.

Poliția Română: Cât de departe poți ieși din locuință, fără să fii amendat, în perioada stării de urgență

Măsurile de izolare și restricțiile de circulație impuse prin ordonanțe militare au adus până acum amenzi grele pentru zeci de mii de români care nu le-au respectat. Menite să protejeze locuitorii de îmbolnăvirea cu noul coronavirus și să limiteze răspândirea epidemiei, regulile decise nu sunt, uneori, înțelese de cei care trebuie să le respecte.

În acest context, ziarul Libertatea a obținut de la Poliția Română precizări suplimentare despre aplicarea restricțiilor. Cu alte cuvinte, cât de mult putem să ne îndepărtăm de locuință fără să fim amendați?

În răspunsurile primite, se arată că pot merge la serviciu și persoanele care au loc de muncă în altă localitate și trebuie să facă naveta. În ordonanță nu se face mențiunea că localitatea în care se desfășoară activitatea profesională trebuie să fie aceeași cu cea de domiciliu.

Ordonanţa militară nr. 3: „Este permisă deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță, sau deplasarea în interes profesional care nu poate fi amânată”.

Condiția este ca persoanele respective să aibă asupra lor legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere, după caz.

În ceea ce privește persoanele care vor să ajungă la un medic specialist din altă localitate, nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, însă recomandarea polițiștilor este să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru consult medical de specialitate care nu poate fi amânat.”

Pentru cumpărături, chiar dacă ordonanța nu menționează o distanță anume, recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. Adică nu în alt cartier sau în alt oraș.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu.”

Referitor la distanța maximă pentru deplasările pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor, în ordonanță nu se specific vreo restricție. Adică un cetățean poate merge în alt județ pentru a-și îngriji părinții, de exemplu.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot deplasa pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor.”

De asemenea, deplasările pentru activități sportive individuale sunt permise doar în apropierea domiciliului (în jurul blocului / casei / gospodăriei), nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport etc. La fel și pentru cei care-și plimbă animalele de companie.

Ordonanţa militară nr. 3: „Cetăţenii se pot efectua deplasări scurte, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă.”

„Cetăţenii pot efectua deplasări scurte, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie.”

În ceea ce privește producătorii agricoli care vor să-și vândă marfa, aceștia nu au restricție în ceea ce privește distanța față de localitatea/locul de domiciliu, însă recomandarea este de a evita cât mai mult contactul între persoane și deplasarea pe distanțe cât mai scurte.

Iar persoanele cu vârsta peste 65 de ani se pot deplasa în afara locuinței pentru activități agricole și în alt interval orar decât cel prevăzut, respectiv 11:00 – 13:00. Intervalul orar menționat se referă doar la deplasări din motive personale, nu profesionale./www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate