.

PNL, partidul care a întors spatele Văii Jiului

Pentru PNL, aroganța și minciuna par să nu aibă limite. În Valea Jiului, acest partid a pus umărul la închiderea minelor și la aruncarea în uitare a acestei zone.

Cel mai recent exemplu de nepăsare PNL-istă la adresa oamenilor este greva angajaților Termocentralei Mintia, a cărei activitate s-a oprit a cincea oară în acest an. Oamenii solicită plata drepturilor prevăzute în contractul de muncă, restante de 6 luni de zile.

În tot acest timp, angajații au cerut în mod constant prezența în județ a reprezentanților Guvernului.

Ludovic Orban a venit în județul Hunedoara, dar nu pentru problemele oamenilor, ci pentru campania electorală. La fel, Raluca Turcan, vicepremierul Guvernului Orban, și Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene – care au fost în județul Hunedoara săptămâna trecută, dar nu pentru Mintia, ci în campanie electorală.

Ce dovadă mai mare de lipsă de interes față de oameni mai este necesară?

Amintim câteva dintre momentele în care PSD a protejat Valea Jiului și pe oamenii săi.

Astfel, chiar din Valea Jiului, premierul de atunci, Dacian Cioloș, anunța că ultima tonă de cărbune se va extrage pe 31 decembrie 2017, urmând să se închidă minele Lupeni și Lonea. Deputatul PSD, Laurențiu Nistor, împreună cu senatorul PSD, Cristian Resmeriță, alături de parlamentarii PSD – deputatul Natalia Intotero, deputatul Ilie Toma, senatorul Viorel Salan au reușit să prelungească termenul de închidere al celor două mine până în 2025-2026.

Mai departe, să vorbim despre OUG 60/2019, elaborată de PSD. Pentru cazul concret al Complexului Energetic Hunedoara ordonanța prevedea salvarea acestor obiective, astfel: cele 4 mine împreună cu Termocentrala Paroșeni să constituie o nouă entitate juridică, iar cărbunele extras din Valea Jiului să fie folosit pentru producerea energiei electrice și termice la Termocentrala Paroșeni, concomitent cu un program de reabilitare al instalațiilor de termoficare în Valea Jiului. Termocentrala Mintia urma să constituie o entitate cu personalitate juridică separată, care să fie în proprietatea și administrarea Consiliului Județean, utilizând cărbune INDO 4200, cărbune cu un conținut scăzut de sulf (0,6-0,7%) și cenușă, a cărui utilizare nu mai necesită realizarea instalațiilor de desulfurare și nici creșterea capacității electrofiltrelor, care erau foarte costisitoare, sume estimate la ordinul sutelor de milioane de euro.

Prin folosirea cărbunelui INDO 4200 ar fi trebuit să avem costuri extrem de reduse pentru Termocentrala Mintia. Practic, utilizând acest cărbune ea poate funcționa îndeplinind toate condițiile impuse de legislația de mediu și realizând indici de performanță care să îi permită intrarea pe piața de energie electrică.

Așadar, niciodată nu s-a pus problema închiderii minelor! PSD a venit cu soluții pentru susținerea activității minelor și angajaților din Valea Jiului! În 30 de ani, PSD nu a închis nicio mină în Valea Jiului și nici nu o va face! Am luptat și vom lupta pentru locuitorii Văii Jiului.

Din păcate, în Camera Deputaților, actualul ministru PNL al Energiei, Virgil Popescu, a impus un amendament care prevede că în situația în care societatea intră în insolvență, demersurile vor fi continuate numai pe baza prevederilor legii insolvenței, ceea ce înseamnă că a eliminat caracterul de urgență al Ordonanței. Astfel, OUG a devenit inutilă.

Acesta este „aportul” PNL pentru minele din Valea Jiului și pentru Termocentrala Mintia – le-a lăsat de izbeliște. Toate acestea în condițiile în care aveau soluția, doar trebuiau să o aplice – respectiv OUG 60/2019.

PNL, ești o rușine pe obrazul României! Ai împrumutat țara în 10 luni, cât PSD în 3 ani și 6 luni, ai amendat mii de români în pandemie în loc să îi testezi, trimiți la școală milioane de copii fără să le asiguri nimic, ai lăsat pensionarii fără pensii mărite, ți-ai bătut joc de alocații, ai izolat România și nu ai soluții.

Deputat Laurențiu Nistor,

Președintele Organizației Județene PSD Hunedoara

 

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizaţia Judeţeană Hunedoara. Executat de Accent Media SRL. Cod de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar:21200019.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate