect și inspirație în a face lumea mai frumoasă. Observă cu sinceritate pe cine ai în jur și vei începe să afli cine ești și ce ai de făcut.
Dacă unii președinți de după ’89 ne-au trădat pe toți, transformând România într-o colonie, avem totuși posibilitatea ca, în anumite zone, să luăm singuri decizii. Una dintre aceste zone (și care, în opinia mea, este între primele cinci ca importanță), este zona ideologiei.
Dacă în occident capitalismul a apropiat cele două ideologii până la pierderea identității lor, denumirea partidelor fiind doar niște simple sigle fără conținut ideologic, în țările estice, lipsa totală de cultură politică a tuturor partidelor, a presei, a intelectualității și a cetățenilor, face ca definirea ideologiilor să devină vitală pentru țările respective. Voi încerca să explic, într-o manieră inteligibilă, care sunt abordările ideologice ale celor două mari direcții de gândire privind relațiile dintre stat și cetățean, pentru că la asta se referă, practic, ideologia politică.
Ambele direcții ideologice au căzut de acord asupra faptului că statul este obligat să asigure protecție și prosperitate cetățenilor săi. De aici însă, gânditorii se despart.
Cei de dreapta susțin că interesele statului primează în raport cu cetățenii săi, iar cei de stânga susțin opusul, adică interesele și nevoile cetățeanului trebuie să primeze în fața intereselor statului. Ideologii dreptei susțin că doar un stat puternic poate asigura protecție și prosperitate, motiv pentru care vor prevala proiectele economice generatoare de profit în detrimentul programelor sociale, iar profitul generat se va vărsa majoritar în visteria statului.
Ideologii stângii susțin că starea de satisfacție personală a comunității și a fiecărui cetățean în parte, generată de venituri decente care să le satisfacă nevoile specifice epocii în care trăiesc, creează un stat puternic, motiv pentru care programele lor vor fi preponderant sociale, încercând să producă o satisfacție individuală cât mai mare redistribuind profiturile cu precădere către cetățeni. Cea mai mare greșeală este asocierea comunismului cu stânga. Manipulările, furturile și minciunile ordinare se fac în capitalism. Uitați-vă cât s-a furat în 30 de ani și cum națiunea română se distruge în fiecare zi. Această națiune este distrusă de politicieni inculți, care se folosesc ușor de străini pentru dezmembrarea unei țări.

Ce se întâmplă în România este vizibil
O distrugere pe față ! Sunt curios câți vor mai vota PNL. Dar între PNL și PSD există, văzând cu ochii, un contract de concubinaj.
Pe fondul acestei concluzii se generează falii majore în societate, slăbirea până la anemiere a coeziunii sociale, ura și un groaznic sentiment de neputință națională, soluția salvatoare părând a fi cedarea suveranității și autodeterminării reflectate prin formulări de genul: – ‘Mai bine să mă conducă americanii decât rușii” sau – “Fără UE suntem condamnați la sărăcie”.
Hai să vedem acum, oameni buni ce ar trebui să facă principalele partide din România, conform denumirii lor. Vedeți în rândurile de mai sus doctrinele fiecărui partid în parte și atunci ajungeți la concluzia concubinajului dintre ele. Cele două partide au bătut palma, ținta principală fiind ,,ținerea dosarelor la saltea”. Johannis a adunat o ceată de oameni care nu știu cu ce se mănâncă politica și profesionalismul. Acești oameni, împreună cu susținătorii lor, PSD, duc o luptă cu țara distructivă. PSD nu a făcut nimic, nici acum, nici înainte nu s-au spetit cu deciziile decât să-și rotunjească conturile. Atât de la PNL cât și de la PSD de aproape un an asistăm la ”vorbe goale”, să se audă numai ei. Arbitrul, drept ca lumânarea, se laudă în stânga și-n dreapta cu rezultatele extraordinare, dar în cei șase ani nu s-a făcut nimic bun. Dar să vedem ideologia fiecărui partid în parte.

PNL are o ideologie de dreapta
Cu o doctrină care îl are ca părinte spiritual pe Jean Jaques Rousseau. Adică cetățeanul se află în slujba statului, dar statul are obligația de a-și respecta cu sfințenie obligațiile pe care și le-a luat față de cetățean, instituțiile sale fiind obligate să-i respecte drepturile și libertățile, se preocupă prin toate mijloacele de a asigura cadrul necesar pentru a genera profit (printre altele, beneficiarii contractelor cu statul fiind cetățenii acestuia, nu alții), întărește puterea politică, economică și militară a statului în raport cu alte state.

PSD are o ideologie de stânga
Cu o doctrină care îl are ca părinte spiritual pe Karl Marx. Pentru stânga, statul este în slujba cetățeanului, profiturile obținute fiind dirijate cu precădere către aceștia, nivelul dărilor către stat fiind la minimul necesar pentru funcțio­narea acestuia și pentru dezvoltarea serviciilor pe care el le prestează pentru populație (sănătate, învățământ etc).
Stânga nu se ocupă (așa cum greșit se crede) doar de binele muncitorilor și țăranilor (comuniștii au folosit această doctrină). Ea se ocupă de binele întregii comunități și de binele fiecărui cetățean în parte, de la șomer până la cel mai mare om de afaceri, având grijă ca interesele acestora să primeze în fața intereselor statului (nu discutăm aici de situațiile extreme care pun în discuție securitatea sau existența statului însuși). Pentru stânga, statul este doar un prestator de servicii, un media­tor între membrii societății și responsabil cu împărțirea echitabilă a profitu­rilor în interiorul comunității pe care o conduce.
Ceea ce ți-am spus până acum n-are nicio legătură cu manualele după care învață cei ce vor să se dedice acestei profesii. Le consider nu doar depășite ci și generatoare de confuzii. Le consider nu doar contra-productive, ci și responsabile de criza ideologică în care se află astăzi întreaga UE, criză ale cărei consecințe le suportă fiecare membru al acestei organizații și care va conduce, în mod inexorabil, la prăbușirea ei.

Dreapta vrea un stat bogat
Puternic și temut, pentru asta fiind dispusă să sacrifice interesele unora dintre cetățeni în numele intereselor superioare ale statului, iar stânga este preocupată de calitatea vieții fiecărui cetățean, considerând că pentru asta statul trebuie să renunțe la o parte suficientă din profituri spre a fi distribuite comunității și să se pună prin toate instituțiile sale la dispoziția ființei umane pe care o păstorește.
Nu este nimic rușinos în a adera la ideologia dreptei, așa cum nu este nimic rușinos în a adera la ideologia stângii. Tendințele moderne sunt mai puțin categorice, admițând că formula ideală nu este aceea de stat vizavi de cetățean sau cetățean vizavi de stat, ci stat + cetățean.
Care este rațiunea de a exista a partidelor politice? Fără o ideologie clar asumată și comunicată prin toate mijloacele cu putință în esența ei, aceste partide sunt doar niște adunături de prădători cu ifose, care generează în mod deliberat confuzie, ură, discordie. Iar de acest lucru profită marii prădători externi. Romania are astăzi un stat slab, în continuă descompunere, inclusiv țara se descompune, iar Președintele veghează!! Cine cumpăra bucatele din tara noastră? Ideologiile sunt cele care în timp generează atât state puternice și bogate, cât și oameni fericiți. Fără ele, ai România de azi – un stat sărac, plin de ură, o țară în care mori cu zile în spitale, unde-ți ies de pe băncile școlii un mic ticălos și un mare tâmpit, unde toată structura este dezintegrată, dar cu politicieni fericiți și bogați.
Astăzi, când vorbim, PSD n-are nicio legătură cu stânga, PNL n-are nicio legătură cu dreapta, iar celelalte partidulețe sunt doar niște hrăpărețe mai mici, care vor să rupă măcar o ciozvârtă din prada hrăpăreților mai mari și care n-au nicio legătură cu niciun fel de ideologie. Sa încercăm să fim atenți la urnele de vot. Trebuie să ținem cont că este o criza a consumului și nu a produsului, care duce la criza economică. Votul nostru va conta foarte mult acum la alegeri, în special cine ne va conduce pentru nenorocirile care vor veni.

Să nu mai votam răul cel mai mic!
Să votam pe cineva care o să facă ceva fără sa fure, să votăm gospodarul localității noastre, pe cel care credem că va face comuna, orașul nostru să arate mai frumos. Să alegem omul care va ști să coaguleze comunitatea, să fim uniți în apărarea intereselor noastre, să nu ne mai vindem străinilor pentru câștiguri efemere. Să lăsăm pe afara pe toți care ne-au mințit până acum, inclusiv pe Tătar, Arafat, Vela, chiar și pe șeful orchestrei, Ludovic Orban, împreună cu simpatica doamnă Turcanu. Iar Ciolacu să lase pe altul, că este mai bine. PSD este în disoluție și nu în construcție. Iar Domnul Președinte să aibă un somn liniștit, la Cotroceni, că țara o conduce Arafat și Covid-19.

Să începem să gândim pentru noi, nu pentru alții !
Singuri nu putem face nimic, vine viitura și ne ia casa și acareturile. Dar împreună cu vecinii, putem facem un dig, șanțuri, altfel ne putem apăra împotriva viiturilor vremii și vremurilor. Să gândim pentru comunitate așa cum gândim pentru casa noastră, ca niște gospodari. De aceea, trebuie votat OMUL și NU PARTIDUL. Să alegem oameni competenți să conducă această ȚATĂ, nu hahalerele mincinoase care s-au îmbogățit peste noapte, folosind o lozincă cunoscută: Mai vreau un mandat, nu am furat suficient!!!

Al dumneavoastră același
Prof Ioan Romeo Mânzală

1 răspunde
  1. Avatarurile Democratiei in Romania
    Avatarurile Democratiei in Romania says:

    Domnule Profesor, in Romania actuala nu avem patride cu doctrine ci gasti emanate din FSN adica din PCR. Unle mai eficiente fiindca mai disciplinate (cum este PSD), altele mai ineficiente fiindca mai indisciplinate si mai iresponsabile (cum sunt PNL si USR). A vorbi de doctrine politice in cazul lor, ar fi o impietate. Si totusi de partide adevarate, cu doctrine asumate este nevoie in campul politic. Astfel de partide sunt singurii actori politici calificati, adica in stare sa elaboreze si sa-si asume un proiect coerent de guvernare si sa-l aplice. In lipsa partidelor haosul pune stapanire pe societate, cu toate consecintele care decurg. Cum spunea Churchill, Democratia are o multime de defecte dar nu s-a inventat ceva mai bun. Iar Democratia moderna functioneaza cu partide structurate pe doctrine. Important este ca identitatea doctrinara sa fie clara si asumata. Exact ceeace nu face USR, o gasca neomarxista care si-ar semna sentinta daca ar trebui sa-si asume doctrina calauzitoare. La fel si UDMR care, se fereste ca de tamaie sa se defineasca in termeni de partid pentru a nu trebui sa-si declare doctrina la tribunal. Simptomatic, in judetul Hunedoara, tocmai s-au aliat cu PNL si, tineti-va bine, PNT-CD !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.