.

Protest spontan la termocentrala Mintia. Muncitorii solicită prezenţa premierului Orban

Reprezentanţii Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara” au solicitat, marţi, prezenţa premierului Ludovic Orban şi a ministrului Economiei, Virgil Popescu, la termocentrala Mintia, pentru a dezamorsa protestul spontan declanşat în cursul dimineţii de către aproximativ 150 de angajaţi ai producătorului de electricitate.

Într-o adresă trimisă premierului, sindicaliştii arată că principalele revendicări se referă la plata restanţelor pentru unele drepturi salariale neachitate în ultimele 5 luni şi un program pentru funcţionarea termocentralei Mintia – prin reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH), prin care „să se asigure securitatea energetică a României în vestul ţării, respectiv siguranţa locurilor de muncă”.

De asemenea, se solicită ca, în urma reorganizării CEH, termocentrala Mintia să fie transferată ca un întreg, cu toate grupurile energetice.

„În lipsa unui program pentru funcţionarea termocentralei Mintia (reorganizarea Societăţii Complexului Energetic Hunedoara SA), vă solicităm asumarea de către dumneavoastră, domnule prim-ministru, şi a partidului pe care îl conduceţi, a unui program de închidere a termocentralei şi asigurarea măsurilor de protecţie socială pentru toţi salariaţii care desfăşoară activitate în cadrul termocentralei. În cazul programului de închidere, salariaţii solicită plăţi compensatorii în cuantum de 90.000 lei / salariat, 24 de luni venit de completare, plata pensiilor în afara sistemului legal pentru salariaţii care şi-au pierdut locul de muncă, inclusiv în cazul falimentului societăţii, sau sunt pe cale să-şi piardă locul de muncă, cu un stagiu complet de cotizare, dacă au 15 ani vechime sau la 45 ani, vârsta minimă”, se arată în documentul citat.

Potrivit Agerpres, sindicaliştii au mai anunţat că la ora 11:00 vor preda guvernanților, în mod simbolic, cheia de oprire a termocentralei.

Aproximativ 150 de salariaţi ai termocentralei Mintia au declanşat, marţi dimineaţa, un protest spontan şi au refuzat să intre la lucru, solicitând un program de salvare a producătorului de energie electrică, dar şi plata unor drepturi băneşti ce sunt întârziate de cinci luni de zile.

În ceea ce priveşte drepturile băneşti neachitate la timp, acestea se constituie, în principal, din tichete de masă şi deconturi pentru transportul la locul de muncă, valoarea lor fiind cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei pentru un salariat.

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) se află la locul protestului şi poartă discuţii cu angajaţii.

Termocentrala Mintia numără aproximativ 700 de angajaţi şi face parte din CEH, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni./www.europafm.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate