.

Restaurări la muzeu: Psaltire, Râmnic, 1751

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva continuă expunerea în mediul online a obiectelor  restaurate în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigaţii al instituției sale, astăzi vă prezintă  o altă carte restaurată:

Psaltire, Râmnic, 1751

<<Volumul a fost restaurat în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigații al Muzeului Civilizației Dacice şi Romane din Deva.

Este un format in quatro, cu 24 de rânduri la pagină, textul fiind încadrat în chenar de linii. Titlul cu negru şi roşu este încojurat cu flori de compoziție tipografică. Pe verso-ul filei de titlu apare stema dublă şi versurile din Liturghia de la Bucureşti din 1741, în care numele Constantin este înlocuit cu Grigorie. Urmează predoslovia despre însemnătatea Psaltirei şi instrucțiuni pentru citirea ei.

Una dintre gravuri, cu chipul lui David, este semnată “Pop(a) Constandin Ty(pografu)” şi datată 7259 în cifre arabe.

La cotor este legată o jumătate de filă dintr-o tipăritură slavonă.

Prin aplicarea tratamentelor de restaurare volumului i s-a redat funcționalitatea, i s-a prelungit viața şi a intrat în circuitul expozițional muzeal>> relatează Bogdan Luminița, expert restaurator carte veche documente, Secția Restaurare, Conservare, Investigaţii a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Vă invităm să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului nostru https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției noastre www.mcdr.ro.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate