.

OPINII: Pământul s-a oprit pentru regenerare, oamenii când se opresc pentru corecție?

Isteria, panica duce la dezbinare…

Gândirea pozitivă, unitatea și luarea măsurilor preventive pot învinge. Omule, dacă ai puterea să schimbi lumea, fă-o fără ezitare. Lumea are nevoie de oameni curajoși, asumați și cu o viziune clară. Cei care gândesc sânt oameni frumoși. Ei au nevoie de modele, pentru că societatea este compusă din oameni. Dorești o lume frumoasă? Avem oameni fără idei clare pe care trebuie să-i educi. Autoeducă-te! Nu o să mai fi nevoit să corectezi probleme ulterioare.

Marea Britanie surprinde lumea

După Brexit, leul englez face altceva decât restul lumii în fața pandemiei de coronavirus. Marea Britanie în istorie a încercat să fie întotdeauna altceva decât restul lumii și i-a reușit. La un moment dat, Anglia a fost cel mai mare imperiu din lume, în care soarele nu apunea niciodată. Când nazismul a cucerit Europa, iar Stalin semna tratate de prietenie cu Hitler în 1939, englezii au rămas singuri în fața viforului nazist pe insulă și au învins. De aceea trebuie să fim atenți la propunerile total inedite pe care le iau englezii în fața virusului ucigaș venit din China sau din laboratoare secrete? Guvernul britanic a luat niște măsuri care uimesc lumea. Nu cred că guvernul britanic, care are cele mai bune servicii secrete din lume, MI5 și MI6, cele mai importante spitale și universități din lume, ca Oxford sau Cambridge, nu știe ce face? Cred că Boris Johnson a luat o măsură bine studiată. Britanicii merg pe ideea profilactică, măsuri drastice igenico-sanitare, dar refuză să cadă pradă isteriei și să închidă țara, pentru că economia odată căzută ca și corpusul social, consecințele vor fi mai dramatice  decât pandemia în sine. La ce folos să închizi tot ca să scapi de virus, ca apoi să falimenteze economia, să nu mai ai bani de salarii sau medicamente, să mori de foame și de panica indusă într-o societate ce se destructurează și intră în anarhie. Guvernul Boris Johnson are strategia încetinirii răspândirii epidemiei de coronavirus, nu stoparea acesteia, cu obiectivul atingerii imunităţii comunităţii, ne transmite agenţia de presă Bloomberg. „Guvernul Boris Johnson nu a spus direct acest lucru, dar planul de contracarare a coronavirusului este clar: încetinirea răspândirii epidemiei, nu stoparea acesteia. Cei mai mulţi oameni se vor îmbolnăvi, mulţi se vor simţi rău, dar aproape toţi îşi vor reveni”, comentează agenţia Bloomberg într-un articol intitulat „Strategia anti-virus a lui Boris Johnson prevede ca lumea să ia boala”. Obiectivul este imunitatea comunităţii – punctul în care o proporţie mare a populaţiei a luat boala şi s-a imunizat, însă imunitatea nu li se va transmite celor care nu au avut boala. Scopul este să se întâmple aceste lucruri în lunile de vară, înainte de instalarea iernii următoare, afirmă Patrick Vallance, consilier guvernamental britanic pe teme ştiinţifice. David Halpern, şeful Echipei guvernamentale de studiere a comportamentelor şi membru al Comitetului britanic de reacţie, a explicat că planul este atingerea imunităţii comunităţii la un nivel care să îi protejeze pe cei vulnerabili. „Va fi un moment – în contextul în care epidemia se va extinde şi probabil aşa va fi – în care vrem să protejăm grupurile de risc, iar cât timp îi protejăm se va atinge imunitatea comunităţii pentru restul populaţiei”, a explicat David Halpern, citat de BBC.

Sigur că au apărut critici interne față de această politică. Marea Britanie refuză să închidă şcolile, graniţele şi evenimentele cu mii de oameni, iar Regatul Unit speră că îmbolnăvirile vor duce la apariţia unei imunităţi colective, transmite BBC. Fostul ministru britanic al Sănătăţii Jeremy Hunt s-a declarat îngrijorat de această abordare.

După Brexit, britanicii se rup, din nou, de restul Europei

De data asta, pe partea de coronavirus. Poate ai citit ce fac restul ţărilor: impun restricţii de călătorie, închid şcoli, interzic evenimentele cu mai mult de o sută de participanţi. În Regatul Unit, lucrurile stau exact invers. Şcolile sunt deschise, oamenii călătoresc în voie, iar evenimentele publice strâng zeci de mii de participanţi. Suedia este țara din UE care copiază fără publicitate modelul britanic de luptă cu coronavirusul. În această țară nu s-au închis școlile spre uimirea Bruxellului. Guvernul de la Londra are o strategie diferită: chiar vrea ca oamenii să se îmbolnăvească? Modelul britanic cred că este istoria. Când în secolul XVI conchistadorii spanioli și portughezi au adus gripa europeană în America, populația indiană s-a îmbolnăvit pentru că sistemul imunitar al populației de pe continentul nou descoperit nu cunoștea această boală. Dar după un timp, populația amerindiană s-a imunizat și azi nu mai mor indienii de gripă, decât în procentul clasic al europenilor de circa 2,3%. Cred că pe această paradigmă merge guvernul britanic. Pe o resetare genetică a sistemului imunitar colectiv, care va imuniza populația în fața acestui nou coronavirus. „Faptul că cei mai mulţi oameni, majoritatea, fac doar o formă uşoară a bolii ne ajută să avem o imunitate colectivă. Astfel, tot mai mulţi oameni vor fi imuni la boală şi se va reduce transmiterea”, a spus Patrick Vallance, consilierul ştiinţific şef al Guvernului.

Natura umană are capacitatea de a dezvolta imunitatea trupului în fața bolii, asta înainte să ne pierdem în panică și isterie, mai ales rațiunea sau sufletul. S-a dovedit în istorie că teama și panica slăbesc sistemul imunitar, blochează economia prin consecințele izolării extreme și virusurile pe termen lung pot fi mai fatale, iar dezastrul economic să aducă subnutriție și lipsuri de hrană și medicamente. Când nu vor mai fi bani de salarii și pensii și pentru întreținerea spitalelor sau a instituțiilor care să ducă la funcționarea normală a societății ce ne vom face? Marea Britanie dovedește că nu întâmplător a fost un imperiu secular: capul culturii și civilizației europene, a luptat victorioasă de una singură împotriva nazismului. Eu cred că trebuie să analizăm cu responsabilitate modelul britanic de luptă cu pandemia. Știință nu panică, cunoaștere nu isterie, economie nu faliment, igienă, nu izolare extremă spunea Doinita Avram.

NASA face publica fața verde a Terrei

Cum se regenerează planeta după acest coronavirus? Fiecare țară s-a organizat așa cum a gândit fiecare având o strategie proprie. Oamenii sunt bulversați, cel mai bine au procedat britanicii. Dar vom vedea în viitor cine s-a organizat mai bine, în funcție de victime. Așa cum spun, Terra respiră.

Felul în care Terra are abilitatea de a-și “schimba hainele” este noul subiect al NASA, agenția folosindu-se de imaginile transmise de sateliți, imagini care au fost atent selectate pentru ca norii să nu “umbrească” spectacolul superb al naturii. Felul în care natura “vindecă” suprafața planetei noastre dar și “magia” prin care fluviul Nil reînsuflețește Egiptul, sunt doar două “subiecte” alese de Nasa. Pământul s-a oprit. A luat o pauză, se regenerează. Viața ne obligă să luăm și noi o pauză. Poate vom învăța ceva din toate astea, cu totul că eu nu cred.

Suomi NPP, prescurtarea pentru National Polar-orbiting Partnership, este satelitul care a supravegheat planeta noastră în acest demers, NASA folosindu-se de un parteneriat cu National Oceanic and Atmospheric Administration. Satelitul a fost “urcat” pe orbită pentru a monitoriza activitatea Terrei, măsurătorile efectuate fiind folosite de cercetătorii care studiază felul în care poluarea poate fi, dacă nu oprită, măcar încetinită.

Datele strânse de satelitul care a ajutat agenția spațială americană sunt folosite și pentru a studia culoarea apei oceanelor, temperatura la sol în diverse zone ale planetei, dar și mișcările norilor din atmosfera. Specialiștii speră ca NASA să ajute în demersul de a înțelege schimbările climaterice ale Terrei. Poate vom învăța ceva și despre noi. Despre umanitate, despre nevoi reale și nevoi mistificate de consumerism. Poate o să ținem minte că nu planeta trebuie salvată, ci noi trebuie să ne salvăm. Noi trebuie să ne știm locul, să ne întoarcem fața spre religie, demnitate, echilibru sufletesc, să eliminam înavuțirea rapidă, minciuna. Acum am văzut toți că suntem ,,o frunză pe apa”. Scriam prin 2017 un articol în care spuneam că până în 2020 ,,scapă cine poate”. Fiind întrebat acum de prietenii mei le- am spus că nici acum nu știu de unde am avut această idee. Vin vremuri tulburi, dacă nu vrem sau nu știm să ne ferim de ele. Închinați-vă cu fața spre Dumnezeu și uitați minciuna,  șmecheriile, ipocrizia !

Al dumneavoastră același

Prof.Ioan Romeo Mânzală

Partajează această știre

This Post Has One Comment

  1. Mihai

    Tot respectul pentru Profesorul Manzala si mai ales pentru cetatenii Regatului Unit dar exista un mare dar: intre timp, din whatever reasosns, ei s-au aliniat la strategia comuna care presupune izolarea cat mai stricta a indivizilor. Din pacate, in cazul Romaniei, iresponsabilitatea criminala a unora dintre concetatenii nostri ameninta sa anuleze sansele de succes ale acestei strategii, expunand toata natiunea la riscuri incalculabile. Si nu atat medicale cat economice si sociale. Practic la 100 de ani de la Marea Unire, riscam sa intram in haos cu sanse minime spre inexistente de a mai iesi ca stat si natiune. Qvi prodest ? Tocmai aflam ca Administratia americana a scos armata pe strazi pentru a preantampina aceasta eventualitate. Noi ? Ceva anticipate ?

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate