.

Piesă rară din categoria Tezaur la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie: batistă bărbătească de curea

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva continuă proiectele de promovare on-line și poposește astăzi la Muzeul din Orăștie pentru a aduce în atenția publicului una dintre piesele rare, de valoare, clasată în categoria Tezaur, aflată în patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie.

Este vorba despre o batistă bărbătească de curea folosită cu prilejul unor evenimente importante (nunți, sărbători, etc.). Piesa a fost folosită în cadrul portului popular bărbătesc până la începutul secolului XX, fiind o apariție de marcă în cadrul tradițiilor românești, menționează specialiștii muzeului din Orăștie: muzeograf, Daniela Șendroiu, conservator, Iustina Bogdan, arheolog, Adrian Cătălin Căsălean.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie este o secție a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Patrimoniul muzeului din Orăștie cuprinde în prezent colecțiile: de etnografie, istorie, arheologie, numismatică și de icoane,  alcătuind cca. 8000 de bunuri culturale. Dintre aceste bunuri există câteva zeci de piese clasate în categoria Tezaur și în categoria Fond, la care se adaugă o bibliotecă documentară cu 5000 de cărți și periodice.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate