.

OPINII: De la haos, la prosperitate

Trăim clipe de groază, lumea nu mai speră la nimic, noi nu avem o strategie, nu avem un program, iar banii de la UE sunt doar pe hârtie.

Premierul maghiar a spus răspicat: ”Acești bani sunt doar iluzii”. Războaiele moderne sunt războaie economice, pentru că țările nu mai pot fi supuse așa ușor prin violență, dar pot fi printr-un război economic. Cu războiul economic este mult mai ușor de cucerit o țară, făcând o parte din populație sclavi. Este o strategie vizibilă la marile puteri ale lumii. Acest lucru este posibil azi, dar nu prin violență. Astăzi, țările sunt cucerite, popoarele sunt subjugate, asuprite la fel ca în Evul Mediu, dar prin mijloace pașnice.

Strategii și mod de operare În lume, la ora actuală,
există două moduri de operare sau strategii abordabile. Metoda americană, care păstrează linia ideologică clasică, aceea a controlului și dominației armate, și noua linie, metoda chinezo-germană, care merge pe o cale non-violentă, pe o cale pașnică, dar promițătoare de succes.
Uitați ce este în America. Anarhie, haos, demolează istoria proprie, totul este scăpat de sub control. America plătește un greu tribut lipsei de istorie, de cultură, de civilizație, de înțelepciune. America nu a reușit să învețe de la istorie că popoarele nu mai pot fi cucerite prin forță. Peste tot pe unde au început să cucerească, nu au terminat până la capăt. Să nu uităm Vietnamul, Irakul și multe alte țări.
Chinezii și germanii au învățat însă acest lucru de la istorie. Ei știu astăzi că e mult mai ieftin și mai trainic să cumperi o țară decât să o bombardezi și să o distrugi. Ei au învățat de la americani un lucru: sistemul armat de dominație practicat în multe țări ale lumii, a dat greș. Se vede că SUA este pe punctul de a pierde șefia în lume. Cine vine din urma? Cred că China va domina secolul 21.

Cum să mai poți conduce lumea?
Când la tine este anarhie, cum să-ți impui deciziile în fața Chinei, când America datorează peste 1.000 miliarde de dolari Chinei? Când știi că la ONU sau în Consiliul de Securitate nu mai poți stăpâni voturile, când toți de la masă sunt datori Chinei, iar China, le amână în fiecare an datoriile. Când știi că FMI a îndatorat toată planeta, iar chinezii sunt principalii cotizanți. De ce s-a ajuns aici? Pentru că, de 25 de ani, China a ales drumul muncii și al sacrificiilor, nu drumul golanismelor și haosului. China produce de 25 de ani mai ieftin decât oricine, și tot ieftin exportă Occidentului, care este o societate de consum. China a acumulat și acumulează bogățiile lumii.

Ce înseamnă deficitul balanței comerciale?
Înseamnă că o țară importa mai mult decât exportă, înseamnă că fluvii de bani se scurg din țară, cum ți se scurge apa printre degete, înseamnă că, cel puțin teoretic, în anul respectiv sunt mai puțini bani, mai puțină valoare în țara respectivă. Daca acest deficit nu este datorat investițiilor în tehnologie, care să asigure pe termen scurt inversarea balanței comerciale, țara respectivă pierde bogăție, pierde avuție națională, pierde, în termeni reali, nivel de trai. Au repatriat aurul, numerarul, au naționalizat bănci. Au cum­părat de la investitorii care cumpăraseră de la statul chinez resurse minerale după care, ori au răscumpărat, ori au naționalizat.
În România și alte țări amărâte, investițiile străine înseamnă cumpărări de tere­nuri. Și atunci, ai mai pierdut o bucățică de țară. Cumpărări de resurse și zăcăminte minerale, și iarăși ai mai pierdut o bucățică de țară. Fără tancuri și fără bombardamente. Investițiile străine sunt cel mai mare rău al unei țări. Pe moment, sunt un factor pozitiv: intrări de capital, locuri de muncă etc. Dar, pe termen mediu și lung, înseamnă robinete cu debite uriașe, prin care se scurge avuție.
Acest lucru se întâmplă datorită profitului repatriat, de cele mai multe ori nici măcar impozitat. Inclusiv un deficit bugetar foarte bun. Ai noștri le mai plătesc și subvenții. Dacă o țară are deficit bugetar, înseamnă că, practic, cheltuiește mai mult decât câștigă. Asta ce înseamnă? Că acel popor trăiește mai bine decât ar merita conform muncii lui, dar o face pe baza împrumuturilor. Nu păcălește pe nimeni, doar își fură singur căciula! (Vezi cazul României).
Sunt țări care au acumulat datorii și muncesc generații pe nimic, pentru a plăti datoriile făcute de niște iresponsabili. Acum ele sunt păsuite de către FMI, Banca Mondială, China, Germania, Franța etc. Dacă cineva spune că și SUA cre­ditează, minte.

De unde are FMI și Banca Mondială bani ?
De la țările care au mai mult decât le trebuie. În mod direct sau indirect, tot de la China și Germania ! Nu de la SUA.
În aceste condiții, cine e în spatele acestor instituții de credit, cine deține controlul, puterea? China și Germania, normal. Și tot ele păsuiesc aceste țari și instituții bancare. Țările devin cooperante, coruptibile și nu se opun intrării de capital străin, investițiilor. Aceste țări cuminți, care au înțeles că e normal ca firmele chinezești și germane să aibă dreptul de a cumpăra fabrici și terenuri, de a face afaceri, de a face profit și, mai ales, de a putea trimite acest profit, cât mai puțin impozitat, înapoi în țările de origine ale investitorilor. Și atunci, se creează un cerc vicios: țările slabe au tot mai mare nevoie de ajutor financiar și, pe măsură ce-l primesc, se afundă tot mai tare și mai tare în mlaștina subjugării.
Țările care se ocupă de exportul de petrol ar trebui să fie cele mai bogate, dar nu au făcut un management foarte inteligent și productiv. Au avut condiții excepționale de a deveni viitorii stăpâni ai lumii, dar strategia lor de dezvoltare a fost, de cele mai multe ori, greșită. Arabii au folosit sumele imense de bani provenite din exportul de hidrocarburi fără să gândească, de cele mai multe ori nechibzuit. Dacă foloseau banii proveniți din exportul de petrol în scopul dezvoltării resurselor energetice, azi ei ar fi fost stăpânii lumii. Dar ei au cheltuit avuțiile imense ca o femeie cochetă, care cheltuiește pe lux și deșănțare. Așa s-a născut criza economică.

Nu mai sunt lichidități în piață
China ne-a luat banii și, în schimb, ne dă tricouri și tot felul de chinezisme care nu produc bani, care deja sunt date la gunoi. Ne-a dat împrumuturi pentru că, noi plătim regeste. Câțu face ce vrea fizicul lui. Împrumută țara, nu pentru investiții care să genereze bani. Și, nici nu mai sunt ai noștri. Sunt bani luați cu împrumut, mai direct sau indirect, tot de la marele popor chinez. Oricum, China vine din spate ca un adevărat stăpân.

Un studiu făcut de SWOT despre cele două țări arată așa:
Atuurile Germaniei: mentalitatea, disciplina, ordinea, seriozitatea, organizarea. China are teritoriu imens, accesul la bogățiile solului, spirit de sacrificiu, conducere, autoritate, oameni patrioți, cea mai evoluată țară în domeniul resurselor alternative, legi draconice. Iar Germania are câteva probleme. Pierderea autorității legii, scăderea permanentă a nivelului de ordine și disciplină datorită legilor proaste, care, de cele mai mul­te ori, încurajează fărădelegea, protejează infractorul, corup­ția, lipsa totală a resurselor și materiilor prime.
Punctele slabe ale Chinei – depinde de resursele minerale externe. China este azi în topul dezvoltării tehnologiei, resur­selor de energie regenerabilă, a rezolvat problema materiilor prime luând în stăpânire aproape în întregime Africa. Are toată economia americană la picioare prin datoria imensă pe care statul american o are față de statul chinez. Din punct de vedere tehnologic, China este un miracol. Adesea, orice invenție de pe lumea asta ajunge să fie pusă în aplicare mai repede în China, decât reușește însuși inventatorul. Chinezii copiază și reproduc mai repede decât reușește inventatorul să gândească. Fără să inventeze nimic, ei au acces la toate marile descoperiri tehnologice ale lumii.
Ordinea și disciplina, arată SWOT, sunt cuvinte de ordine. Pedeapsa cu moartea se aplică, omul corect și cinstit e protejat de lege, infractorul, nemernicul, ticălosul nu are niciun drept, spre deosebire de Europa, unde infractorul e protejat, iar păgubitul, omul cinstit, e discriminat și intimidat.
În România, infractorii au mai multe drepturi decât oamenii cinstiți. România, socie­tatea în care păgubitul face pușcărie pentru că a încercat să-și apere bunurile, casa sau familia, iar infractorul e despăgubit pentru prejudiciile suferite. Romania, lumea în care mulți aleg să devină infractori, pentru că pot să trăiască mai bine în pușcărie decât în libertate, în special în pușcăriile de lux din Europa. Se întâmplă din cauza unui sistem politic învechit, retrograd, care nu este adaptat la realitate.
E imoral, anormal și nedrept, dar asta se întâmplă într-o societate în care legile sunt făcute de infractori și de către interpușii lor. Asta se întâmplă într-o societate bolnavă din cauza unui sistem corupt și murdar până în măduva oaselor.

GLOBALIZAREA este prost înțeleasă
Astăzi, globalizarea în­seamnă HAOS. Trebuie o cooperare între state. Globalizarea trebuie să însemne legi unitare la nivelul planetei, ordine, respect față de valorile umane, protejarea oamenilor buni, corecți, cinstiți. Casa noastră este una singură – Pământul. Până acum, ne-am bătut între noi pentru orice motiv. Ne-am bătut fără să ținem cont că, în lupta noastră, ne șubrezim casa. Și începem să avem probleme. Vremea se schimbă radical și foarte rapid, specialiștii spun că peste 50–100 de ani, multe zone vor fi de nelocuit, vor fi probleme cu apa, cu alimentația. Acestea sunt marile probleme pe care trebuie sa le rezolve globalizarea, nu cine conduce lumea. Pentru că, în ritmul acesta, nu prea mai are ce să conducă.
Asta trebuie sa fie glo­balizarea – drumul către o lume mai bună, mai echilibrată.

Al dumneavoastră același
Prof. Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

This Post Has 10 Comments

  1. God bless America !

    Iata un articol care ar trebui citit si rascitit ! Dar chiar si la o prima lectura se remarca omisiunea faptului ca datorita Americii si filozofiei ei “rudimentare”, astazi Europa este cat de cat libera si Germania poate sa-si faca jocurile mai ceva decat in 1939…. Fara America (SUA) imperiul rosu ar fi ajuns la Atlantic inainte de a colapsa iar urmarile ar fi fost cataclismice. Germania si Berlinul s-ar fi reunificat sub ocupatie si nici China n-ar mai fi ajuns in situatia de a santaja Omenirea cu potentialul ei economic, construit pe frauda intelectuala si pe mecanisme de reeducare in masa, pe langa care Gulagul Stalinist a fost doar o joaca de copii. Sa dam deci SUA ceeace merita si sa recunoastem ca din 1916 pana in prezent a asigurat stabilitatea Omenirii si bruma de democratie de care ne bucuram astazi fara sa o apreciem la justa ei valoare. O fi mult, o fi putin ? Vom sti sigur cand le vom fi pierdut, ceeace se va intampla in mod sigur daca China comunista va reusi sa-si duca pana la capat proiectul in care pandemia COVID-SARS 2 nu este decat un mijloc.
    Dar si pana atunci ar trebui stim ca Miza confruntarii actuale nu este o tara sau alta si nici macar SUA: este soarta Democrartiei si Libertatii in Lume, asa imperfecte si distorsionate cum sunt ele acum. Aceasta este miza si in urmatoarele luni batalia se va duce in SUA unde Presedintele Trump are de infruntat coalitia progresisto-anarhista al carei exponent este Jo Biden si care, pentru a pune mana pe putere, este gata sa arunce in haos SUA.
    Daca acest curent va triumfa, noi ca romani, am putea avea mari surprize,cum ar fi impiunerea ideologiei de gen, abandonul in fata pretentiilor Rusei si Ungariei (!) etc.

  2. Neomarxistii in ofensiva

    Domnul Profesor este prea elegant…. In cazul Romaniei, pretul banilor europeni iluzorii pe care Klaus si Sica ii vantura pe sub ochii romanilor ametiti si infometati este cedarea de suveranitate. La niverl european se aplica un plan de subminare a natiunilor libere pentru a fi topite in malaxorul Noului Turn Babel construit pe temelia unei ideologii neomarxiste. Nu intamplator, cetateanul european Jonker se reculege la comemorile ce au loc cu ocazia aniversarilor lui Karl Marx. In Romania, agentul cel mai toxic al acestui curent este USR-PLUS iar PNL se pliaza din oportunism si incapacitatea de a oferi o alternativa pe linia inaintasilor Bratieni.

  3. Pretul prosperitatii chineze

    Spune Domnul Profesor: ” Adesea, orice invenție de pe lumea asta ajunge să fie pusă în aplicare mai repede în China, decât reușește însuși inventatorul. Chinezii copiază și reproduc mai repede decât reușește inventatorul să gândească. Fără să inventeze nimic, ei au acces la toate marile descoperiri tehnologice ale lumii.”
    Corect ! Furtul intelectual este cea mai grava forma de furt, si succesul economiei chineze se bazeaza intr-o masura covarsitoare pe aceasta. In termeni SWOT, este insa aceasta o optiune pentru o natiune demna, bazata pe valorile crestine sau o amenintare de moarte pentru valorile ei fundamentale ?

    Al doilea pilon central al “prosperitatii’ chineze este experimentul social de reeducare aplicat la scara unui miliard si mai bine de oameni, prin care orice opozitie organizata a fost sugrumata violent sau pe tacute o data cu religia care a fost inlocuita cu invatatura lui Mao. In comparatie cu experimentul chinez, Hitler, Leinn si Stalin au fost niste diletanti.
    Este aceasta o optiune pentru o natiune nascuta crestina si bazata pe valorile crestine si unde, nu de mult, s-a murit pentru Libertate ?

    In concluzie, calea chineza este practicabila pentru Romania doar daca ne impacam cu disparitia Romaniei pe care o cunoastem si inlocuirea ei cu o chinezarie eficienta si prospera. Se poate dar n-ar fi pacat ? N-ar fi pretul prosperitatii un pic prea mare ?

  4. De la haos la prosperitate si retur !

    Succesul experimentului chinez fascineaza pe multi dar putini inteleg care sunt resorturile lui. Celor care vor sa le inteleaga li se recomanda calduros capodopera cinematografica a regisorului Bernardo Bertolucci “Ultimul Imparat al Chinei” , film care schiteaza magistral experimentul social de masa care a stat la baza evolutiilor care ne fascineaza astazi.

  5. Un articol exceptional !

    Calitatea unui articol se poate masura si prin intensitatea dezbaterii pe care o initiaza, nu-i asa ?

  6. Si totusi....

    ….Ce singuri suntem !…..

  7. manzala romeo

    Dragii mei ,ma bucur ca inca mai avem oameni rationali.Ma bucur ca cititi articolele mele,care starnesc interes chiar si in cercurile inalte de la Bucuresti.Asa este ,America a mentinut un echilibru pe glob,daca actualul Presedinte nu castiga ,tot globul va avea de suferit,Atunci Oculta va triumfa.
    La noi cand pe afise exista infractorii cu anchetatori vor sa devina politicieni,nu mai avem nimic de spus ,doar de ales,Va multumesc ca sunteti alaturi de noi si multumesc pe aceasta cale Dlui Poenar ca tine ziarul in viata,

    1. Si noi va multumim Domnule Profesor !

      Intr-adevar, batalia decisiva se duce in SUA. Ce se petrece la noi, este de datoria noastra….
      Si da, in acest moment aziarul D-lui Poenar este cel mai bun din judet !
      Doamne ajuta !

  8. Recitind Timpul lui Eminescu

    Analiza Profesorului Manzala este prea buna pentru a fi plasata in aceeasi sectiune cu anunturile dde pe pagina “Politica”…
    Ea si ar trebui publicata ca Editorial, pe prima pagina.
    Pagina “Politica” ar putea fi redenumita “Avizier electoral” ca sa nu mai piarda cititorii timpul cautand articolele Profesorului Manzala….

  9. manzala romeo

    Parerea dv conteaza si nu parerea mea .Eu nu hotarasc unde trebuie publicat articolul meu fiecare ziar cantareste in functie de anumite criteriii ,Articolele mele au la baze ore intregi de studiu,un grad de cultura altfel decat vad unii in ziua de astazi ,,,,,Cand o sa am maturitatea unui ziarist cu experienta “,””probabil prietenul meu Cornel Poenaru va cantari si va lua o decizie bine definita.Eu multumesc dv ca ma cititi si dl Poenar ca publica aricolul.Sustinut de dv cititorii voi scrie si publica daca sunt ,,lasat” altele cu o importanta ridicata bazate pe realitate si nu pe manipulare sau minciuna, Al dumneavoastra acelasi Prof.Ing.Ioan Romeo Manzala

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate