.

Persoanele care au primit amenzi în starea de urgență le pot contesta de astăzi

Amenzile aplicate în perioada stării de urgență pot fi contestate de vineri, timp de 15 zile, în baza deciziei luate de Curtea Constituțională a României.

Decizia CCR 152/2020, prin care Curtea a stabilit că amenzile aplicate pentru nerespectarea ordonanţelor militare sunt neconstituţionale, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că cei ce au primit amenzi le pot contesta în instanţă, scrie Mediafax.

Termenul de 15 zile în care persoanele amendate pot formula plângeri împotriva procesului-verbal de constatatare a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă şi începe să curgă de vineri.

Concret, aceștia se pot adresa judecătoriei din zona în care au fost amendați până în 2 iunie 2020, inclusiv, în condiţiile în care 30 mai va pica sâmbăta, 31 mai duminica, iar 1 iunie va fi zi de sărbătoare legală, astfel că termenul-limită se mută până pe 2 iunie.

În baza deciziei CCR, instanţa de judecată va anula procesele-verbale de contravenţie. Cei care au plătit deja amenzile își vor putea recupera banii de la stat, cu aceeaşi condiţie: să formuleze plângere contravenţională la judecătorie.

CCR a arătat, în motivarea deciziei prin care amenzile din perioada stării de urgență au fost declarate neconstituționale, că legea nu întrunește „exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate”, iar stabilirea contravențiilor este lăsată, în mod arbitrar, la aprecierea agentului constatator./stiritvr.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate